Fast fashion: De nadelen van trends volgen

kringloop alternatieven fast fashion

De laatste tijd schrijf ik steeds meer over duurzamere alternatieven. Van shoppen in de Kringloop tot duurzame(re) kledinglijnen. Vandaag wil ik echter even terug naar fast fashion en de redenen waarom je deze kleding beter links kan laten kiezen en voor een duurzamer alternatief kan gaan.

kringloop alternatieven fast fashion

Ik ben vegetariër geworden mede omdat de vleesindustrie een van de meest vervuilende industrieën is. Een industrie die nog vele malen vervuilender is, is de (je raad ‘m al) kledingindustrustrie. Het is zelfs zo dat deze op de tweede plek staat. De olie industrie blijft met kop en schouders uitsteken.

Wat is fast fashion?

Tegelijkertijd betekent dit dus dat wij (de consument) hier veel invloed op hebben. Want wij zijn degene die keer op keer fast fashion items kopen. En wat fast fashion nou precies is? Het is letterlijk vertaald snelle mode. Ingekocht voor een seizoen en daarna weer afgedankt. Hier is het item dan ook vaak op gemaakt, doordat er goedkopere en minder kwalitatieve stoffen zijn gebruikt. De stof gaat snel stuk, het model gaat eruit of het materiaal verliest kleur.

adidas sneakers vintage outfit 1

Waarom is het zo vervuilend?

Het begint eigenlijk al bij het materiaal. Het kost onwijs veel water om bijvoorbeeld katoenplanten te laten groeien. Wist je dat je voor een outfit gemiddeld 175 keer in bad kan gaan? Laat dat maar even binnen komen.

Daarnaast zijn de chemicaliën die gebruikt worden niet alleen slecht voor de grond, maar ook voor de werknemers die het katoen plukken. Het katoen gaat de halve wereld over om gekleurd te worden en wordt vervolgens met een beetje ‘geluk’ in weer een ander land verwerkt tot t-shirt of broek. Uiteindelijk gaat het uiteraard ook weer de halve wereld over om naar de winkelketens gebracht te worden.
Er word per jaar 35 miljard kleding geproduceerd en tegelijkertijd wordt een groot deel ook weer naar de vuilstort gebracht.

Lees ook: Alternatieven voor de kringloop (kleding)

Al met al zorgt de kledingindustrie voor ongeveer 10% van de CO2 uitstoot. Dus elke keer dat wij weer een item bij een reguliere kledingzaak kopen is er een grote kans dat dit item een hele weg heeft afgelegd voor het in deze winkel terecht kwam.

Des te meer redenen om nu te stoppen met het kopen van kleding in reguliere zaken en het starten van tweedehands items scoren. Ik zelf doe het steeds meer, af en toe zit er nog een item uit een reguliere zaak tussen, maar als we allemaal een beetje doen komen we al een heel eind.

Liefs,
Ilona

10 reacties

  1. Kleding voor één seizoen is mij ook onbekend. Ik draag kleding tot het van ellende uit elkaar valt. Ik heb bijvoorbeeld het bloesje nog dat ik droeg tijdens de eerste date met mijn verkering, 16 jaar geleden :-) Ik hoop dat mijn afkeer van kleding kopen een beetje bijdraagt aan een beter milieu.

  2. Goed dat je dit bespreekbaar maakt! Ik koop wel bij de fast fasion zaken, maar doe met de kleding dan ook echt jaren. En in ons gezin wisselen we kleding uit.
    Ik koop eigenlijk alleen iets als ik het echt nodig heb. Misschien ben ik ook wel weer heel zuinig, maar veel kledingstukken blijven gewoon lang mooi en zijn tijdloos. Tweedehandswinkels kom ik niet zo gauw, maar dit artikel is wel een aanhaker om daar iets mee te doen. Zoals je zelf ook doet: meer balans tussen nieuw en tweedehands kleding. Het maakt je wel extra bewust je koopgedrag!

    1. Dat is het inderdaad, het maakt je bewuster van je koopgedrag. En volgens mij doen jullie ook al mooie dingen met de kleding. Het hoeft natuurlijk ook niet van het ene naar het andere uiterste, alle kleine beetjes helpen. Alhoewel ik ook merk dat sinds ik me bewuster ben van de gevolgen je er toch al beter over nadenkt of je het echt nodig hebt.

  3. Mijn kleding komt wel bij de fast fashion winkels vandaan, maar gaat ook jaren mee. Ik denk dat dat nog wel iets uitmaakt. Ik koop eigenlijk nooit iets voor maar één seizoen. Ik heb tien jaar lang een rok in de kast gehad en gedragen. Bleef mooi, zat lekker. (Oké, af en toe een jaartje overgeslagen vanwege jojo-gewicht, maar toch prima.)

    1. Ja dat maakt ook zeker wat uit. Ik heb ook genoeg items uit fast fashion winkels die al een aantal jaren in de kast hangen. En als ik het wegdoe probeer ik het in ieder geval op een goede plek terecht te laten komen. En wat dat betreft denk ik ook maar zo; alle kleine beetjes helpen.

  4. Mooi artikel! Ik heb al bijna twee jaar geen kleding meer gekocht. Nu met corona is dat wel extra makkelijk, maar toch. Sinds ik weet hoe vervuilend het is, ben ik echt heel kritisch geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *