Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

op jezelf wonen lessen die je leert

10 dingen die je leert als je op jezelf gaat wonen

Inmiddels woon ik ruim een jaar op mezelf, een periode waarin ik veel geleerd. En waarin ik tegen veel situaties aan ben gelopen, waarvan ik dacht, dat had ik niet geleerd als ik niet op mezelf had gewoond. Vandaag neem ik je mee in een aantal van die situaties. Lees je gezellig mee?

Wassen is ingewikkelder dan je denkt

Naast dat de wasmachine iets te veel opties heeft, is er ook te veel wat je in je wasmachine kan gooien. Zo heb ik inmiddels geleerd dat je geen wasmiddel voor witte was voor de lichte was moet gebruiken en je favoriete trui niet te warm moet wassen. Komt in beide gevallen niet goed.

Je veel spullen hebt die je niet aanraakt

En je dus een keer in de zoveel tijd enorme opruiming kan houden. Naast dat je met verhuizen een hoop zooi tegenkomt die je geheid nooit gaat gebruiken, ga je er tijdens het wonen ook achter komen dat bepaalde spullen vooral stof zullen gaan staan te vangen.

Sommige dingen nooit eindigen

Klinkt dramatischer dan het is. Maar je bent net klaar met de afwas, of je kan alweer opnieuw beginnen.

Schimmel groeit snel

Niet alleen in de koelkast, maar ook daarbuiten. Oops.

Geldstress

Je opeens heel veel moet betalen en je je geldzaken dus heel anders in zal moeten delen dan toen je nog thuis woonde.

op jezelf wonen lessen die je leert 2

Alleen ziek zijn is niet leuk

Het is toch een stuk fijner met je moeder om je heen als je ziek op de bank ligt. Nou heb ik nog woonbegeleiding die het een stukje fijner maakt, maar ziek zijn zoals thuis bij je ouders zal het nooit zijn.

Het fijn is op mensen te kunnen bouwen

Als je er even niet uit komt met het regelen van zaken het toch altijd fijn is dat je terug kan vallen op de mensen om je heen om er even samen naar te kijken.

Je spontaan andere prioriteiten stelt

Want als niemand zich ergert aan de was, kan je het dus gerust een aantal dagen laten hangen. Want afwas heeft een grotere prioriteit dan was die toch al schoon is. En die broek kan je immers ook wel van het wasrekje afpakken in plaats van uit de kast.

Alles combineren best lastig is

Het huishouden, werk, een sociaal leven, hobby’s. Het is best lastig alles samen te combineren en ook nog alles bij te houden. Hoe doen moeders dat toch?

Boodschappen een grote uitdaging zijn

Leuk hoor boodschappen doen. Maar wist je dat er alleen al minstens vijf verschillende soorten pasta zijn en ze ook nog van drie verschillende merken verkrijgbaar zijn? Maak daar maar eens een keuze uit.

Wat vond jij de grootste uitdaging sinds je op jezelf bent gaan wonen? Of woon je nog lekker thuis?

Liefs
Ilona

4 reacties

  1. Ik ging al heel jong op mezelf wonen. En al doende leert men. Wat huishouden betreft; voor mij werkt een schema het beste. En bijhouden, dan wordt het nooit erg vies. En ik trek nog steeds vaak kleding aan die op het wasrek hangt. Dat scheelt weer opruimen. ;-)

  2. Vooral het ‘sommige dingen eindigen nooit’ is herkenbaar! Ik vond het eigenlijk wel meevallen om op mezelf te gaan wonen – voor mij was het in veel gevallen juist makkelijker, omdat ik dingen kon doen wanneer ik wilde en hoe ik wilde, zonder rekening te houden met anderen :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *