Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

wachtlijsten 7

De wachttijd bedraagt 12 maanden

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin alles steeds sneller moet en kan. Social media opent nieuwe deuren en we krijgen als liever gisteren dan vandaag gedaan. Maar terwijl we in deze snelle wereld leven, is er een onderdeel van de samenleving die achterblijft.

wachtlijsten 7

De eerste keer dat ik in behandeling ging, was ruim drie jaar geleden. En in die drie jaar heb ik een hoop therapieën en therapeuten versleten. Van creatieve therapie tijdens de opname tot aan een traumabehandeling. En ook op dit moment ben ik druk met therapie, een COMET training voor mijn zelfbeeld en cognitieve gedragstherapie met mijn eigen psycholoog. En dat inclusief een aardige dosis medicatie.

We zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat de behandelingen die ik tot nu toe heb gehad niet voldoende aanslaan. En inmiddels zijn we er ook achter waarom. Ik heb namelijk een combinatie van persoonlijkheidsstoornissen en autisme problematiek die ten grondslag gaan aan mijn depressie. En daarom ga ik een nieuwe behandeling volgen, van twee intensieve dagen per week. Er is echter een probleem. De wachttijd kan oplopen tot 12 maanden.

En dat is een probleem. Want ik heb de zorg nodig, het liefst nu. En nu moeten mijn behandelaren, samen met een aantal andere behandelaren alle zeilen bijzetten om op zoek te gaan naar een behandeling waarmee we de tijd tot dan op kunnen vullen. Maar ook dat is nog niet zo makkelijk. Inmiddels zijn we bezig met te kijken naar de opties buiten mijn eigen behandelplek om. En dan is het nog hopen dat ik er binnen kom en de wachttijden niet ook zo belachelijk lang zijn.

Ik weet dat er de laatste tijd steeds meer aandacht is voor de lange wachttijden binnen de (geestelijke gezondheids-) zorg. Maar ook ik wil mijn stem laten horen. Want dit kan niet meer. Je kan mensen in mentale crisis niet op een wachtlijst zetten met een wachttijd meerdere maande, een jaar of langer. Het kan gaan om een kwestie van leven en dood. Dus hier moet toch iets aan gebeuren?

Liefs,
Ilona

23 reacties

  1. Wat afschuwelijk, dat die wachttijd zo lang is …………. maar ja, dat komt ook door de macht van de zorgverzekeraars, die leggen behandelaren aan banden. Hoop oprecht dat er een goede oplossing kan komen hiervoor, maar zeker ook voor jou. Sterkte en laat de moed niet zakken he!

  2. Wat vreselijk dat het zolang moet duren. Ik kan me voorstellen dat het echt heel zwaar moet zijn als je nog zo jong bent en zoveel potentie hebt. Dan is een jaar echt lang! Ik hoop dat er een andere oplossing komt. En dat je manieren kunt vinden om toch nog wat uit het jaar te halen. Heel veel sterkte!

  3. Goed dat je dat doet. Wachttijden zijn zinloos, als iedereen een jaar te laat behandeld wordt…. En wachten is ook erg passief, je gaat dan niets nieuws beginnen! Mijn oplossing: nu iedereen nog eens checken en de dringende patienten direkt helpen, en de rest schrapoen, anders blijf je tegen een achterstand aanlopen. Succes met het wachten.

  4. Goed dat je je stem laat horen. Ik heb nog steeds niet het idee dat het erg helpt, maar blijf hopen dat er toch een keer (snel!) geluisterd gaat worden als steeds meer mensen hun stem laten horen. Sterkte, want een wachttijd van een jaar zou echt niet mogelijk moeten zijn.

    1. Dat idee heb ik ook.. Alhoewel ik wel weet dat Lisa van GroenLinks zich er wel hard voor maakt in de tweede kamer, maar echt vaar zit er inderdaad nog niet in.

  5. Helemaal mee eens dat zulke lange wachttijden absurd zijn. Ik duim voor je dat er snel wat aan gedaan wordt, en dat je tot je daar wel terecht kan, een goede vervangende behandeling krijgt. Sterkte Ilona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *