Een bullet journal bijhouden: Zo begin je

bullet journal 2 action stickerboekjes washi tape

Maandelijks deel ik met veel plezier mijn bullet journal set-up met jullie. Ik merk echter dat hier nog wel eens de nodige vragen bij ontstaan. Daarom ga ik vandaag terug naar het begin, namelijk het starten van een eigen bullet journal.

bullet journal 2 action stickerboekjes washi tape

Om te starten is het handig een bullet journal aan te schaffen. Het verschil tussen een bujo en een notitieboek is namelijk dat de pagina’s zijn opgedeeld uit een raster van stippen (letterlijk dus een bullet journal).

Voor je aan de slag gaat kan het handig zijn om een pagina vrij te houden voor je index. Je kan zo al je pagina’s nummeren (als dit niet al gedaan is) en hier een inhoudsopgave bij maken. Maar hier geldt wat eigenlijk op alles van toepassing is, doe het enkel als jij dit handig vindt.

bullet journal oktober-6

Je eigen agenda

De basis van een bujo is over het algemeen gelijk, het wordt gebruikt als agenda. Die je precies in kan delen zoals jij dat wil. Ik maak zelf per 2 pagina’s een weekoverzicht, maar je kan ook een maandoverzicht in een keer maken als dit voor jou voldoende is.

Je kan taken vanaf je to do lijst inplannen in je week, om zo een goed overzicht van je planning te krijgen.
Kruis een activiteit af door er een X voor te zetten, of schuif ‘m door door middel van een >. Afspraken worden vaak gemarkeerd met een O en belangrijke herinneringen met een !

bullet journal maart march bloemen moodtracker habit tracker

Trackers

Daarnaast kan het handig zijn om je journal te gebruiken om bepaalde activiteiten of dingen bij te houden. Zo kan je een mood tracker maken om je stemming bij te houden (per maand, maar per jaar kan natuurlijk ook). Of je houdt je gewoontes bij, zodat je er bewust bij stil staat of je bijvoorbeeld voldoende wandelt en genoeg drinkt.

Lees ook: Een bullet journal gebruiken voor je depressie

Het is natuurlijk ook leuk om de series die je kijkt bij te houden. Of alle films die je hebt gekeken en de boeken die je hebt gelezen op een aparte pagina te zetten. Zo kan je er altijd op terug kijken en krijg je direct een inzicht in hoeveel je leest.

bullet journal mei selfcare happy moments

Fijne momenten

Naast dat je een bullet journal uitstekend kan gebruiken als planner en om je gewoontes bij te houden, is het ook de perfecte plek om te reflecteren. Houd ruimte vrij om te kijken hoe je week of maand verliep. Of houd een lijstje bij met alle kleine dingen die jouw gelukkig maken. Het is een fijne manier om je op dit soort positieve punten te kunnen focussen.

Al met al kan je concluderen dat je je bullet journal werkelijk overal voor kan gebruiken. Als agenda maar ook als notitieboekje. Je kan er een inpaklijst voor je vakantie in bijhouden, maar je kan ook je selfcare plan er in zetten. Noteer je favoriete muziek of houd een project nauwkeurig bij. Houd je spaargeld bij of noteer belangrijke lessen die je hebt geleerd om er makkelijk op terug te kunnen kijken. Het belangrijkste is eigenlijk dat je je bullet journal zo inricht, dat het voor jouw perfect is.

Veel plezier met je bujo! Nog meer ideetjes of tips, laat ze gerust hieronder achter.

Liefs,
Ilona

Volg me voor meer ook op Instagram!

19 reacties

  1. Heel leuk om te zien & om te lezen. Je kunt wel zien dat je illustrator bent.
    Mijn bullet journals (ik ben inmiddels met mijn derde bezig, in ongeveer twee jaar tijd) zijn een soort geïllustreerde agenda’s. Ik knip graag allerlei soorten plaatjes uit allerlei soorten tijdschriften, die ik dan in mijn bulletjournal kan plakken. En dan teken ik er heel veel bij, of overheen, met pen, potlood, brush pens, acrylmarkers, aquarelpotloden en wateroplosbaar waskrijtjes.
    Ik hou heel erg van kleur en volle bladzijden, dus die keurige zwart-wit overzichten en strakke trackers in minimalistische stijl zijn niet zo mijn ding.
    Wat ik onmisbaar vind zijn bladzijnummers (die schrijf ik zelf, maar alleen op de oneven bladzijden) en de index, waarvoor ik inmiddels vier bladzijden voor neem.
    Er zijn heel veel bullet journal hacks, daarvan vind ik het systeem van vooruit – en terugverwijzen met pijltjes en een bladzijnummer wel een heel handige. Ik heb nogal vaak dat ik meer ruimte voor een onderwerp nodig heb dan ik dacht, maar op de volgende bladzij al wat anders staat. Dan is het wel makkelijk op met een pijltje terug of vooruit +een bladzijnummer te zien waar het vorige recept stond, of de vorige lijst of whatever.
    Nou, heel verhaal geworden.
    Ik blijf je volgen!

  2. Wat ziet jou bullet journal er mooi uit! Die van mij is veel simpelere maar heel functioneel, alhoewel ik hem sinds corona eigenlijk niet meer gebruikt heb.

  3. Ik vind het heel leuk maar ik zou het nooit volhouden om dat allemaal bij te houden. Zeker niet zo mooi als jij dat doet. Ik gebruik een Pimpelmees agenda, een kant een weekoverzicht en aan de andere kant een pagina voor notities.

    1. Dat is ook echt ideaal! Het duurde bij mij ook wel even voor het in mijn systeem zat om het dagelijks in te vullen, maar nu vind ik het juist heel fijn om er echt eventjes de tijd voor te nemen.

  4. Voor creatievelingen als jij moet dit heerlijk zijn. Ik ben absoluut een lijstjes mens maar heb gewoon een dingetje in Evernote voor boeken, films en dergelijke. Ik weet zeker dat mijn bujo na een paar weken achterin de kast ligt.

  5. Ik ben er een jaar geleden mee gestart en opeens zag ik het niet meer zitten om er mee door te gaan. Zonder reden. Misschien moet ik het gewoon weer eens in mijn handen nemen om er terug zin in te krijgen om er aan te beginnen..

  6. Leuke post. Jouw weekindeling vind ik erg goed. Mijn bulletjournal is saaier. Maar funktioneert, behalve de inhoudsopgave, daar kan ik geen disipline voor opbrengen. Maar ik hem ook niet.

  7. Superhandig dit. Wat ik vooral zo leuk vind aan een bullet journal is dat iedereen het weer op een totaal andere manier bijhoudt. Blijft leuk om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *