Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

duurzame kledingmerken slow fashion

Duurzame kleding; wat is dat eigenlijk?

Ik schreef het afgelopen jaar al vaker over duurzame keuzes en ‘groenere’ kleding. Maar ik heb nooit uit gelegd wat duurzamere kleding in de basis nou eigenlijk is. Daarom vandaag even terug naar de basis om de vraag te beantwoorden; wat maakt kleding duurzaam?

Duurzame kleding

De betekenis van duurzame kleding concreet is kleding die tijdens het maakproces geen schade brengt aan de aarde. Echter is duurzaamheid een breed begrip en is het niet zo simpel als het klinkt. Factoren die kleding niet duurzaam maken zijn bijvoorbeeld het gebruik van gifstoffen tijdens het maakproces, de fast fashion industrie of grootschalig vervoer van kleding.

Het is ook niet altijd volledig te controleren of kleding daadwerkelijk volledig duurzaam is, maar we kunnen in ieder geval ons best doen. Wat wel onder duurzame kleding valt?

Duurzame merken

Er zijn tegenwoordig een hoop merken die duurzame kleding verkopen. Zij produceren en verkopen in eigen land en gebruiken enkel duurzaam verkregen stoffen. Een lijst van dit soort Nederlandse merken zette ik hier al eens op een rijtje. Ook kan je rekening houden met de stof waar een product van gemaakt is. Je kan bijvoorbeeld het beste items van (organisch) katoen, bamboe of linnen stof kopen.

Recyclen

Naast bij duurzame merken shoppen is recyclen ook een van de meest duurzame opties. Het enige nadeel hierbij is dat je vaak niet weet waar het kledingstuk in eerste instantie vandaan komt. Maar wanneer het weggegooid wordt moet het verwerkt worden tot afval en gaat er weer een kleding stuk verloren, niks duurzamer dan tweedehands scoren dus.

Zelf maken

Wat ook zeker een goede optie is als je een beetje creatief bent, is zelf kleding maken. Op deze manier hoef je geen kleding terug te sturen wat niet past, weet je dat er geen overvloed gemaakt wordt en loop je met een uniek item rond. Scoor bijvoorbeeld een toffe stof bij De Lappenkraam om heerlijk aan de slag te gaan met jouw item.

Houd jij je veel bezig met hoe duurzaam jouw kleding is?

Liefs
Ilona


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Lappenkraam

2 reacties

  1. Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Maar ik koop echt extreem weinig kleding en wat ik koop draag ik af tot op de draad. Ik hoop altijd maar dat dat ook een beetje helpt.

  2. Ik zou willen zeggen dat ik bezig ben met de duurzaamheid van mijn kleding, maar eerlijk gezegd kijk ik vooral naar de prijs. Ik wil zo goedkoop mogelijk kleding scoren en qua kleding houd ik niet van tweedehands, dus tja…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *