Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

niet zeggen depressie blog 3

10 dingen die je beter niet kan zeggen tegen iemand met een depressie

Inmiddels kamp ik al een aantal jaar met een depressie. In die tijd heb ik een hoop lieve en ook zeker goedbedoelde reacties en adviezen gekregen, die niet altijd even fijn zijn om te horen. Daarom vandaag 10 dingen die je beter niet kan zeggen tegen iemand met een depressie.

niet zeggen depressie blog 3

Zeg alsjeblieft niet meer dat…

…we ons allemaal wel eens even depressief voelen en het echt wel weer goed komt.
…dat we geen reden hebben om depressief te zijn, omdat we zo’n goed leven hebben.
…we gewoon positief moeten denken. If only that was the key..
…we echt eens moeten proberen om hard te lopen. Of een les yoga moeten uitproberen.
…je weet hoe we ons voelen. Met alle respect, maar als je geen depressie hebt gehad weet je dat echt niet.
…al die pillen echt niet werken en alleen maar schadelijk voor je zijn.
…we gewoon plezier moeten maken. Moeten gaan stappen of lekker gaan reizen.
…we echt ons best moeten doen. Je weet niet half hoe hard we proberen.
…er mensen zijn die het zoveel erger en moeilijker hebben.
…je helemaal niks aan ons ziet. Dat je het niet ziet betekent niet dat het er niet is.


Mag je dan helemaal niks meer zeggen tegen iemand die depressief is? Natuurlijk wel, laat diegene weten dat je er voor hem/haar bent. Biedt een luisterend oor en benoem het als je niet goed weet wat je moet zeggen. Meer tips wil ik bespreken in een apart artikel.

Liefs,
Ilona

13 reacties

 1. Hoi Ilona,
  Goed dat je dit ontwerp aansnijdt! Een vriendin van me kampt ook al een paar jaar met een depressie en ik vind het vaak echt lastig… In die zin: niet weten wat ik kan doen om haar te helpen.

  Ik ging wel het lijstje bij langs om te zien of er iets tussen stond wat ik ook op mezelf kan toepassen… De dingen die je noemt heb ik niet tegen haar gezegd, maar probeer haar wel vaker positieve dingen van die dag te laten noemen. Iets wat goed ging. Dat accepteerde ze wel van me.

  Ik hoop dat je binnenkort net zo’n lijstje met tips plaatst hoe je iemand met een depressie wel kunt helpen. Daar heb ik wel behoefte aan en hoop haar dan ook beter te kunnen helpen.

  Liefs,
  Petra

 2. Goed om ze even op een rijtje te zetten. Er zit er gelukkig geen bij die ik wel eens zeg of gezegd hebt, geloof ik. Ik vind de laatste tip het beste; zég het gewoon als je niet weet hoe je moet reageren. Geldt voor alle situaties, trouwens en kan je een hoop pijnlijke momenten besparen.

 3. Oja dat ze weten hoe je je voelt, mag hopen van niet want het lijkt mij persoonlijk echt een hele grote stap om in interne therapie te gaan. Ik denk dat buiten zijn elk mens goed doet, maar ik laat adviezen graag over aan de mensen die er verstand van hebben.

  1. Inderdaad, ik ben eigenlijk altijd blij voor iemand als diegene zegt dat ie niet weet hoe het voelt. En dat is wel een goeie, de adviezen overlaten aan hen die er verstand van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *