Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

netflix 4 flatlay computer bloggen

Wat ik leerde van vijf jaar bloggen

Deze domeinnaam staat inmiddels alweer ruim drie jaar geregistreerd. En ondanks dat ik sinds een paar maanden weer echt actief ben, blog ik wel al veel langere tijd. Mijn eerste artikel ging namelijk live in 2014. Inmiddels ben ik gewisseld van platform, zijn verschillende onderwerpen voorbij gekomen en maakte ik vele uren achter mijn laptop. En vandaag deel ik een aantal dingen die ik leerde dankzij het bloggen.

netflix 4 flatlay computer bloggen

Volg je gevoel

Toen ik jaren geleden de blogwereld binnen stapte begon ik met schrijven over beauty. Een onderwerp waar inmiddels nagenoeg niks meer over terug te vinden is op mijn blog. Naarmate ik langer blogde merkte ik dat ik liever de diepgang opzoek en mijn creativiteit gewoon wil uiten. Niet in de vorm van make-up looks, maar in de vorm van printables, DIY’s en artikelen over persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat de beauty reviews het goed deden heb ik ze achterwege gelaten. Puur omdat ik me er zelf niet langer goed bij voelde. En uiteindelijk schrijf ik toch echt voor mezelf.

Neem de tijd voor de vormgeving

Als ik terugdenk aan mijn eerste blog lach ik mezelf nog steeds uit. Alles was roze en mintgroen en ik gebruikte verschillende lettertypes dwars door elkaar heen. Inmiddels is alles een stuk minimalistischer en rustiger, omdat ik dat zelf ook veel fijner vind om te lezen. En je kan natuurlijk de vormgeving van je blog uitbesteden. Of je kan -net als ik- lekker eigenwijs doen en alles zelf onder handen nemen. Onderschat alleen niet de tijd en het geld dat eventueel in een thema gaat zitten. Maar uiteindelijk is het het waard.

Lees ook: December wordt blogcember, of zoiets

Fouten maken mag

Nog steeds word ik wel eens gewezen op typefouten, of publiceer ik een artikel om het vervolgens weer offline te halen. Niet alles slaat altijd aan zoals je hebt gehoopt. Maar dat is oké. Als er een keer een artikel tussenzit wat het toevallig minder goed dan je had verwacht, betekent dit niet direct dat alles niet goed genoeg is. En vergeet niet dat je ook maar een mens bent. En mensen maken nou eenmaal fouten. Hoort er ook bij,

netflix series tips bloggen

Weet wat je waard bent

Dit is een punt wat ik persoonlijk toch wel erg belangrijk vind en waarbij ik in het begin ook zeker wel eens de fout mee in ben gegaan. Als je al een wat langere tijd blogt, is de kans groot dat je wel eens een aanvraag krijgt voor een samenwerking. Op het moment dat je blog nog niet zo groot is, is het helemaal prima om deze samenwerkingen zo aan te gaan. Maar op het moment dat je blog groeit, mag je er geld voor vragen. Zelf maak ik hierbij graag gebruik van de prijsformule van Lissanne Leeft of mijn eigen samengestelde prijslijst.

Laat de cijfertjes los

Zelf blog ik echt voor mijn plezier, alhoewel het inmiddels ook een goede manier is om mijn eigen bedrijf onder de aandacht te brengen. Ondanks dat laatste, ben ik steeds minder op de cijfertjes gaan letten. Tuurlijk, ik vind het leuk om te zien dat mijn aantal volgers en lezers stijgt, maar dat is niet per se waar ik het voor doe. Ik doe het voor de onwijs leuke en lieve reacties die ik krijg. En omdat ik het nou eenmaal gewoon heel leuk vind om te bloggen.

Als je ook blogt, wat is voor jou de belangrijkste les die je geleerd hebt tijdens/door het bloggen?

Liefs,
Ilona

19 reacties

  1. Ik vind jouw blog er altijd zo mooi uitzien. Mooie kleuren en lekker strak. Daar houd ik van. Ik heb geleerd dat niet bloggen ook niet erg is. Toen ik net begon moest en zou ik iedere dag iets plaatsen. Als ik niks te melden had, zette ik er een mop neer of zo. Ohhh, man! Zo erg!

    1. Aah dankjewel, zo lief! En ik vind het wel grappig om te horen dat je dat nu echt niet meer zou doen, maar toen wel de behoefte voelde dagelijks wat te plaatsen. Het heeft wel echt wat om er op terug te kijken of zo.

  2. Wat een leuk idee qua blog, ga ik van je lenen want ik zou het antwoord zo niet weten. Ik vind het vooral leuk dat ik nieuwe plaatsen zie. En de reacties, simpele dingen als mensen je vertellen waar je iets kan kopen maar ook als ze je mening delen en je weet dat je er niet alleen in staat. Fijne vakantie en succes met de therapie.

  3. Vooral jezelf zijn en blijven, al het andere is bijzaak. Je krijgt dan vanzelf de lezers die bij je passen. Zelfs de lay out is niet het allerbelangrijkste onderdeel al is goed leesbaar wel belangrijk. Ik blog sinds 2005 en houd me niet echt met de cijfertje bezig, schrijf gewoon voor m’n plezier/

  4. Ik denk dat we zowat in dezelfde periode beginnen bloggen zijn, alhoewel ik eigenlijk nog veel langer blog (op een ander platform, onder andere naam en helemaal anders als ik nu blog). Ik ben wat meegegroeid met mijn blog (of is het nu omgekeerd?). Proficiat met deze mijlpaal. Geniet vooral van het bloggen zou ik zeggen!

  5. Wat blog je al een lange tijd! Echt een mooie mijlpaal! En je deelt heel waardevolle lessen. Eigenlijk herken ik me in elk van je lessen wel, maar de eerste vind ik ook de belangrijkste. Als blogger moet je toch vooral je eigen ding doen en schrijven over wat jij leuk vindt. Dat is zo veel belangrijker dan welke cijfertjes dan ook.

  6. Ik heb verschillende lessen geleerd. Ik blog alweer een behoorlijk tijd, sinds 2006. Niet iedereen is even loyaal. Blijf jezelf. Laat de cijfers los. Vind een manier van bloggen die bij jezelf past en niet om populair te worden.

  7. Zo lang alweer! Gaaf hoor. En mooie lessen. Wat je zegt over wel of niet goed gelezen worden heb ik ook. Soms wordt een artikel waarvan ik had verwacht dat het veel gelezen zou worden juist heel weinig gelezen. Maar dat gebeurt ook andersom. Dat ik iets plaats wat ik ‘matig’ vind en dat het dan goed gelezen wordt. Ach ja, zo blijft het verrassend;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *