Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Mondkapjes maken naaien 1

Je eigen mondkapjes maken (en laten drukken)

Het is opeens het nieuwe normaal geworden, shoppen voor mondkapjes. Vanaf volgende week zijn ze verplicht in het openbaar vervoer en je ziet er steeds meer mensen mee lopen. En hoe leuk is het als je kan lopen met je eigen gemaakte kapjes? Daarom vandaag een uitleg hoe je mondkapjes kan maken.

Mondkapjes zelf maken naaien 1

Benodigdheden

Tip: Ik kon geen elastiek op een rol vinden, dus ik kocht elastieken die je om je hoofd heen kan doen, je scoort ze voor €0,80 bij de Action en het werkt prima.

Mondkapjes maken naaien 2

Je mondkapje maken

Om te beginnen download je het template en print je deze uit. Vervolgens neem je deze 2x over op de stof. Ik heb voor de zekerheid twee op een A4-tje gezet, maar het makkelijkst is om de stof dubbel te vouwen.
Vervolgens leg je de lappen stof met de buitenkant naar elkaar toe op elkaar. Om vervolgens de lapjes aan de lange zijde aan elkaar te naaien. Bij het template heb ik rekening gehouden met een centimeter speling, dus je kan gerust een stukje van de rand af naaien.

Als de twee lapjes aan elkaar zitten, is het tijd om de randen om te zomen. Wanneer het volledige lapje in elkaar zit, kan je het elastiek erbijpakken. Houd het kapje voor je mond om af te meten hoe lang het elastiek moet zijn, zo past het kapje je precies.

Naai vervolgens het elastiek eraan en je mondkapjes zijn klaar om te gebruiken!

Mondkapjes maken naaien 3

Mondkapjes bedrukken

Al dat mondkapjes maken vond ik zelf heel leuk om te doen en ik heb inmiddels een paar onwijs leuke, maar ik vond het niet genoeg. Het leek me namelijk ook geweldig om mondkapjes te kunnen dragen met mijn eigen patronen er op. En daarom liet ik ook twee mondkapjes bedrukken bij Beste Canvas. No spon, gewoon heel enthousiast. Al met al een stuk leuker dan de standaard witte of blauwe mondkapjes.

Heb jij al een voorraadje mondkapjes in je bezit?

Liefs,
Ilona

21 reacties

  1. In Duitsland is het verplicht als je een winkel, tankstation, gemeentehuis enz. ingaat, dus voor mij niets nieuws meer. Ik heb een buurvrouw die naaister is van beroep en die weken geleden al honderden per week naaide. Ze kocht iedere dag nieuwe stoffen, dus ik heb al een paar mooie gescoord :)

  2. Leuk zo! En zeker als je ze zelf kan maken :) Ik heb er ook laten maken met wat stofjes die ik nog had liggen. Bij ons ben je al een tijdje verplicht om er een te dragen in het openbaar vervoer. Ik reis nu wel nog niet met het openbaar vervoer maar ik ben graag goed voorbereid en ze komen nu ook handig van pas voor mijn afspraken in het ziekenhuis. Er lopen hier op straat ook best wel wat mensen met kapjes rond.
    Super tof ook om er zelf te laten bedrukken met een printje!

  3. Ik heb nog wat liggen, maar ga voorlopig niet met het OV dus heb genoeg. Ik zou er sowieso niet teveel aan uitgeven. Ze moeten dan maar gewoon voor een laag bedrag in de winkel liggen.

  4. Ik heb er tien in huis. Voor in geval van nood. Maar natuurlijk heel leuk om te maken van een leuk stofje. Wie weet; ik heb nu een patroon bij de hand. Bedankt!

  5. Ja meerdere dozen, deels voor mijn werk. (Daar is het verplicht, omdat ik te dicht bij de klant ben) Maar zolang het hier in het openbaar vervoer of in de winkels geen plicht is, blijven ze in de doos.

  6. Die zijn leuk zeg! Ik heb geen mondkapjes in huis en die komen er (voorlopig) ook niet. Ik reis niet met het OV en toen ik vorige week een mondkapje op moest bij de kapper, lagen ze daar gewoon (wegwerp uiteraard).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *