Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Hoop houden in donkere tijden

Zelf heb ik hele donkere tijden gekend, tijden waarin ik geloofde dat het leven niet voor mij bestemd was. Dit klinkt misschien zwaar, maar wanneer je te maken hebt met depressies en PTSS kan dit een strijd van alle dag zijn. Een strijd die je wellicht in meerdere of mindere mate herkent. Daarom vandaag tips om in die donkere dagen hoop te houden.

Kijk naar eerdere momenten

Het was nooit zo donker of het werd wel weer licht. Kijk naar de momenten in je leven waarop je je ook zo voelde. Die momenten gingen ook voorbij. Hoe moeilijk ook, ze gaan voorbij. Wat betekent dat ook dit voorbij gaat. Gevoelens zijn tijdelijk en veranderlijk, het gaat altijd weer voorbij.

Praat erover

De beste manier om een andere kijk op je gedachten te krijgen, is door ze uit te spreken. Wanneer je er alleen over blijft malen, blijf je vaak in hetzelfde cirkeltje hangen. Terwijl iemand anders je kan helpen er anders tegen aan te kijken. Vragen te stellen of juist simpelweg te luisteren. Iemand kan je ook helpen de hoop er in te houden.

Bekijk het dag per dag

De toekomst kan soms ontzettend groot en veel lijken. Maak dan je doelen kleiner. Bekijk het per week, per dag of zelfs per uur. Wanneer alles als te groot en te veel voelt betekent dit dat je het kleiner moet maken. Dit hoeft niet voor altijd, maar wel voor zolang dit helpend is. Je moet vooruit maar dit hoeft niet met tien stappen tegelijk.

Positiviteit

Probeer jezelf te inspireren met positiviteit. Dit hoeft niet non-stop, het gevoel mag er ook zijn. Maar probeer er niet in te blijven hangen en jezelf juist ook te inspireren met positiviteit. Of dit nou muziek, een podcast of een goed gesprek is, zorg dat je wat positieve vibes te pakken krijgt om het lichtje weer wat feller te doen laten branden.

Lichtpuntjes

Aansluitend op het vorige punt, zoek lichtpuntjes op in de dagen. Al zijn ze klein, ga op zoek naar de dingen die wel goed gaan. Wel mooi zijn of wel even een lach op je gezicht toveren. Sta hier bewust bij stil, om je te kunnen realiseren dat er tussen al het donker ook daadwerkelijk lichtpuntjes te vinden zijn.

fijne boeken - how to be happy (or at least last sad)

Neem je tijd

Je hoeft niet altijd door te blijven rennen. Soms heb je tijd nodig om even op adem te komen. Tot jezelf te komen, voor je weer verder gaat. Dus gun jezelf de tijd. Neem de tijd die jij nodig bent, voor jou. Stop met kijken naar anderen en kijk naar wat jij nodig bent. Soms is een stapje terug uiteindelijk een grote stap vooruit.

Ik weet dat het soms donker is, donker voelt en eindeloos lijkt, maar zelfs de donkerste wolken hebben een randje licht om zich heen.

Liefs
Ilona

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *