Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

flatlay 4 perfectionisme one day at a time mooie dagen herstel

Omgaan met stress | Mijn tips

Ik schreef hier al een keer eerder een artikel over, maar gezien dat artikel dateerde uit 2016 leekt het me de hoogste tijd voor een vernieuwde versie. Want stress is iets wat we allemaal kennen, maar waarvan je zelf kan beslissen hoe je ermee om kan geen. Dus vandaag geef ik je mijn tips & tricks mee.

flatlay 4 perfectionisme one day at a time mooie dagen herstel

Lees hier het artikel uit 2016.

Overzicht

Iets wat voor mijzelf altijd heel goed werkt, is orde scheppen in de chaos. Dus pak je bullet journal, notitieboekje of agenda erbij en start met het maken van een lijstje. Wat moet er gebeuren en voor wanneer moet dit gedaan zijn. Verdeel eventueel de grote taken in kleinere taken.

Op deze manier zorg je ervoor dat je de chaos in je hoofd even op orde brengt. Je krijgt een overzicht en hebt direct een stuk duidelijker voor ogen wat er moet gebeuren.

Maak een planning

Als je een goed overzicht hebt van wat er moet gebeuren kan je de planning erbij gaan pakken. Kijk eerst wat voor afspraken en verplichtingen je hebt en hoeveel tijd je over houdt. Plan hier vervolgens de taken in. Ik zou zelf zeggen, begin met wat als eerste af moet zijn.

ontstressen tips tegen stress

Tijd voor ontspanning

Hier zal je in eerste instantie misschien niet aandenken of behoefte in hebben, maar ontspanning is minstens zo belangrijk. Juist als je veel stress hebt en druk bent. Ik snap dat even een uurtje een tijdschrift lezen of lekker muziek luisteren niet bovenaan je lijstje staat, maar het kan heel goed werken. Juist om daarna weer hard aan de slag te gaan.

Zorg voor jezelf

Pauzes inlassen, lekker een kop thee drinken met een koekje erbij en gewoon eten wanneer dit nodig is. Vergeet dit niet. Want niet alleen heb je eten nodig om te kunnen functioneren, je kan zo ook een stuk geconcentreerder werken. En je lichaam verdient het om voor gezorgd te worden. Ook in tijden van drukte en stress.

Ik merk zelf altijd dat ik beter tegen stressvolle momenten kan als ik het overzicht heb. En ook vooral als ik niet vergeet voor mezelf te blijven zorgen. En af en toe juist even lekker rustig een cappucino drinken.

Wat doe jij graag als je erg druk bent?

Liefs,
Ilona

14 reacties

  1. Ik ben dol op lijstjes. Dat werkt voor mij heel goed. En ik probeer dingen meteen te doen. Vaak valt het achteraf erg mee (een rotklus of een lastig telefoontje) en daar heb je dan uren tegenaan zitten hikken…

  2. Met werk waar stress nogal eens een onderdeel is, vind ik vooral mijn planning daarbuiten erg belangrijk. Ik bewaak mijn vrije tijd en mijn rust, want ik weet dat ik degene ben die erop inlevert als ik het niet doe. Een planning is ene prima idee, als ik me er eens aan zou houden.

  3. Lijstjes zijn voor mij ook echt belangrijk. Maar tijd inplannen voor ontspanning heb ik pas sinds kort geleerd. Ik merk dat dat echt goed voor me is. Ik ben namelijk nogal van het doorgaan in tijden van stress. Knap je niet echt van op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *