Slow fashion: Zo kies jij duurzame kleding

Ik schrijf regelmatig over kleding en koop ook geregeld iets ‘nieuws’. Juist omdat ik er zoveel mee bezig vind, vind ik het ook belangrijk de nadelen van de huidige kledingindustrie te belichten. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. En dat kan je in je eentje niet veranderen, maar je kan wel bewustwording creëren en je eigen aandeel aanpassen. Daarom vandaag wat meer over de achtergrond van slow fashion.

Fast en slow fashion

Het probleem met fast fasion (niet-duurzame mode) is dat het een business model is geworden. Ondernemers verdienen er miljoenen of miljarden euro’s mee. Het wordt snel geproduceerd, razendsnel verkocht en speelt in op de allerlaatste trends. Het moet de winkel dus uit zijn voor de trend voorbij is. En gaat met een beetje pech met dezelfde snelheid door een kledingkast.

Slow fashion is het tegenovergestelde van fast fasion. Het is kleding gericht op duurzaamheid, hoort lang mee te gaan en wordt vaak met de hand gemaakt in plaats van fabrieken in derde wereld landen. Vintage kleding valt hier ook onder, omdat je kleding op deze manier een langere levensduur geeft, ongeacht de herkomst. Hierdoor wordt de impact op het milieu in the end kleiner, mits je het niet de halve wereld over laat gaan.

duurzame kledingmerken slow fashion

Groei

De afgelopen twintig jaar is de kleding industrie bijna verdriedubbeld. Waar vroeger het maakproces van kleding soms tot wel drie jaar kon duren, gaat dit tegenwoordig binnen de fast fashion industrie binnen drie weken. Er wordt jaarlijks steeds meer kleding gefabriceerd, meer dan we daadwerkelijk nodig zijn. Er ontstaan overschotten en onnodige vervuiling. Dat dit een impact heeft op het klimaat zal dan ook geen verrassing zijn. Hoe meer er gemaakt wordt, hoe meer we verspillen, hoe meer impact op het milieu. Tel erbij op dat de meeste items handgemaakt in plaats van machinaal gemaakt zijn en je kan zelf wel vertellen dat hierbij geen eerlijk loon overblijft. Daarnaast zijn er zo’n 100 miljoen huishoudens afhankelijk tegenover 16 miljoen werknemers binnen de fashion industrie.

Binnen de grote ketens is de verdeling vaak ontzettend scheef. De winst gaat naar de mensen die aan het hoofd staan. De werknemers die zwoegen in fabrieken -die niet aan veiligheidseisen voldoen- krijgen minder dan een minimum loon uitbetaald.

Tips om over te gaan op slow fashion

  • Bedenk of je het echt nodig bent/mooi vind (geen impulsaankopen meer!)
  • Koop alleen wat je echt nodig hebt
  • Verdiep je in slow fashion merken
  • Shop vintage items (een tweede leven geven aan een item is altijd goed)
  • Verkoop je oude items/geef ze weg aan een goed doel
  • Koop enkel bij bedrijven die transparant zijn over hun productieproces
  • Geen duurzame collecties van grote merken

Wat betreft de transparantie, wanneer een merk niet transparant is over hoe zij hun kleding produceren, kan je er vaak van uit gaan dat dit niet duurzaam gebeurd. Daarnaast zijn de duurzame collecties van grote merken een goed initiatief, maar het weegt niet op tegen de vervuiling die het bedrijf aan de andere kant te weeg brengt. Vermijd het bedrijf dan liever als je echt duurzaam wilt kopen. Hier heb ik een hele lijst met duurzame merken voor je.

Een hoop informatie, waarin je zelf een keuze kan maken. Fast of slow fashion?

Liefs
Ilona

12 reacties

  1. Sinds ik weet dat de kringloop kleding weggooit om er poetslappen van te maken breng ik mijn kleding niet meer weg daarheen. Ik draag het dan wel thuis op. Ik kan nooit mijn maat vinden tweedehands dus koop ik inderdaad zeer bewust. Ik heb echt een hekel aan die winkels die kleding zo goedkoop maken dat de mens hebberig wordt.

    1. Ah ja dat snap ik, door de vele kleding ontstaat er soms ook een overschot. (Hoorde overigens ook van een vriend die werkte bij het sorteercentrum dat ook de helft van de boeken gewoon weggaat doordat ze veel te veel binnen krijgen, zo zonde!)

  2. Ik denk dat veel mensen hier niet bij stil staan. Ik ook niet zo, eerlijk gezegd. Maar ik koop echt belachelijk weinig kleren dus dan wordt het vanzelf duurzaam.

  3. Duidelijk blog, duidelijk overzichtelijk.
    Inderdaad er wordt veel kleding gekocht en ook weer weggegooid.
    Wat ik niet meer draag gaat naar een goed doel.

  4. Wat mooi en concreet op een rijtje gezet! I.v.m. budget kies ik voor fast fashion, maar ik ben wél van het jaren dragen van kleding. Mode doet me niet zoveel. Ik draag wat ik mooi vind. Ik heb een rok gehad die ik zeker tien jaar in de kast had hangen. Hij bleef mooi en ik vond ‘m ook nog steeds mooi, dus geen probleem. Zo probeer ik toch een beetje mijn steentje bij te dragen.

  5. Ik koop zelden kleding, ik vervang alleen maar iets dat helemaal versleten is. Ik draag alleen maar spijkerbroeken en ik weet dat het niet echt duurzaam is, maar ik heb er vier, waarvan ik niet eens meer weet wanneer ik die gekocht heb. Verder draag ik alleen nog maar T-shirts die uiteindelijk als poetsdoek eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *