Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

masker zwakte oke

Wanneer sterk zijn even niet gaat | 4x waarom zwakte oké is

Het leven is niet altijd even makkelijk. We krijgen te maken met tegenslagen, onverwachte gebeurtenissen of lopen tegen onze eigen beperkingen aan. De standaard zin die er dan snel uitfloept is ‘je bent sterker dan je denkt’. Maar je hoeft niet altijd sterk te zijn. En dit is waarom.

masker zwakte oke

Kwetsbaarheid is ook een kracht

In de maatschappij waarin we nu leven is het eigenlijk altijd maar een kwestie van doorgaan, ongeacht hoe je je voelt. En het vooral niet laten zien als het even wat minder gaat. Maar juist daarom is het tonen van je kwetsbaarheid toch een kracht, ondanks dat dat niet zo voelt. Want door aan te geven dat het even niet gaat, kan je juist verder komen.

Door te voelen kan je verder gaan

Een flinke huilbui of juist ontzettend boos zijn, fijn is het niet. Maar door de emoties te voelen en het er te laten zijn, kan je er doorheen gaan. Door het te voelen kan je het -vaak- makkelijker een plekje geven.

Sidenote: Als ik dit een jaar geleden had getypt had ik mezelf een ontzettende zweefteef gevonden, maar inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat het toch stiekem wel zo werk.

Lees ook: Zo houd jij je eigen grenzen in de gaten

Kwetsbaarheid verbindt

Door je kwetsbaar op te stellen naar de mensen om je heen, laat je ze automatisch dichter bij de echte jij komen. Door dat te doen leer je elkaar op een andere vlakken kennen. En daarnaast snappen mensen bepaalde keuzes vaak beter als ze weten waar deze vandaan komen.

Loslaten is soms sterker

Zoals ik net al aankaartte zijn we vaak gewend ‘gewoon’ maar door te gaan. Omdat we het idee hebben dat dit wordt verwacht of simpelweg omdat het anders voelt als opgeven. Maar soms is het slechts een kwestie van loslaten in plaats van opgeven. En loslaten brengt je soms nieuwe kansen of inzichten.

En zo zie je maar weer. Je zwakte tonen is soms juist sterker dan sterk zijn en doorgaan. Het brengt nieuwe kansen, inzichten of het is simpelweg beter voor je gezondheid. Het woord zwak heeft zo’n negatieve lading, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

Wanneer toonde jij voor het laatst je ‘zwakte’?

Liefs,
Ilona

18 reacties

  1. Ik vind dit oprecht een goed artikel! Ik vind het moeilijk om zwaktes te tonen maar doe het wel meer en meer op sociale media! Tonen dat niet alles rozengeur en maneschijn is.

  2. Omdat het één van de moeilijkste dingen is, zie ik ‘zwakte’ tonen steeds meer als een enorme kracht. Ik denk soms ook dat het ‘gevaarlijker’ is om het niet te doen. Mensen die hun zwakte niet tonen, hebben vaak ook zo hun problemen, alleen delen ze dat niet en dát is vaak op de lange termijn problematisch. Helemaal met je artikel eens dus. Prachtig omschreven. En wanneer ik voor het laatst mijn ‘zwakte’ heb getoond? Ehm, ik geloof dat ik even iets moet gaan doen nu;).

  3. Super post. Zwaktes tonen is iets wat je moet leren, en wat je op de middelbare school en tijdens je studie zeker niet leerde. Maar fijn dat je er nu mee bezig gaat. Het gaat niet alleen om je zwaktes, maar om je ware persoonlijkheid, ipv een rol spelen. Helaas is de maatschappij meer op rollen speler ingesteld als op echte mensen. Maar ja…. we zullen wel zien. Ik zelf probeer zo echt mogelijk te zijn en toon mijn zwaktes niet overal of altijd. Ook omdat dat niet in elke situatie een voordeel voor mij of de andere is. Maar probeer wel eerlijk te zijn.
    De foto’s vind ik super. En ik wens je veel succes met je nieuwe inzichten.

  4. Wat een goed artikel. Ik moest overigens wel een beetje lachen om je sidenote. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo goed ben in mijn zwakte tonen. Ik doe het wel maar eigenlijk alleen als ik mijn hart lucht bij een goede vriendin. Maar één persoon is in mijn geval al heel wat, hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *