Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

bokeh fotografie mooi mens

Het bokeh effect fotograferen

Zelf vind ik het onwijs tof om zo nu en dan het een en ander uit te proberen wat betreft fotografie. Zo besloot ik ook eens dieper in het bokeh effect te duiken en er eens wat nieuws mee uit te proberen. Iets wat beter uitpakte dan ik had verwacht, gezien mijn vorige pogingen niet heel succesvol waren.

Het bokeh effect zelf heb ik al vaker meegespeeld met mijn 50mm lens. Deze lens heeft door het diafragma van 1.8 namelijk een onwijs mooie scherpte-diepte effect. Je kan hierdoor een tof effect creëren door middel van lampjes.

bokeh1

Ik besloot echter dat ik meer wilde dan bovenstaande foto. Ik had het al een aantal keer op Pinterest voorbij zien komen en heb het zelf ook al een keer geprobeerd. Het enige wat je er voor nodig hebt is namelijk een camera(die je handmatig in kan stellen) en lampjesslingers, of bijvoorbeeld lampjes voor in de kerstboom.Deze keer besloot ik uit te vogelen waar het de vorige keer mislukte en ontdekte al gauw waar het mis ging.

camera

Om dit effect te creëren moet je namelijk een vormpje uitknippen die je voor je lens bevestigd. Ik deed dit door middel van twee flapjes en een elastiekje. Waar het echter mis ging was dat ik de vormpjes de vorige keer te groot had uit geknipt. Het is een beetje spelen en het een en ander uitproberen voor je de goede grootte vind die matcht bij jouw lens, maar het effect is dus zeker zelf te maken.

camera

En vergeet ook niet het vormpje op de kop voor je lens te bevestigen, omdat je camera een afbeelding op de kop vastlegt en deze omgedraaid word door de spiegel (mocht je een spiegelreflex gebruiken in ieder geval).

bokeh 4

En vervolgens is het de truc om juist niet scherp te stellen. Je wilt juist dat je foto zo onscherp mogelijk is, want hoe onscherper de foto, hoe beter de vormpjes tot zijn recht komen. Als je scherp stelt zie je namelijk alleen de lampjes en verlies je het hele bokeh effect.

Het uiteindelijke effect vind ik zelf onwijs tof geworden en al helemaal gezien het met spullen kan die je (hoogstwaarschijnlijk) al in huis hebt liggen.
Vind jij het ook leuk om te spelen met fotografie?

Liefs,
Ilona

8 reacties

  1. Oh wauw! ik wist niet dat je gewoon een papiertje voor je camera kan plakken voor zo’n effect :D ik ga dit zeker binnenkort proberen. :) Thanks voor de tip.

  2. Wauw, erg mooie foto’s zeg! Ik heb me eigenlijk nog helemaal niet zoveel in fotografie en mijn camera verdiept. Volgende zomer wil ik een cursus volgen. Volgens mij zijn er namelijk nog genoeg functies op m’n camera die ik niet gebruik.

    Liefs,
    Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *