De druk van de samenleving

pink floyd 12 outfit
pink floyd 12 outfit

Vandaag heb ik helaas geen video voor jullie, maar wel een ouderwets artikeltje. Deze keer alleen een ander artikel dan normaal, ik snijd eens een ander onderwerp aan waarvan ik het belangrijk vind dat het wordt besproken. Namelijk de druk die de samenleving van tegenwoordig op ons uitoefent.

Verwachtingen

De verwachtingen komen tegenwoordig steeds hoger te liggen. Mensen worden beoordeel op hoe ze er uit zien, op wat ze bereikt hebben maar ook zeker op wat ze niet bereikt hebben. We worden beoordeeld op ons kennen en kunnen en niet op wie we nou daadwerkelijk zijn.

Door alle druk van de samenleving krijgen wij als individu het steeds drukker. Je carrière en succes in het leven zijn steeds belangrijkere maatstaven geworden. Iemand wordt als succesvol beschouwd als je een goede baan met een hoog aanzien hebt en een goed salaris erbij. Maar is dit het allemaal wel waard als je je hiervoor kapot moet werken? Is je succes daadwerkelijk belangrijker geworden dan je eigen geluk?

Want door alle druk en het harde werken verliezen mensen zichzelf uit het oog. Ze gaan door tot ze niet meer kunnen. Tot hun lichaam en geest zeggen nu is het genoeg. We werken onszelf letterlijk en figuurlijk kapot, lopen onszelf voorbij en negeren die innerlijke stem, totdat het te laat is.

pink floyd outfit 16 druk samenleving

Geluk

We hebben het idee dat we moeten doen wat een ander gelukkig maakt. Dat we anderen moeten laten zien wat we allemaal wel niet kunnen en kennen. Maar draait het in deze wereld niet om je eigen geluk? Je leeft je leven voor jezelf. Je leeft dit maar een keer, laat dit niet beïnvloeden door de samenleving. En de druk van wat anderen van je willen zien. Het gaat er niet om wat anderen willen, maar om wat jij wil.

Lees ook: I don’t listen to pink floyd | Outfit

Wil je de rest van je leven ongelukkig zijn omdat je koos voor wat een ander wilde. Of wil je je eigen geluk leven en volg je je eigen weg? Zo makkelijk als ik het nu stel is het natuurlijk niet. Geluk hangt van meerdere factoren af en je eigen keus maken is niet altijd even makkelijk als je onder enorme druk staat.
Is het dan slimmer om de druk te doorbreken? Nee te zeggen en even afstand te nemen van alles en iedereen. Tot jezelf te komen, te ontdekken wat jij zelf echt wilt. Wat jou gelukkig maakt in plaats van denken over hoe je overkomt in onze maatschappij.
Maar in hoeverre is het nog mogelijk te ontsnappen aan een maatschappij waar we altijd wel iets te doen hebben en waarin anderen hoge verwachtingen van je hebben. Is het mogelijk enkel en alleen voor jezelf te kiezen of zal de druk van de maatschappij je dwingen anders te kiezen en te doen?
We maken ons steeds meer druk om cijfertjes, het aantal volgers, het aantal views. Cijfers op school, al deze getallen nemen een steeds belangrijkere taak in binnen de samenleving. We worden beoordeeld op deze getallen. Veroordeeld.

Positief?

Alle druk van de cijfertjes en de samenleving kennen niet alleen maar negatieve gevolgen. De cijfertjes en verwachtingen zorgen er voor dat we onszelf en andere willen blijven overtreffen. We willen beter worden en beter zijn dan anderen. We concurreren steeds meer, wat zorgt voor een stukje persoonlijke groei. Moeten alleen meer leren die concurrentie om te zetten in samenwerkingen. Elkaar te helpen in plaats van elkaar te beoordelen op cijfertjes en prestaties.

De druk zorgt aan de ene kant voor een groei van het individu. Maar aan de andere kant lopen we onszelf hierdoor voorbij. We verliezen het daadwerkelijke doel uit het oog en doen vooral datgene waardoor we maatschappelijk gezien groeien. De cijfertjes versterken dit effect. We willen steeds maar beter worden, vergelijken onszelf met anderen en luisteren niet langer naar de innerlijke stem.

Zoals je wel doorhad was het artikel van vandaag anders dan normaal. Dit onderwerp schoot mij echter gisteravond (maandag) te binnen en ik wilde hier toch een keer een artikel aan wijden. Aangezien iedereen ooit wel te maken krijgt met de nadelen van de maatschappelijke druk.

Liefs,
Ilona

Voor meer mentale gezondheid kan je me volgen op Instagram.

13 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *