Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Ik word ongelukkig zonder creativiteit

Een artikel met misschien een wat heftige titel. Maar wel een titel die mijn leven samenvat in vijf woorden. En iets waar ik tijdens mijn depressie ook ontzettend tegen aan liep. Want ik was al niet gelukkig en had ook nog eens totaal geen inspiratie wat betreft creativiteit, iets wat de boel niet verbeterde.

Zolang ik me kan herinneren was ik altijd al bezig. Tekenen, papieren hoedjes knutselen voor mijn knuffels en kleding maken voor mijn barbiepoppen, ik was altijd wel aan het knutselen. En dit is iets wat eigenlijk altijd is gebleven. Ik teken, schilder, en werk tegenwoordig zelfs als freelance illustrator en animator. Wat dat betreft genoeg creativiteit om me heen.

Maar dit was een tijdje anders. Tijdens mijn 5 maanden durende opnames was ik namelijk geregeld de creativiteit helemaal kwijt. Ik was zo somber en moe, dat ik niet verder kwam dan mijn bed. Nadenken over een idee was vaak al te veel gevraagd.

Maar langzamerhand begon de creativiteit terug te komen. Iets wat ik mooi kon gebruiken tijdens de AT (creatieve therapie/activatie therapie). Tijdens deze periode heb ik dan ook een hoop getekend, aan de slag gegaan met de houtbrander en nog meer gezaagd. Het begon met ideeën uit boeken namaken, maar in de loop van de tijd kwam de creativiteit in mijn eigen hoofd ook weer op gang. En besteedde ik veel tijd aan het uitwerken hiervan.

Lees ook: Creatieve mensen zijn soms een beetje raar

Iets wat ik door deze periode heb ingezien, is wel dat het niet kunnen uiten van mijn creativiteit me ongelukkig maakt. Als ik ontzettend druk ben met school en niets kan maken voor mezelf, merk ik dat ik mijzelf te kort doe. Dat ik niet de ontspanning kan vinden die ik toch wel nodig heb. Op het moment dat mijn creativiteit geen ruimte krijgt voel ik me opgesloten. Mis ik iets. Word ik ongelukkig.

Waar word jij ongelukkig van?

Liefs,
Ilona

26 reacties

 1. Ik herken het helemaal. Creatief zijn is mijn leven. Als ik een dip heb en ik kan er geen oorzaak aan koppelen dan weet ik dat het een gebrek aan creativiteit is. Ik heb een paar hele moeilijke jaren gehad afgelopen jaren. En tekenen heeft mij toen overeind gehouden. Het is mijn reddingsboei in diepe zee. Dus ik weet helemaal wat je bedoelt met dit artikel. Ik kon ook alleen maar denken; Ja, ik heb dat ook!

 2. Hope heb je onder tussen je creativiteit terug.
  Ik snap heel goed dat je dat soms hebt. Hier is dat ook soms, soms weet ik gewoon niet meer wat ik moet maken of tekenen. Maar ik word der rustig van.

 3. Wat een bijzondere foto’s! ik word heel ongelukkig van muziek-loos zijn. Ik móet eens in de zoveel tijd keihard ‘plaatjes draaien’ (lees: mp3’tjes afspelen op mijn telefoon). En dat bij voorkeur in het donker. <3

 4. Prachtige foto’s! En herkenbaar hoor. Als ik moe of gestrest ben is bij mij de creativiteit soms ook moeilijk te vinden en kom ik op creatief gebied dan soms tot niets. Zo jammer, want het is juist zo’n heerlijke uitlaatklep.

 5. Dagenlang slecht weer vooral als ik dan precies vrij ben. Werk wat me niet uitdaagt en irritante dingen als waar ik je laatst voor inschakelde. Als iets me meer tijd kost omdat het expres moeilijk gemaakt is of geld moet kosten. Daar word ik heel ongelukkig van.
  Je selfies zijn bizar bijzonder!

 6. Ik voel me absoluut beter als ik iets creatiefs doe. Of ik ongelukkig word zonder creativiteit, dat denk ik dan weer niet. Mijn baseline is redelijk tevreden zijn en alles wat er boven op komt is mooi meegenomen. Mijn hond maakt me gelukkiger, mijn gozer, een leuk gesprek. Of juist lekker rustig met een kop thee op de bank zitten. Creativiteit is denk ik voor iedereen belangrijk, maar voor sommige mensen is het inderdaad een levensbehoefte!

 7. Heel coole foto’s! En dat jij van creativiteit houdt, had ik vrijwel meteen door. Je merkt het meteen wanneer je je blogjes leest. Fijn dat je zoiets hebt waar je zoveel plezier en rust uit haalt. :)

 8. Mooie foto’s en ik snap wel wat je bedoelt. Het werkt een beetje dubbelop. Zonder creativiteit word je ongelukkig, maar als je ongelukkig bent, kom je ook niet toe aan creativiteit. Ik heb het vooral met boeken lezen. Dat is bij mij echt nodig om me goed te voelen. Maar ja, als ik me niet goed voel, lukt het ook niet, cirkeltje rond…

 9. ja dat jij erg creatief bent had ik al snel door , na dat ik voor het eerst op je blog kwam , en je bent er ook wel goed in
  zo zal een ieder iets hebben wat haar of hem de zo nodige rust in het leven geeft
  fijne zondag groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *