Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Niet onnodig kleding kopen: 5 tips

Toen ik nog thuis woonde had ik er best een handje van om geregeld ‘nieuwe’ kleding te kopen. Meestal was dit tweedehands maar toch kocht ik geregeld nieuwe items. Dit met een toch al vrij volle kledingkast. Nu ik op mezelf woon en de geldzaken er iets anders voor staan ga ik er echter een stuk bewuster mee om, minder impuls aankopen dus. Vandaag een aantal tips om jou ook te helpen minder (impuls)aankopen te doen.

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Naast dat de spam soms ontzettend irritant zijn, werken nieuwsbrieven soms ook iets te goed. Wanneer je wekelijks of zelfs dagelijks nieuwe kleding in je inbox krijgt zullen er ongetwijfeld leuke items tussen zitten. Alleen ze komen vaak op momenten dat je de items absoluut niet nodig bent. Mooi uitschrijven dus.

kleding 2

Nieuwe combinaties

Als je in een bui bent waarin je behoefte hebt aan nieuwe kleding, kan het ook heel tof zijn om juist je eigen kast in te duiken. Kijk eens naar welke toffe combinaties je kan maken waar je nog niet eerder aan gedacht hebt. Op deze manier kan je items op een nieuwe manier ontdekken, nieuwe outfits creëren met items die je al had.

Ruilen

In plaats van kleding bijkopen, kan je ook eens kleding ruilen. Organiseer bijvoorbeeld een ruilmiddag met je vriendinnen. Zo kunnen jullie elkaars kast aanvullen, heb je nieuwe items in je kast maar is je kast er niet voller op geworden. Plus het kost je niks extra’s en is ook nog eens heerlijk duurzaam.

Heb je het echt nodig

Ga na of je een kledingstuk echt nodig bent, of dat je het wilt hebben om het hebben. Natuurlijk is het leuk om toffe items aan je kast toe te voegen, maar het houdt ook een keer op. Dus voegt dit item echt wat toe, of eigenlijk niet echt? Want in dat laatste geval kan je het misschien beter skippen.

Maximum bedrag

Beperk jezelf tot een maximum bedrag wat je mag besteden aan kleding. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan dat je wil en groeit je kledingkast ook niet sneller dan gepland. Het hielp mij altijd enorm dat ik geld apart zette voor kleding, want als dat op was hield het ook gewoon even op.

Hopelijk heb je wat aan deze (duurzame) tips

Liefs
Ilona

19 reacties

 1. Uitschrijven voor nieuwsbrieven vind ik echt een goede tip. (hoewel ze me alsnog weten te vinden met reclames op het internet haha).
  Zelf ben ik nooit iemand geweest die veel geld uit gaf aan kleding, maar in de sale kon in mij toch makkelijk laten verleiden.
  Tegenwoordig probeer ik mijn kleding te kopen van merken waar de arbeidsomstandigheden goed zijn (en het liefst ook duurzaam). De bedragen die je daarvoor betaald zijn een stuk hoger dan de merken waar ik eerst kocht, dus dan denk je toch even extra goed na over of je het echt wilt hebben. Maar goed, laatst dan toch weer voor 10 euro een jurk in de sale gekocht, de verleiding blijft groot.

 2. Ik ben nooit iemand geweest die elke week kleding kocht, dus het is alsnog een wonder dat ik een kast vol heb. … Okay, daar hangen dan ook dingen tussen die ik al 30 jaar heb. En dan nog heb ik ondertussen veel naar de kringloop gebracht! Soms vind ik het wel leuk om alleen te kijken naar nieuwe kleding. Als ik iets leuks zie en ik lig er ’s nachts wakker van, dan ga ik meestal terug om het alsnog te kopen. En dat komt weinig voor, want veel kleding is niet zo speciaal dat ik een tweede shopdag er voor over heb.

 3. Ook ik heb jaren lang maar raak gekocht. Vond ik iets leuk, nam ik het mee.
  Maar gelukkig al weer jaren terug is daar wat verandering in gekomen.
  Ik vraag me inderdaad bij alles wat ik pak af of ik het echt nodig heb, want als ik eerlijk ben heb ik gewoon echt de rest van mijn leven niets meer nodig op onderkleding en sokken na. Tenzij mijn gewicht dratisch gaat veranderen.

 4. Ik moet zeggen dat kleding kopen toch wel mijn ding is. Dus dat is misschien niet zo best. Al koop ik wel duurzame merken koop (zoveel mogelijk) en ook kijk naar waar de kleding gemaakt is (arbeidsomstandigheden etc). Ik heb heel veel verschillende kleding: van zakelijk tot heel erg casual.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *