Borduren ouderwets? Alles behalve

borduren scooter

Stiekem moest ik wel lachen toen ik tijdens mijn opname vergeleken werd met een oma. Waarom? Omdat ik aan het borduren was. Het is een activiteit die eerder inderdaad vaak met oudere dames in verband gebracht werd, maar tegenwoordig is het weer helemaal hip. Ik heb in het borduren dan ook helemaal een nieuwe hobby ontdekt, die ik natuurlijk graag met je deel.

borduren scooter how too

Ik moet eerlijk bekennen, ik doe het zelf precies hoe het niet moet. De stof die ik gebruik is bedoeld voor een simpele kruissteek, maar er zijn zoveel soorten steken dat ik het veel leuker vind om hierin af te wisselen. En ik kan je vertellen, Pinterest is hierin fantastisch. Ik heb hier een bord voor inspiratie en tips waarin de basics ook worden uitgelegd en je allerlei soorten steken vind. Maar hier de basics ook uitgelegd.

Wat heb je nodig

 • (Borduur)stof
 • Boorduurdraad
 • Dikke (borduur)naald
 • Eventuele borduurring

Je kan borduurdraad gebruiken, of wat dikker draad. In dit laatste geval moet je het draad wel splitsen voor je het gebruikt (dus bijv. de zes draden splitsen tot twee keer drie en dit gebruiken). Een borduurring maakt het borduren net wat makkelijker omdat je de stof zo rechttrekt. Ik heb bijvoorbeeld op een t-shirt geborduurd en dan is dit heel handig!

borduren scooter

Hoe te beginnen

Mocht je echt geen idee hebben hoe te beginnen, kan je een borduurpatroon opzoeken. In combinatie met een borduurstof hoef je dan enkel uit te tellen en kruissteken te zetten. Een soort kleuren op nummer, maar dan vul je de vakjes door middel van het zetten van steken.

Mocht je -net als ik- niet zo van dit soort strakke regels houden, kan je voor een eigen ontwerp gaan. Het is handig dit is eerst met een potlood op de stof te zetten. Doe dit bij een donkere kleur met een wit potlood. Vervolgens kan je de vlakken als het ware inkleuren. Als je met een nieuw draad begint leg je hier een knoopje in, welke je aan de achterkant verbergt, hier zie je dus niks van terug. Door middel van verschillende steken kan je een variatie maken in je kunstwerk.

borduren pinterest ideas

Borduren is een klusje wat je zo moeilijk of zo makkelijk kan maken als je zelf wil. Het is wel iets wat vaak behoorlijk wat tijd in beslag neemt, maar een heerlijk klusje om zo een paar uur mee bezig te zijn. En met Pinterest en Youtube kom je ook een heel eind.

Lees ook: Washi tape: Talloze mogelijkheden | Deel 2

Heb jij wel eens geborduurd?

Liefs
Ilona

31 reacties

 1. Wat leuk en creatief! En net wat je zegt, helemaal niet ouderwets. Het lijkt mij wel echt een ontspannende en mindfull bezigheid! Ik brei zo af en toe wel eens en dat vind ik ook heerlijk om te doen.

 2. Ik word Oma genoemd omdat ik sokken brei. Wat tegenwoordig ook weer helemaal hip is. Borduren heb ik vroeger wel gedaan. Ik zou het wel willen doen, maar ben veel te druk met breien. Wie weet als de sokken mijn neus uit komen…

 3. Wat is je scooter leuk geworden! Die verschillende steken zijn fantastisch!
  Ik borduur ook graag, maar wel ‘klassieker’, zoals de telpatronen met kruissteek. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mooie afbeeldingen dus dat ouderwetse van vroeger is achterhaald ;)
  Ben ermee begonnen als tiener (lang geleden al dus), samen met een vriendin zaten we dan in de zomer heerlijk buiten te borduren (en te kletsen natuurlijk ook). Zo fijn dat dat was. Er zijn periodes dat ik even niet borduur maar uiteindelijk komt het altijd wel weer terug op een moment.

 4. Mijn schoonmoeder deed dat veel, maar die was met manliefs geboorte (42 jaar geleden) begonnen met een enorm borduurwerk dat niet af was en toen wilde ze het alsnog afmaken toch dochterlief werd geboren (10 jaar geleden), maar het is nog niet af, haha. Misschien over 20 jaar bij een achterkleinkind.

  Ik vind het véél te pietepeuterig (daar zijn mijn handen én mijn ogen niet geschikt voor). Maar fijn voor jou dat jij er een nieuwe hobby in hebt gevonden.

 5. Ik heb er ooit, heel lang geleden, wel aan begonnen. Ik had een soort schilderij in kruissteek gekocht. Een vriendin van me heeft het afgemaakt voor me want ik had er echt geen geduld voor. Ik had gewoon kleiner moeten beginnen. Ik vind die scooter erg leuk. En al die verschillende steken zijn superleuk natuurlijk!

 6. Ik heb er geen geduld voor maar je kan er echt leuke dingen mee maken. Juist op een t-shirt is erg leuk, ook als cadeautje omdat je echt iets persoonlijks kan maken. De brommer is ook al zo leuk.

 7. Denk er over om ook weer te gaan borduren, maar schrok wel een beetje van de prijzen van borduurgaren. Dus nu kijk ik regelmatig bij kringloopwinkels en verzamelde al aardig wat borduurgaren voor heel weinig euro’s dat maakt het nog leuker.

 8. Ik heb nooit geborduurd voor zover ik weet. Maar dat wil niet zeggen dat ik het nooit ga doen. In de creatieve club waar ik lid van ben kom van alles voorbij…

 9. Leuk idee, om expressionistisch (of is het impressionisme?) te borduren. Stiekum heb ik er ook wel aan gedacht, maar ik heb gewoon te veel projekten. Zelf borduur ik graag met kruissteekjes, gewoon als rustgevende activiteit. Maar heb het al jaren niet meer gedaan. Maar het is een goed idee om het weer op te pakken.

 10. Wat een geweldig plaatje, die scooter!
  Volgens mij is het tegenwoordig weer helemaal in om te borduren. Ik heb het als kind veel gedaan, maar dan wel met zo’n groot voorbeeld en kruissteken. En ehm, ja, toen was het wel ouderwets;). Geldt trouwens ook voor haken. Tegenwoordig helemaal hip. Twintig jaar geleden keken ze je gek aan als je dat deed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *