Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

ipad pro apps voor tekenen 3

Een iPad voor mijn werk: Deze apps gebruik ik

Zoals de meesten ongetwijfeld weten werk ik als zelfstandig illustrator en animator. Sinds een tijdje heb ik een iPad in huis, die ik voornamelijk gebruik voor mijn werk. Het leek me daarom leuk om de apps te delen die ik -als illustrator en animator zijnde- met regelmaat gebruik.

ipad pro apps voor tekenen 3

De iPad + Apple Pen

Wat ten eerste handig kan zijn om te weten, is dat ik de nieuwe IPad Pro 2020 – 12.9″ inch gebruik. Deze heeft een aardig groot scherm, wat voor mij fijn is voor het werk dat ik er op doe. Daarnaast gebruik ik ook de tweede generatie van de Apple Pen (de eerste generatie gaat niet samen met deze IPad). Het kost wat maar je krijgt er ook wat moois voor terug.

ipad pro apps voor tekenen 1

ProCreate & Vectornator

De apps die ik verreweg het meest gebruik zijn ProCreate($9,99) en Vectornator. Het eerste is een tekenprogramma waarbij je heerlijk uit de losse hand kan tekenen en schetsen. Je hebt een hele serie aan brushes waarmee je allerlei toffe effecten kan creëren. Ik vind het nog steeds leuk om elke dat weer nieuwe dingen te proberen en het programma te ontdekken.

Vectornator lijkt heel erg op de desktopversie van Illustrator. Het is een programma waarbij je vectorbestanden kan ontwerpen. Voor de niet-designers onder ons; een vectorbestand is een bestand wat je oneindig kan vergroten of verkleinen zonder kwaliteit te verliezen, doordat je niet met pixels werkt. Wat bij ProCreate wel het geval is.

Adobe apps

Naast de bovenstaande apps gebruik ik ook een aantal apps van Adobe, waar ik over het algemeen iets minder over te spreken ben dan de desktop versies. De apps zijn vrij beperkt, waardoor ik bovenstaande apps meer gebruik dan die van Adobe. Wel speel ik regelmatig met Adobe Fresco en Spark Post.

Social media

Aangezien ik voor mijn werk ook actief ben op social media als Pinterest en Instagram kunnen ook deze niet ontbreken. Daarnaast vind ik het soms prettiger om op een wat groter scherm te kunnen scrollen. (Alsof mijn kaasplank van een telefoon niet groot genoeg is).

Al met al kan ik zeker wel zeggen dat ik mijn IPad ontzettend graag gebruik om illustraties mee te maken. Zowel privé als voor opdrachten. Daarnaast is het ook ideaal om te gebruiken in combinatie met een bluetooth toetsenbord, dan heb je eigenlijk net een laptop, maar dan wat compacter en lichter. Voor nu ideaal wanneer ik een weekend naar huis ga.

Lees ook: Deze programma’s gebruik ik als illustrator en animator

Heb jij nog fijne apps die je aan kan raden?

Liefs,
Ilona

Volg me voor meer ook op Instagram.

15 reacties

 1. Ik ben een echte Apple fan, ik werk altijd met een iMac gecombineerd met Adobe programma’s. Mijn iPad is al een beetje bejaard en die gebruik ik vooral voor het bloggen en internetten, niet echt voor creatieve dingen.

 2. Leuk artikel! Wat lijkt het me heerlijk om als zelfstandig illustrator en animator te werken. Ik krijg helemaal zin om zelf weer creatief aan de slag te gaan. Helaas heb ik geen Ipad :(!

 3. Mijn iPad was dringend aan vernieuwing toe (na 7 of 8 jaar), want de batterij kon geen halve dag meer mee.. Nu heb ik een Android gekocht en ben die nog wat aan het uittesten. Leuk om te weten welke apps je gebruikt.

 4. Al een hele tijd heb ik een pen voor mijn hp-notebook, maar nog nooit gebruikt. Het idee is natuurlijk ermee te schetsen, maar ja…. Iemand heeft met dat eens laten zien met Adobe sketch. Maar ook dat heb ik nog niet geladen. Heb jij er ervaringen mee? Of raad je liever een ander betaalbaar programma voor Win10 aan?

  1. Ik moet bekennen dat ik een stuk minder ervaring heb met Win10 programma’s. ProCreate is wat mij betreft wel een topper en volgens mij verkrijgbaar voor windows 10

  1. Ja dat werkt zeker heel fijn. En ik ben als designer wel echt dol op Apple inmiddels. Alhoewel ik het qua telefoon op htc houd.
   T voordeel van een apple pen is ook wel zeker dat het extra functies heeft (je kan instellen dat de ipad wel op de pen reageert maar niet op je hand die op het scherm ligt, je kan switchen tussen potlood en gum, etc)
   Het is duur maar tot nu toe vind ik het meer dan waard.

 5. Leuk om te zien. Ik heb altijd heel veel bewondering voor mensen die kunnen tekenen/ontwerpen op zo’n tablet. Ik ben (digitale) schoolborden gewend waar je op kon schrijven en dat lukte bij mij voor geen meter. Maar misschien werkt zo’n tablet wel heel anders?

  1. Het heeft wel iets van elkaar weg, maar dan een stukje kleiner en gebruiksvriendelijker (tenminste, dan de borden die ik kende van de basisschool, maar dat is ook al wel weer 10 jaar geleden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *