Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Meer diepte in je waterverf illustraties

waterverf 1

De laatste tijd verdiep ik me steeds meer in verschillende technieken voor waterverf. Ik probeer nieuwe dingen uit en zo nu en dan ontdek ik een handige techniek. En vandaag leek het me leuk een van deze technieken met jullie te delen. Om je waterverftekeningen net dat ene beetje extra te geven.

Wat heb je nodig

waterverf 2
  • Waterverf (ik gebruik die van Søstrene Grene, klik hier voor de review)
  • Mengbakje (heb die van mij per ongelijk geruïneerd, dus ik gebruikte een deksel)
  • Aquarelpapier
  • Potlood
  • Kwasten
  • Water

Hoe werkt het

waterverf 3

Om te demonstreren hoe de techniek werkt heb ik zelf een simpele illustratie met bladeren gemaakt. Hiervoor heb ik geel, groen, blauw en zwart gebruikt en deze met elkaar gemengd. Om te beginnen heb ik een lichte geel/groenige kleur gemaakt. Deze heb ik op het volledige papier aangebracht.

Vervolgens heb ik met een potlood licht een aantal bladeren er op getekend. Ik heb vervolgens een iets donkerdere kleur gemend en deze over de eerste laag aangebracht. Hierbij bracht ik de waterverf niet aan op de plekken waar ik de bladeren had getekend. Hier ben ik dus omheen gegaan.

waterverf 4

Vervolgens laat je deze laag ook weer drogen en teken je opnieuw een aantal bladeren. Vervolgens breng je de waterverf weer aan om de bestaande en getekende bladeren heen. Je brengt op deze manier laag na laag aan. Het kost je even wat tijd omdat je de lagen goed moet laten drogen. En het zal in het begin wellicht even wennen zijn omdat je eigenlijk in omgekeerde volgorde werkt en dus ook even omgekeerd moet denken. Je zal echter zien dat je op deze manier meer diepte in je tekeningen aan kan brengen.

waterverf 6

Ik heb voor de illustratie verschillende tinten groen gebruikt. Zowel tinten die naar geel als naar blauw neigen. Op deze manier breng je kleurvariatie aan in je werk en krijg je een mooi contrast. Waardoor je het diepte effect nog wat versterkt.

waterverf 5

Ook maakte ik nog een illustratie met bladeren en een aantal sinaasappels. Hier gebruikte ik echter geen waterverf voor maar gouache, dit is een soort dekkende en dikkere waterverf. Ik kan hier eventueel nog een artikel aan wijden mochten jullie hier in geïnteresseerd zijn.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en ben benieuwd of je het fijn vind werken.

Liefs,
Ilona

6 reacties

  1. Leuk gedaan! Heb al weleens wat geprobeerd met waterverf, erg fijn om te doen. Misschien dat ik binnenkort maar weer eens aan de slag ga, daar gaan deze tips zeker bij helpen! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *