Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

vintage jasje jaren 70 80 - 4 kringloop

5 tips: Kleding shoppen in de kringloop

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat nou doe, toffe items scoren bij de kringloop. Eerlijk is eerlijk, ik weet dat het soms onmogelijk lijkt. Maar dat is het niet. Daarom vandaag een aantal tips om toch dat verborgen pareltje ertussen uit te kunnen halen.

vintage jasje jaren 70 80 - 4 kringloop

Waarom de kringloop?

Ik vind het belangrijk om ook ‘nieuwe’ kleding te kopen in de kringloop. Zo geef je een bestaand item een nieuw leven wat het milieu alleen maar ten goede komt. Omgekeerd kan het natuurlijk ook. Niet je kleding zomaar weggooien maar in plaats daarvan het naar de kringloop te brengen, in de hoop iemand anders er nog blij mee te kunnen maken.
Maar hoe scoor je nou toffe items voor jezelf?

Zoek een goede kringloop

Niet elke kringloop is geschikt voor het scoren van kleding, de eerste stap is dus echt het vinden van een kringloop die toffe items heeft. Tegenwoordig hebben de meeste steden wel een of meerdere kringlopen in het centrum gevestigd zitten. In het begin zal het even een zoektocht zijn, maar je hebt snel genoeg daar waar de toffe items te vinden zijn.

Neem de tijd

De toffe items liggen nou eenmaal niet kant en klaar op je te wachten, hier zul je echt naar op zoek moeten. Dus zorg ervoor dat je de tijd hebt om alle rekken bij langs te gaan. Het overgrote deel zal je waarschijnlijk tegenvallen, maar er zullen ook zeker hele toffe items tussen verstopt zitten. Neem vooral alles mee waar je oog wat langer op blijft hangen om het vervolgens te passen. Dan kan je altijd nog besluiten dat het ‘m toch niet helemaal is.

kringloop 1 blauw rokje en witte trui

Laat de seizoenen los

Waar een gewone winkel vrijwel altijd ingericht is voor een bepaald seizoen, geldt dit voor de kringloop totaal niet. Over het algemeen hangt alles door elkaar, als je geluk hebt is het nog op kleur of maat gesorteerd. Truien terwijl het hoog zomer is en zwemkleding in de winter, je moet er niet gek van opkijken. En dus ook vooruit kijken. Als je een toffe trui ziet voor aankomende winter, laat ‘m dan vooral niet hangen. Tenzij je bang bent dat je ‘m tegen die tijd niet meer leuk vind natuurlijk.

Laat maten en geslacht los

Vaak hangt alles nog wel redelijk gesorteerd op maat, maar de maten kan je in de kringloop het beste loslaten. Net als het geslacht wat er zogenaamd aanhangt overigens. Je kan het beste overal tussen neuzen, want je weet nooit wat je tegenkomt. Een een blousje wat eigenlijk te groot is kan bijvoorbeeld heel leuk staan als je deze in je broek stopt. En je weet maar nooit wat voor pareltjes er tussen de mannen items te vinden zijn.

Lees ook: Je eigen kledingstijl vinden | en durven dragen’

Kom regelmatig terug

Dat er nu niks leuks tussen hangt betekend niet dat er nooit iets tofs te vinden is. Kom daarom geregeld terug. Doordat er van elk item maar één te vinden is, wisselt het assortiment vaak, dus wellicht vind je er volgende week wel een heleboel toffe items.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met deze tips. En mocht je lekker bezig zijn, loop dan ook even langs de boeken of films, voor een paar euro zitten er regelmatig hele goede tussen! Ik koop niet voor niets het overgrote deel van mijn boeken tweedehands.

Scoor jij wel eens kleding (of iets anders) bij de kringloop?

Liefs,
Ilona

22 reacties

 1. Vroeger kocht ik inderdaad wel eens kleding bij de kringloop. Wel lang geleden. Hier in het dorp zit een tweedehandswinkel. Moet ik toch eens binnen lopen.

 2. Interessante tips! Ik lees vaak dat bloggers regelmatig naar Kringloopwinkels gaan en eigenlijk doe ik dat niet. Maar het inspireert me om het toch eens te doen als ik zie welke leuke stukken je er soms kan vinden (en met deze tips in het achterhoofd)

 3. Heel zelden, zou zeker meer willen maar mijn maat hangt er eigenlijk nooit. Vroeger hadden ze een apart schap voor mijn maat maar nu hangt alles overal en ik heb dan geen zin meer om te zoeken. Ik breng mijn oude kleren er ook niet heen als het niet verkoopt verdienen ze eraan om poetslappen te maken. Zonde, dat kan hier ook.

 4. Ik heb weleens 2e handskledingstukken gekocht en met veel plezier gedragen! Gisteren heb ik op vinted ook enorm veel items gezet onder de naam: Rabellax
  Het is alleen maar goed om 2e hands te shoppen.

 5. Handige tips. Ik koop heel veel kleren bij de kringloop, veel van mijn leukste kleren komen er vandaan. Dat komt ook een beetje omdat ik moeilijk geld uitgeef, dus kleren in de gewone winkel zijn altijd goedkoop en bij de kringloop heb je ook gewoon echt goede en mooie items waar ooit wel veel geld voor betaald is en die ik dus nu binnen mijn budget mee kan nemen ;-)

 6. Ik vind het altijd erg ingewikkeld… Voor de kinderen vind ik altijd wel iets, maar voor mezelf! Maar misschien moet ik inderdaad maat en geslacht wat meer loslaten en minder met een vastomlijnd plan op zoek gaan… ;) Thx voor de tips!

 7. Ik koop mijn vintage kleding en tweedehandsjes eigenlijk vooral online omdat onze kringloop geen leuk aanbod heeft. Kan me wel in je tips vinden zoals dat je niet naar maten of geslacht moet kijken. Ik heb best veel vintage mannenhemdjes die me koeien te groot zijn maar die inderdaad leuk staan in mijn broek of geknoopt. Het voelt altijd geweldig vind ik als je zo’n leuk stuk op de kop kunt tikken :D

 8. Ik kom wel eens in de kringloop. Ik heb ooit op een cursus aangegeven dat ik kringloop-kopen onder duurzaamheid vind vallen. Dat is het namelijk.
  ps: ik kan hier alleen via een ínprivate tabblad geraken’.

  1. Ben ik helemaal met je eens! En ik ga er naar kijken, nou kan het ook komen omdat er even achter de schermen gewerkt werd aan mijn ssl certificaat.

 9. Vooral die laatste tip lijkt me heel zinvol. Ik denk dat je misschien ook niet gericht moet zoeken, maar vooral moet kijken naar wat er voor leuks hangt/ligt. Zelf scoor ik kleding alleen online.

 10. Ik koop de laatste jaren heel vaak bij de kringloop, en op rommelmarkten. Ik heb nog nooit zoveel, en zulke leuke kleding gehad. Eigenlijk teveel, en wou er mee stoppen en genieten (en dragen) van wat ik heb . Dankzij Corona is dat gelukt ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *