Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

werkplek 4 mok drukwerk nodig

Deze programma’s gebruik ik als illustrator en animator

Dat ik als freelance illustrator en animator werk is voor de meesten geen verrassing meer. Waar ik echter wel vaak vragen over krijg, is welke programma’s ik nou eigenlijk gebruik. Dus tijd om daar even voor te gaan zitten en op een rijtje te zetten.

werkplek 4 mok drukwerk nodig

Eerst wil ik even zeggen dat de programma’s die ik gebruik voornamelijk van Adobe zijn. Het voordeel hieraan is dat de programma’s goed met elkaar samenwerken en het simpelweg professionele programma’s zijn.

Adobe Illustrator

Voor het maken van illustraties gebruik ik voornamelijk illustrator. Het voordeel aan dit programma t.o.v. Photoshop is namelijk dat je met vectoren werkt in plaats van met pixels. Hoe ver je ook inzoomt, het blijft altijd scherp. Ook de illustraties die ik gebruik voor animaties maak ik in dit programma.

Adobe Photoshop

Photoshop gebruik ik voor mijn werk als illustrator en animator weinig, maar ik gebruik het wel. Voornamelijk om de korte GIFjes die ik maak om te zetten in een GIF bestand; dit kan weer niet met de andere programma’s. En daarnaast wil ik nog wel eens iets kleins bewerken of om een illustratie een filter geven.

Adobe After Effects

Dit is het programma waar ik nagenoeg al mijn animaties in maak. Het programma is ontzettend veelzijdig en heeft talloze mogelijkheden. Die ik ook zeker nog niet allemaal ontdekt heb, haha.
Daarnaast heb je het programma Premiere Pro, wat veel meer op video gericht is. Dit gebruik ik om muziek en geluidseffecten toe te voegen aan de animatie gemaakt in After Effects. Puur omdat je in Premiere Pro net wat meer functies hebt qua geluid.

Adobe Character animator

Een ander programma wat ik ontzettend fijn vind voor het gebruik van karakter animaties is het vrij nieuwe programma van Adobe, namelijk Character animator. Ik vind het vooral fijn voor het animeren van de mond, gezien dit programma een functie heeft dat het na het invoegen van alle klanken, deze zelf op een geselecteerde audio frame zet. Zo hoef je de mond niet volledig met de hand te animeren. Want dat is echt een rotklus, haha.

Just Sketch Me

Mocht ik er niet helemaal uitkomen met de houding voor een illustratie of animatie, dan pak ik dit (web)programma erbij. Je kan er karakters precies mee modelleren in de houding die jij wilt, om het vervolgens na te kunnen tekenen. Maakt het soms net wat makkelijker verhoudingen goed te krijgen.

Ik hoop zo een aantal vragen beantwoord te hebben, mocht je nog (specifiekere) vragen hebben, laat ze gerust achter in de reacties!

Lees ook: Een iPad voor mijn werk: Deze apps gebruik ik

Liefs,
Ilona

P.s. Mijn uploadschema is niet meer zo straks al ie was. Ik schrijf artikelen wanneer ik het fijn vind en er de ruimte voor heb in mijn koppie, dus daarom is het soms even wat stiller hier. Volg me voor meer op Instagram.

10 reacties

  1. Je bent verwend, vroeger moest ik alles doen met paint! Wanneer je een blog schrijft dat is aan jou wijffie. Je zal zien dat het binnenkort weer enorm rustig gaat worden overal.

  2. Ohhh, ik moet ineens denken aan het eerste ‘tekenprogramma’ dat ik op de computer had. Waarschijnlijk lag jij toen nog in je wieg. Kom… hoe heette het nou ook weer. Daar kon je ook hele leuke dingen mee maken. Het had zelfs geluidseffecten. Als je je blad wiste, hoorde je een knisperen vuurtje bijvoorbeeld. Dan is dit toch wel heel professioneel!

  3. Leuk dat je iets meer over die programmas vertelt. Ik ga ze zeker eens proberen. Maar gratis zijn die Adobe programmas niet echt. Maar jij betaalt ze waarschijnlijk in een abonnement? Maar ook met de programmas ben ik nooit zo innovatief en creatief als jij.

    1. Ik heb zelf inderdaad een abonnement op de Adobe Creative Cloud via school
      Er zijn natuurlijk ook alternatieve manieren om aan de programma’s te komen ;) als je het puur voor jezelf gebruikt kan dat prima

  4. Het is voor mij echt toverkunst, wat je doet met die illustraties en animaties. De programma’s zijn mij dan ook onbekend, maar ik vind het zo tof om te zien wat jij er allemaal mee maakt! En qua uploadschema vooral doen wat goed voor jou(w hoofd) is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *