Regelmatig ontvang ik lieve berichtjes over de foto’s die ik maak voor mijn blog. Nou kwam er afgelopen week ook een vraag over binnen. En dat was niet de eerste. Daarom heb ik besloten vandaag een artikel te wijden aan hoe ik mijn flatlay foto’s maak.

Om te beginnen, even in het kort wat een flatlay foto nou eigenlijk is. Eigenlijk is het niet eens zo ingewikkeld. Het is een foto van bovenaf, genomen van een aantal neergelegde spulletjes. En ondanks dat het vrij simpel klinkt, gaat er vaak toch nog wel wat werk inzitten. Want hoe houd je zo’n foto recht van boven nou interessant? Een goede flatlay foto kan naar mijn mening een artikel namelijk echt maken of breken.
Een egale achtergrond
Ten eerste is een egale ondergrond vaak het makkelijkst om mee te beginnen. Ik kies hierbij zelf bijna altijd voor wit, omdat dit gewoon lekker neutraal is. Vervolgens gebruik ik eigenlijk altijd papier van het book for paperlovers (flow) om een lekker patroontje of kleurtje toe te voegen.
Ook handig, vergeet eerst het oppervlak niet even af te nemen, want op de foto zie je elk draadje of pluisje terug.

Kleurenthema
Iets waar ik me zelf eigenlijk altijd aan vast houd, is een kleurenthema. Nu het herfst is speel ik zelf vooral met warmere gele en oranje tinten. Door verschillende items te verzamelen in deze tinten, zal je flatlay er direct uit gaan zien als een geheel. Het is soms even zoeken naar geschikte materialen om te gebruiken en neer te leggen, maar het is het zeker waard. Denk vooral in mogelijkheden, de meest willekeurige voorwerpen kunnen juist heel leuk staan.
Lees ook: Het bokeh effect fotograferen
Licht
Een van de belangrijkste aspecten van een foto in het algemeen is het licht. Bij flatlay fotografie zijn er echter een aantal dingen waar je op kan letten. Zo is natuurlijk licht het mooist, maar moet het niet te hard zijn. Dan krijg je namelijk hele donkere schaduwen in je foto. Dit is echter een punt waar ik zelf ook nog steeds mee worstel. Met nabewerking kan je wel het een en ander fixen, maar het mooiste is wanneer het zo natuurlijk mogelijk blijft.

Opvullen
Heb je een egale achtergrond en een thema bedacht, dan kan je alles daadwerkelijk gaan vormgeven. Het is hierbij de kunst om het beeld op te vullen, zonder de aandacht van het onderwerp af te leiden. Voor mij houd dit vaak in veel schuiven en testfoto’s maken. Omdat je er op beeld toch weer anders tegen aankijkt dan hoe het voor je ligt.
Lagen
Vaak zie je dat flatlays opgebouwd zijn uit naast elkaar uitgestalde producten. Om het net wat spannender te maken, kan je echter gaan werken met lagen. Laat verschillende dingen elkaar overlappen, om het geheel wat minder stijf te laten lijken.
En om dit artikel af te sluiten en een veelgevraagde vraag te beantwoorden; ja, ik maak zo goed als al mijn foto’s zelf. Ik vind het het leukst om er zelf mee te puzzelen, in plaats van standaard stock foto’s te gebruiken. Als fotograferen echter niet jouw ding is, is het natuurlijk een goede oplossing!
Liefs,
Ilona
Ps. meer (fotografie) vragen mag je altijd achterlaten!
18 reacties
Ik wist helemaal niet dat er een naam was voor dat soort foto’s! Kijk weer iets bijgeleerd ;).
Jouw flatlay’s zijn allesinds zeer mooi! Moet ik zelf ook eens proberen voor mijn blog :)
Leuk artikel! Mooi die houtenletters. Geeft een foto net dat beetje meer.
Ik maak ook graag flatlay foto’s en heb een mandje vol met leuke bloemetjes, papiertjes enzovoorts. Goed licht is soms best lastig, want of het licht is te fel en hard (en dan krijg je die lelijke schaduwen) of het is te bewolkt en te donker. Als het licht soms ineens heel goed is maak ik een heleboel flatlay foto’s achter elkaar, die ik dan later weer op mijn website kan plaatsen.
Dankjewel! Ik vind het ook altijd zo leuk om met dit soort dingen te spelen en er toch een twist aan te geven. En dat is wel een goeie, want goed licht blijft inderdaad wel een dingetje.
Stock foto’s maken gene eigen stijl, kosten geld en je leert er niks van zo simpel is het. De meest gemaakt fout in flatlay is toch wel gebrek aan focus teveel rommel.
Daar heb je helemaal gelijk in.
Er komt inderdaad meer bij kijken dan gewoon een fotootje te maken! Zelf probeer ik ook 95% van mijn foto’s voor artikelen zelf te maken
Er komt meer bij kijken dan je denkt. Ik vind je foto’s wel erg mooi. Leuke spulletjes heb je!
Wat een goede tips en je hebt ook echt toffe foto’s gemaakt. Zo leuk ook hoe jij soms met houten lettertjes werkt. Dat is net wat leuker dan bijvoorbeeld in Photoshop een tekst creëren, vind ik.
Ik ben zelf ook gek op flatlays maken en vind het altijd een feestje om allerlei producten uit te stallen en daar een mooi geheel van te maken. Meestal maak ik daar in het weekend wat tijd voor en maak ik dan een heleboel foto’s achter elkaar. Wat dat betreft wel jammer dat het tegenwoordig zo vroeg donker is. In de zomer was het licht een stuk beter en had ik heel wat meer geschikte momenten om flatlayfoto’s te maken.
Dankjewel! Ik vind jouw flatlays ook altijd zo leuk om te zien!
Leuk en goed uitgelegd. IK denk dat ik het eens een keer ga proberen binnenkort.
Ik ben benieuwd!
Ah wat leuk om te lezen hoe jij je blogfoto’s maakt! Ik maak ook heel vaak flatlays maar merk dat ik toch wel vaak even een foto nét wat rechter of lichter maak in Photoshop. Met dit weer is het bijna onmogelijk om een goed belichte foto te maken, vreselijk!
Met dit weer is het inderdaad echt een uitdaging! Ik haal eigenlijk ook vrijwel altijd mijn foto’s door Lightroom, kan je het vaak toch nog net een beetje mooier mee maken
Altijd leuk om te zien hoe anderen het doen! Ik licht mijn foto’s op in Lightroom, want ik hang af van natuurlijk licht en we weten allemaal hoe fijn het weer hier in Nederland en België is … Soms gebruik ik weleens een stockfoto, maar ik probeer het toch te vermijden en uitsluitend met eigen foto’s te werken.
Tja het weer werkt inderdaad niet altijd mee. Ik moet zeggen dat ik ook altijd mijn foto’s door Lightroom haal, sowieso om ze te verkleinen en vaak nog even de final touch te geven.
ik maak foto’s tijdens wandelingen in de natuur
en zoals gister in Wildlands
Fijn artikel! Ik maak zelf sinds kort foto’s van mijn boeken op deze manier, maar worstel nog erg met de vraag hoe het echt mooi wordt. Ik heb weer wat ideeën opgedaan met deze blog, dus dankjewel;). De meeste andere artikelen maak ik zonder foto’s en dat laat ik ook zo. Het gaat toch vooral om de tekst bij mijn blog. Ik merkte alleen dat boekenblogs weleens gedeeld worden op Facebook en dan stond het toch wat gek, de ‘algemene foto’, dus daarom maak ik tegenwoordig boekenfoto’s. Stiekem nog best leuk ook, een beetje schuiven met dingen en ‘wachten’ op goed licht. Had ik nooit achter mezelf gezocht, dat ik dat nog eens zou gaan doen.
Wat leuk om te horen dat je het stiekem ook nog eens leuk vind, dat is helemaal mooi meegenomen natuurlijk.