Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

anoniem achter je scherm 1

Anoniem achter je scherm | Ik vraag er niet om

anoniem achter je scherm 1

Ik heb een blog. Ik deel mijn verhaal en foto’s van mezelf. Voor sommige lijkt dit het vrijkaartje om zomaar foto’s te sturen voorzien van ongepaste teksten. Een ongeschonden mening in enkele seconden getypt, anoniem en verborgen achter je scherm. Ik geef me bloot en jij verbergt wie je bent.

Disclaimer
Ik wil voorop stellen dat ik een hele hoop lieve en positieve reacties ontvang, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. De negatieve reacties verwijder ik vaak en zijn overigens ook op een hand te tellen. Maar omdat ik het toch bij mezelf, en anderen, zie gebeuren, wilde ik dit artikel toch met jullie delen. Vooral omdat ik dit in het begin van mijn blog carrière wel regelmatig meemaakte. Wat dat betreft ben ik helemaal dankbaar voor alle liefde die ik tegenwoordig ontvang.

Ik stel me voor, hoe je achter je computer zit, in je kamer. De gordijnen dicht en je koptelefoon op. Je vingers glijden soepel over je toetsenbord en de woorden verschijnen een voor een op je scherm. Er trekt een lach over je gezicht op het moment dat je naar je muis grijpt, om de reactie definitief te plaatsen. Jouw ongeschonden mening, zo het wereldwijde web op geslingerd.

anoniem achter je scherm 3 reflectie masker

Ik heb besloten me bloot te geven op het wereldwijde web. Mijn mening over producten, mijn tips en soms ook mijn gedachten. Ik deelde de duistere gedachten die soms door mijn hoofd spelen. Het sprankje hoop wat ontstond en hoe ik langzaam uit het diepe dal klom. Van outfits tot grappige weetjes over mij, het is allemaal terug te vinden. En hierbij besef ik me, dat wat ooit op het web komt te staan, nooit meer helemaal verdwijnt.

Lees ook: Vandaag wil ik even zeuren over… | Deel 5

Van goedbedoelde complimenten waar ik me toch lichtelijk ongemakkelijk bij begin te voelen tot ongepaste foto’s. Het is zo makkelijk vanaf dat kleine schermpje van je telefoon. Een anoniem, afgeschermd account zonder foto’s. Een naam waar niets uit op te maken valt. Je vette vingers laten vingerafdrukken achter op het scherm. Het puntje van je tong steekt uit je mond. Je vraagt me of ik uitdagende foto’s voor je heb.

Ik vraag me af wat jou het recht geeft me dit te vragen. Ik plaats selfies en foto’s die overduidelijk bij jou in de smaak vallen. Met een licht make-upje op in mijn favoriete trui. In een nieuw blousje of een stoer t-shirt. Spannender dan dat maak ik het niet. En toch vind jij dat je het recht hebt me te vragen om meer. En als ik hier niet op in ga, noem je me simpelweg maar een hoer. Niet erg creatief, dat vind ik dan wel weer teleurstellend.

anoniem achter je scherm 2 masker

Maar waarom vind jij dat je het recht hebt me dit te vragen. Om me uit te maken voor woorden die we maar niet gaan herhalen. Om zomaar je mening te delen, zonder daarbij ook maar iets over jezelf bloot te geven. En ja, ik besef me dat wanneer je open bent op het wereldwijde web, iedereen er bij kan. En iedereen in principe een reactie kan plaatsen. Maar dat je dit kan, betekent niet dat je dit moet doen. Dus alsjeblieft, denk ook een beetje aan degene aan de andere kant van het scherm. Ik ben ook maar een mens. Een mens met gevoel.

Liefs,
Ilona

35 reacties

 1. Bah! Akelig is dat! Het lijkt zo makkelijk om het maar gewoon naast je neer te leggen maar zo simpel is dat niet. Ook al wéét je met je verstand dat je er niks van aan moet trekken, toch houd je er een rotgevoel aan over. En dat moet echt even zakken. Maar inderdaad; het zegt meer over die ander dan over jou. Lafaards zijn het!

 2. Wat vervelend dit. Ik denk altijd maar zo, als iemand vervelend doet tegen je, zegt meer over hem of haar dan over jou. Dat gebruik ik andersom ook vaak, want ik ben soms ook zo veroordelend. Maar dat ligt dus aan mij ;-) En ik zou nooit andere mensen hiermee lastig vallen.

  1. Daar heb je helemaal gelijk aan. En een vooroordeel hoef je inderdaad niks mee te doen. En soms is het juist heel mooi om te zien dat je vooroordeel onjuist blijkt te zijn.

 3. Echt bizar wat mensen soms menen te moeten delen. En het allerstomste vind ik soms de ‘echte’ reacties op bijvoorbeeld facebook. Dat mensen zich niet realiseren hoe simpel ze zijn.
  Of hoe ziek. Dat ook. Balen dat mensen jou lastig menen te moeten vallen.

 4. Hopelijk haalt je schrijven wat uit. Ik had het alleen niet afgesloten met liefs, alle kans dat je deze burger daardoor moed geeft en dat is nou net wat je niet wilt.

 5. Dat is dus de negatieve kant van bloggen. Ik heb er gelukkig nog niet mee te maken gehad en ik hoop dat dat nog lang zo mag blijven. Maar het blijft echt vervelend. Want ik begrijp wel dat dat soort dingen je enorm kunnen raken. Vooral als het anoniem is. Gelukkig heb je ook een heleboel lieve volgers die je blog en verhalen wel waarderen :-)

 6. Gebeurt dit echt?! Wauw. Ik hoop dat je zulke dingen gewoon van je af kan laten glijden. Zulke mensen zijn je tijd niet waard. Ik ben volgens mij trouwens een van de gelukkigen die nog nooit een dick pic ontvangen heeft. Hopelijk heb ik het nu niet gejinxt, haha.

 7. Ja helaas zijn er zeker van die zotte mensen, lekker anoniem achter hun schermpje… Heel vervelend en snap ook altijd de achterliggende gedachte niet…

 8. Wat naar, zeg, dat je soms van die onprettige reacties krijgt! Je hebt er een prachtig stuk over geschreven in elk geval. Zijn ze toch nog ergens goed voor ;)

 9. Komt helaas in het hele, ook niet virtuele, leven voor. Ik werk als sportmasseur en heb ook al “verkeerde” vragen gehad. Meestal filter ik die er op tijd uit. Ik begrijp je probleem, maar helaas is er geen oplossing, anders als negeren. Succes.

 10. ja helaas zijn er van die zotten , of beter gezegd criminelen die zo mensen enorm lastig vallen :(
  ik hoop voor je dat het niet weer gebeurt
  je hebt het zeer goed onder woorden gebracht

 11. Wat goed en dapper van je, dit bericht! Het is bizar wat er soms voor reacties verschijnen. Tot nu toe gaat het bij mij gelukkig heel goed, maar de enkele negatieve reactie die ik kreeg, hakte er wel in bij me.
  Overigens probeer ik er zelf altijd op te letten dat ik maar gewoon niks zeg, als ik niks aardigs heb te melden…

  1. O haha, dat geldt trouwens niet voor reacties op jouw berichten hoor, daar heb ik wel wat aardigs op te zeggen;). Maar dat geldt voor het leven in het algemeen, voor alle duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *