Een leven redden | Yah or nah?

Okey, op deze manier klinkt het wel heel zwart-wit. Want als je de kans kreeg een leven te redden, zouden we het allemaal doen. Of niet soms? Maar bij het doneren van je organen ligt dit net iets gecompliceerder. Want misschien zijn niet al je organen geschikt om te doneren. En wil je überhaupt wel al je organen doneren?

Vol geweld scheurde ik de envelop open die braaf op de stoel op me lag te wachten.

Goed, dat is een duidelijke boodschap. Maar hoe dan? In volle vaart gleden mijn ogen over de regels. Volgens de wet mag ik vanaf nu belangrijke keuzes zelf maken, ik mag dus ook beslissen wat er met mijn organen gaat gebeuren. En in dit geval hoeft dit geen simpele ‘ja’ of ‘nee’ te zijn. Je kan zelf kiezen welke organen je wel of niet wilt doneren.
Okey, goed verhaal. Alleen nu is de keuze dus aan mij. Ik ben nog niet eens een kwart eeuw oud en moet nu al gaan beslissen wat er gebeurd met mijn organen als ik overlijdt. Als. En je weet nooit hoe het zal lopen, maar ik ga er van uit dat ik nog een hoop jaartjes op deze aarde rond mag lopen.

Met die gedachte in mijn achterhoofd legde ik de brief op mijn bureau. Of nou ja, ik smeet ‘m tussen de chaos. En daar lag die brief dan, een beetje te liggen. Maar enkele dagen geleden trok de mintgroene brief toch weer mijn aandacht. Hoe weten ze toch dat ik zo dol ben op die kleur?

Eindelijk besloot ik dan toch de keuze maar eens in te vullen. Ik besloot niet alle organen te doneren, maar een paar heb ik wel ter beschikking gesteld. Want zeg nou zelf, als je dood bent heb je er niets meer aan. Ik snap het volledig als je denkt, dikke doei, ze zijn van mij, daar blijf je maar mooi van af. Maar hoe mooi zou het zijn dat je een ander kan helpen, als je er zelf niet meer bent?

Hoe sta jij tegenover orgaandonatie? En heb je er zelf wel eens mee te maken gehad?
Let me know!
x Ilona

 

2 gedachten over “Een leven redden | Yah or nah?

  1. Rose schreef:

    Het antwoord op deze vraag is zo vanzelfsprekend voor mij dat ik me niet kan voorstellen dat iemand een ander antwoord zou geven (zonder iemand te veroordelen).
    Maar ja, als je dood bent kan je nu eenmaal niets meer (met je organen) doen. Waarom zou je dan niet iemand gelukkig maken? Mocht je zelf iets aan de hand hebben dan zou je het toch ook verschrikkelijk vinden als iemand gewoon met zijn perfecte organen begraven/gecremeerd zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge