Beschermd wonen: Wat is het?

Ik woon op mezelf, in een beschermd wonen instelling. En het feit dat deze instellingen bestaan zorgt er voor dat ik – en velen met mij – ook daadwerkelijk zelfstandig kunnen wonen. Omdat het begrip echter veel vragen opriep en voor velen ook een onbekende wereld is besloot ik er een artikel aan te wijden. Over wat beschermd wonen is en waarom het wellicht ingezet kan worden.

De beschermde woonvorm

Beschermd wonen is een woonvorm speciaal voor mensen met psychische problematiek, een beperking of andere problematiek waardoor het (tijdelijk) niet lukt volledig zelfstandig te wonen. In een beschermd wonen stichting woon je op een woongroep, met je eigen kamer of appartement. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig waar je op terug kan vallen als het even moeilijk wordt, je ergens niet alleen uitkomt of in crisis verkeert. Er zijn ook woonvormen waar begeleiding oproepbaar is en niet 24 uur per dag fysiek aanwezig is. Maar dit worden meestal al begeleide woonvormen genoemd. Een vorm waarin je net wat meer zelfstandigheid hebt.

beschermd wonen wat is dat

Waarom beschermd wonen?

Beschermd wonen kan ingezet worden als het voor iemand niet haalbaar is om zelfstandig te wonen. Vaak is er wel een wens om zelfstandig te wonen maar is dit door omstandigheden niet haalbaar. Ook kan het zijn dat je niet langer in de gezinssituatie kan wonen waardoor je op een beschermde woongroep terechtkomt. Ik woon zelf in een beschermde woonomgeving omdat ik vanwege bijvoorbeeld mijn veiligheid niet alleen kan zijn.

Daarnaast loop ik door mijn autisme tegen een hoop obstakels aan. Waar ik op dit moment nog niet altijd mee om kan gaan. Om opnames in de toekomst te kunnen voorkomen en een stabiele omgeving te creëren -maar toch ook zelfstandiger te worden- ben ik in een beschermde woonomgeving terecht gekomen. Ik heb een eigen appartement, woon met 9 anderen en we hebben een gezamenlijke eet/woonruimte. Er is vierentwintig uur per dag begeleiding aanwezig, dus als er iets is, kunnen ze er direct zijn. Daarnaast heb je een persoonlijk begeleider die met jezelf kijkt wat je doelen op de langere termijn zijn en waarbij je ondersteuning nodig bent.

Is het voor altijd?

Beschermd wonen is meestal een tijdelijke oplossing, maar kan ook permanent zijn. Meestal is de insteek echter om beschermd te beginnen. En daarna door te groeien naar begeleid wonen om uiteindelijk met ambulante begeleiding zelfstandig te gaan wonen. Maar daar houd ik me op dit moment absoluut niet mee bezig. Het kan dus zeker een voorbereiding zijn op andere woonvormen. Maar voor nu is het vooral een kwestie van stabiliteit creëren en mijn plekje vinden.

beschermd wonen wat is dat 2

Al met al zal elke beschermde woonvorm er anders uitzien en elke instantie zijn eigen regels aanhouden. Maar in de basis gaat het er om dat ze mensen een veilige omgeving bieden. Er voor zorgen dat je met de nodige ondersteuning toch op jezelf kan wonen.

Meer vragen mag je altijd hier beneden achterlaten!

Liefs
Ilona

31 reacties

 1. Wat fijn dat jij je plekje hebt gevonden! Ik ben vrijwilliger BW en zie mensen opbloeien. Erg mooi op te zien hoe ze de stappen zetten naar zelfstandigheid, ieder op zijn/haar eigen manier… Ik ben er trots op dat ik deel mag maken van het proces!

 2. Wat mooi uitgelegd. Maar vooral fijn voor jou dat je nu een eigen plekje hebt waar jij je veilig kunt gaan voelen.
  Wat ik mooi vind dat jij zo open over jouw beperkingen kunt spreken, daar kun je veel mensen mee op weg helpen.

 3. 1) Die stoel is ge-we-dig!
  2) Je uitleg ook (ben ik vandaag gewoon wéér wijzer geworden! Mijn dank is groot :))
  3) Je ziet er gelukkig uit op die laatste foto. Hopelijk voel je je ook zo

 4. Duidelijke uitleg. Het geeft je net dat steuntje in de rug waardoor je misschien ook meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. En echt een steuntje, en niet een duw van ‘en nu zelf doen’. Ik wens je een hele gezellige woonervaring toe! Wie weet waar het toe leidt, maar je zit op een fijne plek nu, denk ik.

  1. Die zijn heel blij dat ik nu een fijn en veilig plekje heb gevonden. Huisdieren mogen officieel niet maar er zijn wel zeker opties. En mijn favoriete hoekjes kan je inmiddels op mijn blog zien ;)

 5. Gefeliciteerd! Ziet er al leuk uit daar. Ook wel heerlijk ontspannen zie er uit zo heerlijk in je hangstoel. Heel veel succes daar!

  Lfs en een kus van Moi

 6. Het klinkt als een fijne manier om wel je eigen plekje te hebben, maar er niet helemaal alleen voor te staan. Plus heel vaak is het ook gewoon gezellig om met andere mensen te wonen, zodat je altijd even kan kletsen of samen kunt eten :)

 7. Fijn die uitleg. En hopelijk kun je lang genieten van je nieuwe plek. Op de foto zie je er gelukkig uit. Kun je iets schrijven over hoe het is met anderen te wonen. Ik kan me voorstellen dat kun problemen ook soms jou beinvloeden, en dat kan dan moeilijk zijn. Anderzijds kan ook een succesverhaal positief werken. Maar jij hebt natuurlijk al ervaring met in een groep wonen. Zijn die anderen ook autistisch of is het een mix. Wonen die er lang of zijn er veel wisselingen? Zijn ze in jouw leeftijdsgroep of veel ouder? Etc. Succes!

  1. Dankjewel! Het is een mix van allerlei leeftijden en soorten problematiek, wat ik zelf heel prettig vind. Op deze manier is de kans dat je elkaar naar beneden haalt toch wat minder. En doordat je wel volledig je eigen appartement hebt kan je je wel lekker terugtrekken. Want naast dat het heel gezellig is is er ook wel eens gedoe of is het allemaal gewoon een beetje veel.

 8. Ik vind het een mooie vorm van wonen en hulpverlening. Volgens mij worden de termen beschermd en begeleid wonen best vaak door elkaar gehaald (ik kende in elk geval zelf het verschil niet goed), maar er is dus wel degelijk verschil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.