Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

duurzame kledingmerken slow fashion

Dit zijn duurzame kledingmerken in Nederland

De laatste tijd vind ik duurzaamheid steeds belangrijker worden. Ik shop daarom het grootste deel van mijn kleding tweedehands. Maar er zijn natuurlijk meer manieren. Bijvoorbeeld door het kopen van duurzame, lokale kledingmerken. Daarom dook ik hier eens goed in en zet ik vandaag de duurzame kledingmerken binnen Nederland voor jou op een rijtje.

Vooraf: € is tussen de 0-75 euro; €€ is tussen de 75-150 euro, €€€ is boven de 150 euro per item

duurzame kledingmerken denim
Kings of Indigo

Denim

Kings of Indigo €€€

Een echte pionier als het aankomt op duurzame kleding. Ze produceren duurzame materialen voor denim

Kuyichi €€

Net als MUD jeans is dit een merk wat zich richt op de productie van eerlijke denim. Ze zijn begonnen met spijkerbroeken maar hebben de collectie inmiddels flink uitgebreid en kan je voor de meeste kledingitems bij ze terecht.

MUD Jeans €€

MUD jeans verzameld hun eigen oude jeans, om hier weer nieuwe van te maken. Om op deze manier een duurzame cirkel te creëren. Dit merk past dus perfect tussen de duurzame merken. Daarnaast zijn de jeans van biologisch en gerecycled katoen (ook de eerste lading jeans). Je kan de jeans zelfs huren.

duurzame kledingmerken goat-1
Goat Organic Apparel

Basics

CharlieMary €€

Dit merk heeft een redelijk uitgebreide collectie, met voornamelijk een hoop basic items die eigenlijk niet mogen ontbreken in je kast. Van fijne blousejes tot aan bijvoorbeeld een panty of hemdje. Ideaal dus. Er wordt gewerkt met opnieuw gerecyclede materialen en werken enkel met wat er is (dus er worden geen nieuwe stoffen voor gemaakt).

Goat organic Apparel

Dit is in verhouding een zeer betaalbaar merk wat opgezet is in Amsterdam. Ze opereren echter wereldwijd. Waar het begon met een wit t-shirt is de collectie inmiddels uitgebreid met lange shirts en joggers. Deze kan dus absoluut niet ontbreken op het lijstje met duurzame kledingmerken binnen Nederland.

Saint basics

Duurzaam geproduceerde onderbroeken, hemden, shirts en joggers. Ze zijn uitgeroepen tot duurzaamste ondergoedmerk door Rank a Brand, dus met de biologisch katoenen onderbroeken zit je goed.

Unrecorded €€ (met uitschieters)

Unrecorded is een merk zonder overbodige branding, verborgen plastic of buitensporige prijzen. Je kan zelfs van elk item een kostenspecificatie vinden. Vanuit daar onstond een bedrijf met een passie voor duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden.

Sport

Iron Roots

Iron roots is een van de categorie duurzame kledingmerken wat sportkleding produceert. Normaal gesproken bevat sportkleding polyester of een ander soort plastic, maar dit gebruiken zij niet. Daarnaast wordt de kleding duurzaam en eerlijk geproduceerd en wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

duurzame kledingmerken 9 DOTT
Dott

Streetwear

Achilles and the Toirtoise €/€€

Dit is een echt streetstyle merk wat zich naast duurzaamheid ook inzet voor het WNF. Elke collectie staat een bepaalde diersoort centraal en maken ze een deel van de winst over naar het WNF. Niet alleen hun productie en bezorging zijn zo duurzaam mogelijk, zo dragen ze ook nog een steentje bij aan dierenwelzijn.

Bomb €€€

Bomberjacks gemaakt van reststoffen uit de kledingindustrie, hoe leuk is dat? Twee modestudenten besloten in te gaan tegen het fast fashion systeem en maken hun producten dan ook op een eerlijke manier in ons eigen land.

DOTT

Een merk met items in toffe, opvallende kleurencombinaties die ze zelfs voor je aan kunnen passen omdat alles door eigen naaiers gemaakt wordt. Die ook elk hun eigen verhaal hebben op de website, hoe mooi!

New Optimist

Een niet-industriële blik op mode. Dat is wat New Optimist voor ogen heeft. Ze maken hun eigen kleding in Amsterdam met toffe details. Een hoodie met een driehoekige zakbijvoorbeeld. Of kleding met toffe kleurvlakken (Ik ben voor!)

Mercer Amsterdam €€€

Dit is een merk wat samenwerkt met Portugese en Italiaanse merken en op deze manier volledig duurzame sneakers maakt. In eerste instantie maakten ze ook volledige vegan sneakers door ananasleer te gebruiken, dit doen ze nu niet meer.

Atelier Felie
Atelier Félie

Andere duurzame kledingmerken

Alchemist €/€€

Dit bedrijf vind zijn oorsprong ook in Nederland, maar heeft inmiddels meerdere locaties en opereert wereldwijd. Dit bedrijf is onstaan vanuit de wens om zakelijke invloeden toe te voegen binnen de duurzame kledingmerken. En dat is volgens mij prima gelukt. De focus ligt niet op trends maar op kwalitatieve items.

Atelierjungles €€€

Dit merk is opgericht door Giselle van der Ster. Wie restover stoffen opkoopt die overblijven bij kledingproducties, welke anders vernietigd zouden worden. Deze stoffen gebruikt zij om nieuwe kledingstukken mee te maken. Welke allemaal met de hand gemaakt worden in hun atelier. Veel werk, tijd, maar vooral veel liefde vind je terug in de prachtige items.

Atelier Félie €€

Handgemaakt in Amsterdam door jonge ontwerpers met een passie voor duurzaamheid. Tops, jurken, broeken & jumpsuits behoren tot de huidige collectie. Allemaal gemaakt uit resten van de huidige mode-industrie.

Loopalife €€€

Dit is een Nederlands merk wat kleding produceert van plaatselijke textiel overschotten, zonder chemicaliën en verf. Ze produceren lokaal, alles wordt dus binnen ons eigen land verworden en geproduceerd.

Lovely €€€+

Jurken die zo uit een sprookje lijken te komen, of heerlijke retro pakjes die je echt aan je garderobe toe wilt voegen. Ontwerper Marije liet zich inspireren door haar jeugd en brengt dat terug in haar ontwerpen, die allemaal met de hand gemaakt worden in Nederland.

Masha Maria €€€+

Masha Maria is een merk, opgezet in Nederland. Olga verzameld oude, wollen dekens, om hier vervolgens jassen en sjaals van te maken. Lekker warm, zacht en van duurzame materialen door het hergebruik.

Teym €€€

Duurzame kleding, eerlijk geproduceerd en gelimiteerd verkrijgbaar. Dit zorgt ervoor dat het merk geen overschotten heeft, maar dat ook daadwerkelijk alles wordt verkocht. Dit draagt dus ook bij aan de duurzaamheid van het merk

zazi vintage
Zazi Vintage

Zazi Vintage €€€+

Dit bedrijf komt oorspronkelijk ook van nederlandse bodem. Het is een bedrijf met opvallende jassen, gemaakt uit allerlei gerecyclede stoffen en handgemaakte patronen. Wel echt een duur merk, aangezien de jassen honderden tot anderhalf duizend euro’s kosten, maar alles is dan ook met de hand gemaakt. Door vrouwen, voor vrouwen.

Er zijn tegenwoordig een hoop duurzame kledingmerken op de markt. Het kostte dan ook wat uitzoekwerk, maar van alle merken op deze pagina kan ik zeggen dat ze in Nederland gevestigd zijn en in Nederland hun producten produceren. Want dit vind ik zelf ook een belangrijke eis. Het kan nog zo duurzaam zijn, maar als het vervolgens de halve wereld over moet schiet het nog niet echt op.

Shop jij bij duurzame kledingmerken of let je hier eigenlijk niet op?

Liefs
Ilona

Volg me voor meer ook op Instagram.

19 reacties

 1. Ik word wel blij van dit lijstje. Ik ben in principe misschien al duurzamer dan de gemiddelde vrouw wat betreft kleding. Ik koop nooit fast fashion en ik doe ook lang met mijn kleding. Maar echt duurzaam geproduceerde kleding, daar kan ik nu dus eens in gaan duiken.

 2. Een mooi overzichtje, dank je wel! Ik ga eens snuisteren bij de merken die ik nog niet ken of er iets voor mij zou kunnen bij zijn.
  Ik probeer tegenwoordig ook meer tweedehands te kopen.
  Wat ik nog wel nieuw koop, zou ik wel meer duurzaam willen kopen maar bots op een paar dingen. Zoals dat de meeste duurzame merken vaak maar vanaf maat S beginnen, en vaak ook ruimer vallen. Het is ook niet altijd wat ik echt mooi vind. En dan ook budget natuurlijk.
  Ik heb wel eens wat van ArmedAngels gekocht (bij Otrium) maar de kwaliteit vond ik niet zo overtuigend. Erg dun shirtje.
  Maar wat ik al in de kast heb, dat probeer ik dan ook te dragen tot het versleten is. Heb zo’n beetje een doorschuifsysteem ;) waarbij de minder goede kleding dan nog wel gedragen wordt om in de tuin te werken.

  1. Leuk! Bedankt voor je uitgebreide reactie, ben niet bekend met alle merken dus altijd fijn een ervaring ervan te lezen. Zo’n doorschuifsysteem is ook slim, bij mij wordt het vaak een slaapshirt haha

 3. Wat ik me wel afvraag is wie bepaalt die duurzaamheid? want ook van grondstoffen waarvan wij als leek denken dat is duurzaam is dat lang niet altijd het geval. En duurzaamheid is wat mij betreft niet alleen noodzakelijk qua productie maar ook van waar komt het vandaan.? Want als materialen duurzaam zijn, maar alsnog de hele wereld over getransporteerd worden hoe duurzaam is het dan?

  1. Ik weet dat jij zegt dat het in Nederland gevestigde bedrijven zijn en dat zij hier ook produceren, maar geld dat ook voor hun grondstoffen????

   1. Zeker! Heb het er niet bij gezet, was misschien handig geweest maar deze bedrijven halen hun grondstoffen ook uit nederland of al uit bestaande producten van de fashion industrie.

  2. Dat blijft lastig. Ik heb hierbij ook gekeken naar wat de ‘good for you’ duurzaamheidsscore van een bedrijf is. Zegt nog steeds niet alles, maar geeft wel wat meer een richtlijn. Overigens halen al deze bedrijven hun grondstoffen ook uit nederland!

 4. Net als jij ben ik me nu ook veel meer bewust van duurzaamheid. Maar omdat ik merken uitzoeken een gedoe vind, koop ik ook graag tweedehands. Dan weet ik dat ik automatisch goed zit : )

  En bij C&A En Bonprix verkopen ze soms ook echt duurzame kleding heb ik begrepen. Daar kijk ik dus ook wel.

  1. Dat is ook altijd handig, doe ik ook vaak. En thanks voor de tip! Van de Monki en Bershka wist ik het, maar van deze winkels dan weer niet. Leuk dat steeds meer winkels er wel een belang aan hechten.

 5. Heb wel eens duurzame dingen gekocht.
  Maar dat was toeval.
  Hoewel ik de shirtjes van C&A, duurzaam biologisch cotton, wel heel erg fijn vind.
  Blijft mooi!
  Verder let ik daar niet echt op.

 6. Ik ben in zoverre duurzaam bezig dat ik kleding echt helemaal opdraag. Vroeger was een stropdas en kostuum voor heren verplicht in vele bedrijfstakken. Nu is dat veel minder, ik geloof niet dat ik na mijn pensionering ooit nog een overhemd heb aangehad.

  1. Herkenbaar hoor. Daarom shop ik zelf ook verreweg het meeste bij de kringloop, maar vind zelf zo’n lijstje wel handig voor als ik een keer een goede basic nodig ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *