Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

zelfgemaakte items appartement 1

Dingen die niemand je vertelt als je op jezelf gaat wonen | Deel 1

Inmiddels kan ik zeggen dat ik aardig gewend ben aan het op mezelf wonen. Al moet ik eerlijk bekennen, dat er af en toe nog steeds struggles zijn. En die zullen er blijven. Maar er zijn een aantal dingen die niemand me van te voren had verteld waar ik best op voorbereid had willen zijn. Dus vandaag dingen die niemand je vertelt als je op jezelf gaat wonen.

Dat de was zichzelf niet ophangt

Oké dit spreekt natuurlijk aardig voor zich. Maar ik kan je vertellen dat als je eind van de dag doodmoe op de bank ploft er weinig vervelender is dan je beseffen dat de was nog in de wasmachine zit. En die was er echt uit moet. En niemand dat voor jou gaat doen. Maar je dat helemaal zelf moet gaan doen. Jupp.

Dat alleen zijn niet altijd fijn is

Ik heb het geluk dat ik op een groep woon en dus vaak mensen om me heen heb. Maar toch heb ik een eigen appartement en vooral in mijn quarantaine periode merkte ik dat het toch niet altijd fijn is om helemaal alleen te zijn. Wat gezelschap om je heen is op zijn tijd ook helemaal niet zo verkeerd.

beschermd wonen wat is dat rustiger hoofd

Dat filters en koffiezetapparaten schoon moeten

Op mijn wasmachine staat keurig vermeld dat het filter elke maand schoongemaakt moet worden. Prima. Er staat alleen niet bij vermeld dat er water bij vrij kan komen. Dat betekende dus een panisch telefoontje naar mijn vader met de vraag of mijn wasmachine stuk was. Spoiler. Dat was ‘ie niet. Oh en ook het bakje onder je Senseo moet toch echt regelmatig schoon. Anders komt het bakje er vanzelf wel een keer uitgelopen. Lekker poetsen dus.

Alles kost geld

Vooral in het begin heb je alles nodig maar je loopt er soms tegen aan dat dingen vervangen moeten worden. Al gaat het om een lampje of batterij. En ik kan je vertellen. Alles kost geld. En het komt net op de momenten dat je het eigenlijk niet kan gebruiken. Dus spaarpotjes voor noodgevallen zijn altijd handig want je weet het maar nooit.

De koelkast doet zelf geen boodschappen

Net als dat de was zichzelf niet ophangt zal je toch ook echt zelf de voorraad bij moeten houden. Ook als je echt geen zin meer hebt om de deur uit te gaan. Natuurlijk kan je ook boodschappen bestellen maar helemaal in je eentje kom je niet altijd even makkelijk aan de minimale bedragen dus is een tripje naar de supermarkt niet altijd te vermijden.

Dat niemand klaagt

En dit is soms heerlijk. Niemand die er iets van vind dat er al drie dagen kleding ligt. Of dat je je was nog steeds niet opgevouwen hebt. Op jezelf gaan wonen is een avontuur waar ook een hoop leuke dingen bij komen kijken en eerlijk, het bevalt me tot nu toe prima.

Wat had jij niet aan zien komen toen je op jezelf ging?

Liefs
Ilona

23 reacties

 1. Die filter doe ik… 3-4x per jaar… Filter van de droger wel na elke droogbeurt (heb ooit eens ergens gelezen dat dat anders tot brand kan leiden en ben daar nu panisch over).

  Alleen wonen… Ik vond de stilte in het begin soms erg confronterend. Zeker als je altijd denkt denkt denkt. Maar aan de andere kant is die ook wel weer heel lekker soms. Geen gezeur inderdaad :)

 2. Vooral fijn dat het je zo goed bevalt. Ik kan me niet herinneren wat ik niet aan zag wonen toen ik op mezelf ging wonen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog piepjong was en graag net deed of ik ‘volwassen’ was dus ik had alles onder controle :-)
  Nog een gratis tip: doe na het wassen meteen je schone dekbedhoes op je bed. Belangrijk! Ik gooi ‘m wel eens óp mijn bed om dat later te doen en dan vergeet ik het. Niks zo irritant als ’s avonds laat je bed in willen duiken en er dan achter komen dat je je bed nog op moet maken.

 3. Dat laatste, over dat klagen, klopt niet helemaal, want ik klaag nog steeds heel veel :) haha. Alleen zijn is soms erg bedreigend, maar op evenveel momenten ook net zo fijn.

 4. Haha, het is inderdaad jammer dat de was zichzelf niet ophangt en de koelkast niet gewoon even boodschappen voor je gaat doen. Maar: je waardeert wel alles extra als je het zelf gedaan hebt. Net als dat het eten beter smaakt als je moeite voor het koken hebt gedaan :)

 5. Hahaha, het zijn allemaal heel herkenbare zaken. En tja, zo kreeg ik zowel van de oudste als de jongste het verwijt dat ik nooit had gezegd dat ze niet zelf hun pony of de haren naast hun oren moesten knippen).

 6. Ik heb nog nooit een appartment voor mijzelf gehad, dus het geen waar ik me het meest over verbaasde is hoe snel de keuken weer een puinhoop is na een poetsbeurt en dat ìk (de slordervos toen ik nog bij mn ouders woonde) de ‘zeurder’ zou worden die vroeg of men nou eindelijk eens de afwas wilde doen en niet met viese schoenen door het hele huis wilde banjeren.

  1. Oh ik merk zelf ook hoe erg ik een opgeruimd en schoon huis waardeer terwijl toen ik nog bij mijn ouders woonde ik ook altijd degene was die overal wat rond liet slingeren. Maar vies en rommelig zit ook wel een verschil tussen vind ik.

 7. Hahaha Geweldig geschreven weer Ilona, thanks voor de tips!( altijd handig voor als ik ze vergeet?dan kan ik ze hier even nalezen, …als ik dan maar weer niet vergeet dat ik ze hier na moet lezen???) maar ik vind je een topper! Mag echt trots zijn op jezelf!!

  Lieve groet Chantal

 8. Ah joh, de was ophangen was het probleem niet. – ik negeer nu al drie dagen de volle wasrekken die achter me staan. Blijkt dat was zich ook niet vanzelf strijkt en opvouwt! Ook niet als je een gozer hebt die ook handjes heeft die kunnen wapperen! ;)
  Iedereen bouwt haar of zijn eigen methodes op om dingen in het huishouden te stroomlijnen. In het begin had ik drie fysieke spaarpotjes (okay: enveloppen) waar geld voor boodschappen, vervoer en ‘leuke dingen’ in ging. Zo kreeg ik mijn budget goed overzichtelijk. Al leg je maar een euro opzij om later iets leuks van te doen, dat maakt het al makkelijker om je geld opzij te legge voor andere belangrijke zaken.

  1. Ja dat opvouwen is ook nog wel een dingetje. Scheelt dat als het eenmaal hangt het grootste probleem geweest is, het ligt niet meer nat in de machine, haha. en dat qua geld is zeker waar.

 9. Veel dingen herken ik wel, nooit zal ik vergeten dat ik een emmer vol met sokken even in de biotex gezet had en daar een week later achter kwam. Dat was een duur begin…

 10. Haha, allemaal heel herkenbaar! Maar volgens mij ben je goed bezig.
  Filter van de wasmachine kan trouwens ook prima een (paar) keer overgeslagen worden hoor, is mijn ervaring;).

 11. Dappere dame. Als ik het zo lees ben je al goed onderweg. Dingen doen op momenten dat je liever wat anders had gedaan of liever wat geld zou willen bewaren zijn idd soms lastige momenten.

  Ik ben, net als velen met mij, trots op wat je tot zover al hebt bereikt!

  Dikke knuffel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *