Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

donkere wolken positievere gedachten depressie 1

10 tips tegen donkere wolken in je hoofd

Ik ben zelf iemand die al jaren met heftige depressies kampt vanuit mijn PTSS. Ik heb er veel voor geprobeerd, therapieën, medicatie, opnames. Maar dat is niet altijd de oplossing. Naast traumaverwerking merk ik dat ik steeds meer handvaten krijg om de donkere wolken in mijn hoofd wat lichter te kunnen krijg. Deze deel ik dan ook graag met je.

Zorg voor een fijne sfeer

Als je somber bent, ben je vaak snel geneigd weg te kruipen in bed met de gordijnen dicht. Opruimen is vaak ook niet de hoogste prioriteit. Maar een fijne omgeving kan al zoveel schelen. Zorg dat de boel een beetje opgeruimd is. Steek een aantal fijne (geur)kaarsen aan en zorg voor wat licht in huis. Zorg voor letterlijk wat licht en ruimte.

Kijk milder naar jezelf

Dit is iets waar ik zelf nog steeds veel in kan leren. Maar het is oké om niet oké te zijn. Je mag een mindere dag hebben en je hier ook aan toegeven. Dus wat liever voor jezelf zijn en kijken hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk kan maken. (zonder in het depressiehol van je bed te kruipen).

Kom in beweging

Het is echt zo, beweging helpt. Je hoeft niet direct een uur in de sportschool te staan, al ga je even lekker wandelen. Ik heb inmiddels een hond die me er uit dwingt maar kan toch echt bevestigen, als je eenmaal loopt of geweest bent, voel je je vaak toch al iets beter dan voor je begon.

Schrijf het op

Voor lang niet iedereen werkt praten. Of maar tot op bepaalde hoogte. Wat dan ook erg fijn kan zijn is alles van je af te schrijven. En dan ook echt alles. Om het vervolgens ook lekker op papier te laten, het boek dicht te klappen en even te laten voor wat het is. Het is er uit en het mag nu ook even zijn wat het is.

donkere wolken positievere gedachten depressie 2

Wees niet te veel alleen

Alleen zijn kan fijn zijn, maar als je slecht in je vel zit, is veel alleen zijn vaak niet de oplossing. Zoek mensen op, al doe je allebei je eigen ding. Zorg er voor dat je niet constant alleen bent met je eigen gedachten.

Zoek een harig maatje

Net als ik een dierenvriend? Probeer dan eens een fijn, harig maatje op te zoeken. Dit hoeft uiteraard geen hulphond te zijn. Het kan een gewone hond, kat of zelfs een hamster zijn. Voel de warmte, wees samen en geniet even van het moment dat je niks uit hoeft te leggen en ze er toch altijd voor je zijn. Ongeacht wat.

Laat de emoties er zijn

In het verleden drukte ik mijn emoties vooral weg, waardoor ik veel langer en heftiger somber bleef. Nu kan ik dagenlang heel heftig huilen, of juist onwijs boos worden. Maar het moet er op een manier uit. Dus laat het gaan, laat het los. En creëer zo weer wat meer ademruimte voor jezelf.

Lees ook:

Dit hoeft niet uitgebreid, maar schrijf eind van de dag eens een x aantal dingen op (bijvoorbeeld drie) die wel goed gingen. Of fijn waren. Of er waren. Om uit de negatieve sfeer te komen en te focussen op wat er wel was. Want als je je al niet goed voelt ben je vaak geneigd hier op te blijven focussen. Terwijl er ook dingen zijn die wel lichtpuntjes zijn. Ze hoeven echt niet groot te zijn.

Doelen

Laat grote doelen even voor wat ze zijn. Je hoeft niet altijd een groot doel te hebben. Een hogere stap in je functie, een nieuwe opleiding of beginnen met een heftig work-out programma. Houd het klein, stel kleine doelen die haalbaar zijn. Om succeservaringen op te doen. En wel enigzins bezig te blijven. De grote dingen komen wel weer. Als de tijd daar is.

Alles gaat voorbij

Besef dat alles komt en gaat. Dus ook dit gevoel weer. Hoe naar ook. Het gaat altijd weer voorbij. De wolken zullen wegdrijven en de zon zal weer gaan schijnen.

Wat helpt bij jou als het donker is in je koppie?

Liefs
Ilona

5 reacties

  1. Wat een goede tips! Ik ben het met Gerben eens!
    Ik heb gelukkig niet zo vaak last van donkere wolken. Maar áls ik het heb, vind ik het vooral moeilijk om van de bank te komen en iets te gaan dóen in plaats van sikkeneurig rondhangen. Dan moet ik mezelf echt een schop onder mijn kont geven. En dat is niet altijd makkelijk.

  2. Die fijne sfeer is voor mij ook zó belangrijk. Rommel in huis betekent ook rommel in mijn hoofd. En ja, kleine doelen. Dan valt er af en toe iets te vieren. Ook fijn;).

  3. Je hebt inmiddels een hoop kennis opgedaan dame. Je zou er zo je werk van kunnen maken..? ik hoop dat ook jij er eens kortemetten mee kan maken. Gun ik jou meer dan de meeste anderen. Lfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *