Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

vintage jasje jaren 70 80 - 4 kringloop

Voordelen van de kringloop | Bewuster leven

De kringloop: het is een heerlijke plek om lekker rond te neuzen. Je weet nooit wat voor pareltjes ze nou weer hebben en daarnaast zitten er een hoop voordelen vast aan het shoppen in de kringloop. De vooroordelen van de kringloop? Die lees je hier beneden.

vintage jasje jaren 70 80 - 4 kringloop

Dit artikel is onderdeel van mijn nieuwe serie: Bewuster leven. Ik heb besloten me meer te verdiepen in (milieu)bewuster leven en neem jullie mee in deze reis.

De voordelen van shoppen bij de kringloop zijn…

…de unieke items. Je vind gegarandeerd een item waar niet half Nederland mee loopt.
…de fijne prijsjes. Voor een euro of drie voeg je al een tof item toe aan je garderobe. Leuk voor jezelf en je portemonnee.
…minder afval wanneer je zelf iets weg brengt. Het hoeft zo namelijk niet door de afvalverwerking en het product krijgt een tweede leven.
…in sommige gevallen gaat (een deel van) de opbrengst naar een goed doel!
…je geeft mensen met bijvoorbeeld een beperking een kans op werk.

kastje 3

Lees ook: 5 tips | Kleding shoppen in de kringloop

…minder CO2 uitstoot, doordat er minder nieuwe producten hoeven te worden gemaakt maar de vervoerskosten ook (grotendeels) wegvallen.
…je kan een ander blij maken met iets waar jij op was uitgekeken.
…je kan je creativiteit uitleven en vintage items een nieuwe look geven. Ik deed dat bijvoorbeeld met een kastje wat mijn ouders lang geleden aan de weg vonden.
…je vind er items die in de reguliere verkoop moeilijk(er) te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld doordat ze al wat ouder zijn.
…kringloopwinkels helpen je vaak graag een huis uit te ruimen, zodat zij de items een mooi nieuw plekje kunnen geven.

Al met al een flinke lijst met een hoop punten die mij alleen maar doen trappelen om weer eens een kijkje te nemen bij de kringloop in plaats van de reguliere winkels. Bezoek jij wel eens de kringloop?

Liefs,
Ilona

21 reacties

 1. Ik kom er eigenlijk nooit meer. Vroeger was ik altijd op jacht naar cd’s. Nu download ik muziek. Maar ik vind het altijd well heel leuk om rond te kijken. Vaak zie ik dingen terug die wij vroeger thuis hadden.

 2. Oh ja, ik kom er regelmatig.
  Vaak alleen maar om te kijken.
  Soms valt mijn oog op iets.
  Kleding koop ik er hoogstzelden.
  Maar meestal kom ik wel thuis met iets.

 3. Ik ga elke 2 weken naar de kringloop eigenlijk al vanaf dat ik nog thuis woonde en het Goed kwam in Vlaardingen. Eigenlijk zodra ik iets nodig heb, kijk ik eerst of ik het kan vinden in een kringloop.

 4. Ik ben gek op de kringloop! Mijn liefde is er ooit (zo’n 15 jaar geleden) begonnen met lp’s, waardoor ik goedkoop muziek kon ontdekken. Ik word ook creatief van de kringloop doordat het aanbod enerzijds veelzijdig en aan de andere kant beperkt is. Zoek ik ergens een bakje voor, dan kan een pot, mand, plantenbak of oud kistje misschien ook wel dienstdoen.

 5. Ik ben al jaren fan van de kringloop , het enige nadeel is dat alles zo goedkoop is dat je in de verleiding komt om iets mee te nemen wat je helemaal niet nodig hebt. Dus tegenwoordig ben ik op kringloopdieet!!!!
  Ik had een collega die het maar een vieze bedoening vond zon winkel met 2e handsspullen. Oh zei ik, dus je logeert op vakantie ook niet in hotels, verblijft nooit op campings en uit eten gaan doe je ook niet? Wat heeft dat er mee te maken? vroeg zij mij op haar beurt. Nou je denkt toch niet dat ze in hotels, campings en restaurants voor elke gast ‘nieuw sanitair, bedden, matrassen, beddengoed en of serviesgoed en bestek aanschaffen. Goh , zo had ze het nog nooit bekeken en ja misschien toch ook maar eens kijken bij de kringloop

  1. Dat is inderdaad wel een dingetje. Ik kan ook nooit zonder boeken naar buiten komen bijvoorbeeld. En dat is wel echt een goede vergelijking van je, die ga ik onthouden!

 6. Interessante ‘reis’ ben je gestart en heel leuk dat je ons meeneemt in die reis. Ik kom nooit bij een kringloop en geef toe dat ik tot voor kort de meeste dingen weggooide als ik ze niet meer gebruikte. Toevallig ligt er nu een stapel puzzels in de gang die naar de speelgoedbank mag. Want ja, ook ik wil wat meer bewust gaan nadenken over aankopen en vooral over dingen ‘zomaar’ weggooien. Dat deed/doe ik echt te vaak.

  1. Tja als we niet op reis kunnen, dan maar zo’n reis ;) en heel mooi dat het naar de speelgoedbank gaat, een mooi idee om het inderdaad niet ‘zomaar’ weg te geven terwijl een ander er nog wat aan kan hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *