Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

wel zeggen tegen iemand met een depressie 1

Deze 8 dingen kan je zeggen tegen iemand met een depressie

Vorige week kwam mijn lijstje online met 10 dingen die je beter niet kan zeggen tegen iemand met een depressie. Een lijstje waar wisselend op werd gereageerd, wat ik snap, want het wordt natuurlijk goed bedoeld. Maar daarom vandaag een lijstje met acht dingen die je wel kan zeggen tegen iemand met een depressie.

wel zeggen tegen iemand met een depressie 1

Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk, aangezien psychische problemen in het algemeen een moeilijk onderwerp zijn om te bespreken. Maar toch ben ik er voor om juist wel het gesprek aan te gaan, want door er over te zwijgen krijgt het onderwerp alleen maar een grotere lading. Hoe je dit het beste kan bespreken? Nou door…

…er voor iemand te zijn en een luisterend oor te bieden. Soms maakt dat al een enorm verschil.
…voor te stellen op (bijvoorbeeld) woensdag thee te komen drinken als diegene zich goed genoeg voelt. Een depressief persoon vind het vaak moeilijk om uit zichzelf met een voorstel te komen.
…te laten weten dat je blij bent dat we er zijn en dat onze depressie dat niet veranderd. Door de negatieve chaos in een depressief hoofd is het soms moeilijk dat in te zien.
…je hulp aan te bieden. Biedt bijvoorbeeld aan om samen een rondje te lopen, of te helpen met koken. Een klein gebaar kan een groot verschil maken.

wel zeggen tegen iemand met een depressie 2


…te luisteren zonder een oordeel te vormen. We veroordelen onszelf al genoeg.
…te laten weten dat je er bent door af en toe een lief berichtje te sturen.
…simpelweg te benoemen dat je het moeilijk vind om te begrijpen wat er in ons hoofd omgaat, maar je er wel wilt zijn.
…te benoemen dat je het heel vervelend vind voor iemand maar dat je er vertrouwen in hebt dat het ook weer beter gaat worden.

Lees ook: Pillen of praten (en mijn ervaring met antidepressiva)

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips (wellicht in combinatie met het rijtje van vorige week).

Een fijne week!
Liefs,

14 reacties

 1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Vooral dat een depressief iemand moeilijk zelf tot voorstellen komt en dat het dan kan helpen om concreet voor te stellen om bijvoorbeeld op woensdag thee te komen drinken vind ik een goede en had ik nooit bij stil gestaan.

 2. Weet je wat ik een hele goede vraag vind? Hoorde het ooit op TV
  Wat kan ik doen zodat jij je iets beter gaat voelen?
  Als iemand dat in een appje stuurt is het helemaal mooi want ik wil nooit iemand zien als ik depressief voel.
  Soms is dat misschien een boodschapje, de hond even uitlaten, even langskomen al is het maar 15 minuten.
  Wat ik zelf doe is bijvoorbeeld een reep chocola met lief berichtje door de bus.
  een kaart ontvangen is altijd leuk zeker als het bijv. erg bij jou past, in mijn geval bijvoorbeeld een dier.
  Een tijdschrift. Hoeft niet nieuw te zijn maar 1 die de ander leuk vindt en die je thuis hebt liggen. Ik doe daar regelmatig kleine briefjes tussen de blz. of en dat blijken veel mensen leuk te vinden een witte veer en takje lavendel eraan.
  Dat kan ook met een leuke boodschap door de bus.
  Mijn vriendin is erg ziek en ik bracht haar ooit een witte veer die ik gevonden had op weg naar haar toe. Kijk zei ik, ik kwam een engel tegen onderweg en moest dit aan jou geven. Geneerde mij een beetje maar ze heeft de veer bewaard en vond het zo mooi. Toen ze laatst naar het ziekenhuis moest deed ik tijdschrift, veer en lavendel erin, zodat ze een beetje “buiten” kon ruiken.
  Omdat ik zelf vaak depressief ben weet ik vaak wat ik voor een ander kan doen als het niet goed gaat.

 3. Goede tips. In mijn omgeving ken ik ook een paar personen die het moeilijk hebben, maar ik heb ze wel vaker hulp aangeboden, of voorgesteld om eens langs te gaan of zo. Maar meestal wordt dat uit schaamte afgewesen. Vaak spreken ze ook niet over de problemen, maar voel ik door hun gedrag wel dat er iets niet klopt. En ik vind het jammer als ze dan niet op een vriendelijk verzoek ingaan. Misschien is het onbegrip van mij, maar ik kan ook niets anders, als ze niets aangeven. En, dat is een ander probleem, het dagelijkse leven vraagt al heel veel van mij, dan blijft er toch weinig tijd over om steeds weer te proberen contact te krijgen, dus op een gegeven moment laat ik het dan maar. Is waarschijnlijk fout, maar misschien herken jij er iets in, en heb je een tip. Verder hoop ik dat jij je weg in de creativiteit en het leven snel weer vjnd, en wens je heel veel succes.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. En hoe vaak ze ook nee zeggen, het helpt om te blijven vragen. Als is het alleen maar voor het idee dat iemand aan je denkt. Alhoewel ik ook wel snap dat dat op een gegeven moment lastig wordt, helemaal als je zelf ook je eigen moeilijkheden hebt.

 4. Dat zijn goede tips! Wat ik zelf nog doe, is blijven reageren ook al komt er (niet meteen) een antwoord. Ik app of mail regelmatig naar een vriend die een depressie heeft en in het begin bood hij dan later zijn excuses aan omdat hij niet gereageerd had (dan stond zijn hoofd er niet naar en dan was-ie vervolgens bang dat ik boos was en dan reageerde hij helemaal niet meer). Nu weet-ie inmiddels dat ik geen berichtje stuur omdat ik een antwoord wil (dan zet ik er wel een vraagteken achter, haha!) maar gewoon omdat ik aan ‘m dacht.

 5. Vooral het punt dat depressie niet betekent dat we ineens anders zijn of dat mensen niet meer blij zijn, vind ik heel belangrijk. Soms heb ik tegen mensen gezegd: “Wat moet je met mij?” Maar het zijn wel juist die mensen die hebben volgehouden die me het meest na staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *