6 dingen die geen tijdverspilling zijn

voor jezelf zorgen 4 veer macro fotografie tijdverspilling

Ik had een fase waarin alles wat ik deed gericht was op productief bezig zijn. Ik raakte geïrriteerd als iets in mijn ogen niet productief genoeg was of als ik niks uit mijn handen kreeg. De afgelopen jaren heb ik echter geleerd dat er zoveel meer belangrijker is dan dat. Denk aan tijd voor jezelf en de mensen om je heen, tijd om te genieten en stil te staan. Daarom vandaag zes dingen die ik geen tijdverspilling meer vind.

Muziek luisteren in de zon

Muziek luisteren doe ik bijna altijd. Op de fiets, tijdens het werken, wanneer ik teken, ik hou er van. Maar soms vind het ik het ook heerlijk om met een muziekje op in het zonnetje te gaan zitten. En verder helemaal niets te doen. Stil te staan bij de muziek. Te genieten van wat ik hoor, wat ik voel en alles even laten voor wat het is.

Rustmomenten pakken/slapen

Van mijn altijd-druk-nooit-rust mentaliteit ben ik behoorlijk terug gekomen. Inmiddels heb ik ervaren hoe waardevol het kan zijn om rustmomenten in te bouwen en hoeveel dit je kan bieden. De ene week ben ik ze meer nodig dan de andere week en dit gaat dan ook op gevoel, maar tegenwoordig kan ik met een gerust hart een uurtje (of soms twee) op de bank liggen omdat het even te veel was allemaal. Zonder me druk te maken om alles wat er ook nog moet gebeuren.

portet foto's 1 persoonlijke update

Buiten zijn

Ik was altijd al een buiten mens maar ben de afgelopen twee jaar weer steeds meer buiten te vinden. Ik kan genieten van mooie plekjes ontdekken. Vind het heerlijk om met de hond van mijn ouders op pad te zijn en kan echt opladen van de natuur. Tegenwoordig maak ik dus graag een uurtje of twee vrij om heerlijk op te laden in de natuur en mijn innerlijke ik ook weer wat gelukkiger te maken. Ergens lopend heen gaan terwijl ik ook kan fietsen vind ik ook geen tijdverspilling meer, ik kan meer genieten van de dingen om me heen. En vind het simpelweg lekker om met mooi weer een wandelingetje te maken.

Een avond lezen

Vroeger kon ik dagenlang lezen, zat ik volledig opgeslokt in een verhaal en las ik razend tempo boeken uit. De afgelopen jaren las ik steeds minder. Maar het is gelukkig terug van weggeweest. En tegenwoordig vind ik het helemaal geen tijdsverspilling meer om een avond weg te kruipen in een hoekje met een boek. Ook als het boek geen diepere levensles of betekenis heeft. Ik ben ontspanning weer steeds belangrijker gaan vinden en boeken zijn onmisbaar hierin voor mij.

de lutte veer macro fotografie tijdverspilling

Iets zelf maken

Terwijl je het kant en klaar had kunnen kopen. Maar dan ben ik niet een middag lekker bezig geweest. En is het ook niet exact zoals ik het wil. Dus kan ik soms ergens net zo goed een Do It Yourself project van maken in plaats van de kant en klaar versie te kopen. Ben ik ook nog lekker ontspannen bezig geweest.

Lees ook: Hier kan je beter géén energie insteken

Ontspannen

Mindfullness en yoga zijn nooit mijn manieren van ontspannen geweest, maar ik vind het wel steeds belangrijker om dit soort momenten in te plannen. Maar dan op mijn manier. Met een schrijfboekje en pen om op de dag te reflecteren. Of met rustige muziek op bed om tot rust te komen met lekkere eucalyptus olie erbij. Een ontspannen lichaam functioneert zoveel beter.

Wat vind jij geen tijdverspilling meer?

Liefs
Ilona

16 reacties

  1. Wat een lekkere dingen allemaal! Ik heb dat soort dingen eigenlijk nooit tijdverspilling gevonden. Ik zeg altijd tegen mezelf dat ontspannen ook belangrijk is. Misschien nog wel belangrijker dan al het andere.

  2. Alleen meer goed om dit soort momenten voor jezelf te nemen!
    Ik kan ook erg blij worden van lezen. Als ik daar te moe voor ben kijk ik lekker een serie. Wandelen doe ik ook graag en inderdaad lekker muziek luisteren in de zon.

  3. Helemaal mee eens! En grappig genoeg zijn ook de niet-productieve dingen uiteindelijk juist productief, omdat ze je energie geven en je even tot rust laten komen. Is nodig om daarna weer productief te kunnen zijn. Buitenmomenten en lekker lezen of een dutje doen zijn heerlijk ontspannend!

    1. Dat is helemaal waar! Soms zorgt even niet productief zijn dat je ook juist productiever kan zijn ipv wanneer je alleen maar door blijft gaan.

  4. Ik ben het helemaal met je eens! Ik had altijd de neiging om meer dingen tegelijk te doen, maar nu probeer ik ook met aandacht de honden te aaien of gewoon 5 minuten naar mijn slapende baby’s te staren.

  5. Oeps, zó herkenbaar wat je als eerste schrijft, dat gevoel om altijd maar nuttig bezig te moeten zijn. Maar ja, feitelijk gezien is rust nemen ook nuttig, dus wat dat betreft… Mooi lijstje dit met dingen die zeker geen tijdverspilling zijn.

  6. Ik vind het heerlijk om af en toe even een fijn computerspel te spelen. Er zijn veel dingen die ik graag doe ter ontspanning, maar even snel een kwartiertje City Skylines is al leuk. En gelukkig zijn er ook heel veel dingen die toch moeten gebeuren, die ik ook nog leuk vind: zoals de hond uitlaten. Dat is niet optioneel, moet elke dag een paar keer gebeuren en ik vind het helemaal niet erg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *