Alles begint bij praten | 4 tips

hoe overleef ik therapie

Na jaren aan therapie, ups & de nodige downs en vele jaren aan helpende en niet helpende technieken verder heb ik één ding ontdekt. Dat alles begint met praten. Praten over wat je dwars zit. Over wat er is gebeurd of praten over waar de mogelijke oplossing ligt. Praten en in contact komen. Met jezelf en anderen. Vandaag vijf tips hiervoor.

Schrijf het eerst op

Een tips die ik zelf nog steeds gebruik is beginnen op papier. Ik vin het vaak moeilijk mijn gevoelens te uiten of hardop te zeggen waar iets vandaan komt. Het is (voor mij) vaak makkelijker eerst op papier te krijgen. Dit kan dus ook helpend zijn als je een gesprek aan wil gaan met een naaste of professional. Je kant het als ondersteuning gebruiken, laten lezen of voorlezen. Het is maar net wat voor jou comfortabel voelt om mee te beginnen.

Bedenk van te voren wat je wil zeggen

In het verlengde van de vorige tip kan het vaak handig zijn van te voren te bedenken waar je het over wilt hebben. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk maar door van te voren voor jezelf op een rijtje te zetten wat je wilt bespreken ga je een gesprek net wat makkelijker in.

liever zijn voor jezelf 3

Leren door te doen

Als je geen prater bent zal je dat ook niet spontaan zijn. Er zijn talloze manieren om hier aan te werken, door bijvoorbeeld een communicatie training of door met professionals in gesprek te gaan. Uiteindelijk is het een kwestie van leren door doen.

Lees ook: Liever zijn naar jezelf | 5 praktische tips

Maak het niet te zwaar

Maar als dit nodig is, doe dit dan vooral wel. Bespreek wat er op je hart ligt, wat je dwars zit, met hen die er voor je zijn. Hou je niet. Het kan echter helpend zijn het gesprek luchtig te houden, dat gaat vaak net wat makkelijker dan hele zware gesprekken.

Al met al zal het voor de een grotere uitdaging zijn dan voor de ander. Ik blij ook niet echt een prater maar wordt er steeds beter in. Stapje voor stapje.

Liefs
Ilona

6 reacties

  1. Mooie tips. Praten gaat vaak ook een stuk beter met iemand die je vertrouwt en niet oordeelt. Communicatie, met anderen en met jezelf, is inderdaad heel belangrijk voor je welzijn.

  2. Er is praten en er is praten: sommige mensen vullen de stilte het liefst op met hun eigen stem. Die ken je vast wel. Maar echt, echt praten, dat is een kunst. Maar het heeft weinig zin als je niet iemand hebt die luistert. En dan is luisteren ook nog een kunst. Want soms is het genoeg om iets uit te spreken en dan ben je het kwijt. Maar soms is het fijn als iemand ook echt luistert en je dat ook meegeeft. Of dat nou is door iets terug te zeggen, een eigen ervaring te delen zodat je je niet alleen voelt, of gewoon aangeven dat je gehoord bent.
    Je tip van schrijven is heel goed :) Dat kan echt helpen. En soms, als ik iets opschrijf, dan is dat al genoegom het los te kunnen laten. Vandaar dat een dagboek of journal ook zo lekker kan werken.

  3. Ik ben een open boek. Ben ook niet beschaamd om eerlijk (maar wel altijd van oprechtheid) te zeggen wat ik vind en denk. Ik denk dat de wereld, de mensheid gebaat is bij openheid en eerlijkheid.
    Als je iets vanuit je hart doet, dan is dat altijd goed, want je hart klopt.

  4. Ik heb pas op latere leeftijd geleerd om het te zeggen als me iets dwars zat. Daarvoor was ik er veel te verlegen voor. En ik ben nogal conflict vermijdend. Dat maakte het ook lastig. Pas toen ik meer zelfvertrouwen kreeg, durfde ik dat wel. Die tip om het eerst op te schrijven is een hele goeie! En stap voor stap kom je er inderdaad wel.

  5. Zó herkenbaar dat het helpt om dingen eerst op papier te zetten. En ik ben denk ik wel een prater van mezelf, maar toch merk ik dat het in echt serieuze gesprekken toch anders is. Dat is een ander ‘level’ en dan is praten ineens een stuk lastiger. Mooie tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *