Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

waarom sporten gezond is

Hierom is sporten goed voor je mentale gezondheid

Dat sporten gezond voor je is, weten we allemaal. Maar wist je ook dat sporten bijdraagt aan een betere mentale gezondheid? Daarom zet ik vandaag voor jou -en mezelf- eens goed op een rijtje waarom sporten bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Sport vermindert depressieve gevoelens

Tijdens het sporten ben je actief in beweging. Hierdoor maak je in je hersenen onder andere de stofjes dopamine, serotonine en endorfine aan. Dit zijn allemaal stofjes waar je je beter van gaat voelen en waar je vaak al een tekort een hebt bij bijvoorbeeld een depressie (of angst). Door het sporten verbetert je stemming dus door de aanmaak van stimulerende stoffen op gezonde wijze.

Minder stress

Daarnaast zorgt het sporten vaak dat je een moment uit je hoofd kan komen en stress los kan laten. Mensen die sporten ervaren hierdoor over het algemeen dan ook minder stress dan mensen die niet sporten. Mede dit maakt sporten gezond. Naast het feit dat je natuurlijk ook lichamelijk fitter wordt en ook dit stressklachten vermindert.

waarom sporten gezond is

Sporten zorgt voor zelfvertrouwen

Mensen die sporten hebben vaak een hoger zelfvertrouwen dan mensen die niet sporten, blijkt uit studies. Dit doordat je je fitter voelt, verandering merkt en ziet in je lichaam en vaak vooruitgang merkt. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen wat bijdraagt aan een fijnere sfeer in je eigen hoofd.

Lees ook: Vertrouwen in jezelf | 8 tips voor meer zelfvertrouwen

Na het sporten heb je vaak een voldaan gevoel. Je bent lekker in beweging geweest, voelt je fitter dan toen je begon en hebt een energieboost te pakken. Hoeveel lekkerder voelt dit dan wanneer je een avond door hebt gebracht met netflix op de bank? Wat natuurlijk ook niet erg is, maar sporten geeft vaker een voldaan gevoel.

Lekker in beweging komen dus, want ook voor je mentale gezondheid is sporten gezond.

Liefs
Ilona

9 reacties

  1. Ja, lang leven sporten! Ik ga elke dag hardlopen voor zowel mijn lichamelijke als mentale welzijn. En als ik moe ben, dan bedenk ik alles wat me dwars zit, en dan ‘loop’ ik daarop als een soort benzine!

  2. Hoe weinig ik soms ook zin heb om te gaan sporten, ik kom vrijwel altijd energieker en met een beter humeur thuis na het sporten!
    En meestal heb ik er wel gewoon zin in ;)

  3. Jaaa, helemaal mee eens! Ik geloof dat ik nu ein-de-lijk iets heb gevonden wat ik ook echt goed kan volhouden. Dus ik sport 1x per week en hopelijk is het snel lekker weer om met mijn wandelgroepje ook weer te gaan wandelen :)

  4. Yes, helemaal mee eens! Ik sport juist voor mijn mentale gezondheid (natuurlijk ook wel voor lichamelijke gezondheid, maar toch in mindere mate) – en als ik een tijdje niet sport (of algemeen niet voldoende beweeg) merk ik direct dat ik me mentaal minder voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *