Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

verzwaringsdeken swiss night 1

Mijn ervaring met een verzwaringsdeken (autisme & PTSS)

Inmiddels slaap ik alweer goed een jaar onder mijn verzwaringsdeken. Je kan op zich dus wel stellen dat de deken me bevalt; anders had ik ‘m immers wel aan de kant gegooid. Aangezien de dekens best een hype op zich zijn dacht ik, laat ik mijn mening er ook nog eens tegen aan gooien. Misschien heeft iemand er wat aan.

Aangeraden wordt een verzwaringsdeken van ongeveer 10% van je lichaamsgewicht. Ik schommel de laatste jaren wat, dus heb het voor het gemak maar naar boven afgerond en gekozen voor een deken van 7kg. De vuistregel is over het algemeen niet meer dan 12% dan je gewicht, niet minder dan 7%, voor een optimale werking.

verzwaringsdeken swiss night 3

Inmiddels is er meer dan genoeg keuze, vorig jaar was er iets minder keuze. Ik heb toen zelf de keuze gemaakt voor een verzwaringsdeken van Swiss night, welke o.a. hier verkrijgbaar is. (geen samenwerking). Er zijn tegenwoordig ook goedkopere varianten verkrijgbaar van ander materiaal, t is net even wat je wil.

Het gewicht zit verdeeld over de deken en kan ook niet van zijn plek, dus blijft egaal verdeeld. Hierdoor is het over het hele lichaam verdeeld, wat voor kalmte en rust zou moeten zorgen. Wat het in mijn geval ook zeker doet. Door het gewicht van de deken kom ik beter tot rust en slaap ik over het algemeen wat rustiger. Alhoewel ik de deken ook nog wel eens naast mijn bed vind. Vraag me dan altijd wel weer af hoe ik dat voor elkaar krijg met die 7kg want het is een onhandig ding om op te tillen.

verzwaringsdeken swiss night 2

De deken werkt dus zeker niet altijd en is ook geen magische oplossing. Ik merk wel dat ik het een fijne manier vind om te ontprikkelen en brengt me enige rust, maar lost niet alles op. Maar dat is ook niet te verwachten van een deken. Wel ben ik er enthousiast genoeg over om ‘m te missen als ik ‘m toch niet mee heb gesleept omdat het toch een zwaar en lomp ding is. Dus wat dat betreft kan ik het zeker aanraden. Helemaal als je last hebt van onrustige nachten, overprikkeling en/of angst.

Lees ook: Loopears: Tegen overprikkeling als autist | En meer

Heb jij ervaring met een verzwaringsdeken? Zo ja, wat vind jij er van?

Liefs,
Ilona

Volg me ook zeker op Instagram!

14 reacties

  1. Grinnik. Nooit bij nagedacht dat het wel een gedoe is om zo’n deken mee te slepen als je ergens anders slaapt. Ik heb er geen maar ik snap het principe wel. Zo kan ik ’s zomers niet slapen onder alleen een laken. Zodra het er koud genoeg voor is, lig ik lekker onder een dekbed en een dekentje en daar gooi ik dan ook nog mijn badjas overheen. :-)

  2. Doet me denken aan vroeger. Ik kreeg ’s winters een zogenaamde gestikte deken op mijn bed. Loodzwaar maar oh wat voelde dat lekker op de koude kamer, zonder isolatie en enkel glas. Deze is in de categorie ‘Oma vertelt’

  3. Ik heb wel vaker gehoord dat zo’n deken fijn is en bij bepaalde slaapproblemen kan helpen. Gelukkig slaap ik over het algemeen goed en ben ik helemaal tevreden met een gewone deken – een goed moment om er even bij stil te staan dat dat dus niet vanzelfsprekend is :)

  4. Dat is knap ja, als je dat ding naast je bed weet te werken ’s nachts…;)
    Ik heb er ook een poosje één gehad. Gek genoeg was het niks voor me. Ik had verwacht dat ik het heerlijk zou vinden, omdat ik me wél graag strak onder een dekbed rol, maar dit was het niet voor me. Ik geef toe dat ik het ook gewoon een zwaar, onhandig ding vond, maar ja, dat is de bedoeling er natuurlijk ook van;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *