Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Dingen waar je je niet voor hoeft te verontschuldigen

Toen ik op Pinterest de quote you should never apologize for your skin color tegenkwam zette deze me aan het denken. Want inderdaad, je huidskleur is iets waar je je nooit voor zou moeten verontschuldigen. Maar zo zijn er wel meer dingen waar je je excuses niet voor aan hoeft te bieden.

Dingen waar je je niet voor hoeft te verontschuldigen

Je uiterlijk

Je ziet er nou eenmaal uit zoals je eruit ziet. Of je nou blank of getint bent, groene of bruine ogen, lang of kort haar hebt. Je zou je nooit moeten verontschuldigen of jezelf moeten verdedigen over je uiterlijk. We zijn onze eigen maker ook niet geweest.

Tijd voor jezelf

De een heeft het meer nodig dan de ander, maar we hebben allemaal wel een keer behoefte aan tijd voor onszelf. En dat is meer dan oké. Uiteindelijk is het jouw leven en moet jij er het beste van maken. Ook als dit betekent dat je een keer iets afzegt omdat je nood hebt aan tijd voor jezelf. Vergeet nooit jezelf op nummer 1 te zetten.

Lees ook: Echt even tijd nemen voor jezelf | 5 tips

Eerlijkheid

We worden allemaal geleerd als kind dat je eerlijk moet zijn. Tuurlijk, een leugentje om bestwil moet kunnen, maar eerlijkheid wordt nou eenmaal gewaardeerd. Ook als de waarheid soms wat hard overkomt, help je een ander meestal toch echt een meer door de waarheid te vertellen. En dat is opnieuw iets waar je je niet voor hoeft te verontschuldigen.

Vragen

We snappen allemaal wel eens iets niet, hoe makkelijk het achteraf soms ook lijkt. Ondanks dat zou je je ten alle tijde zo vrij moeten voelen om te kunnen vragen om herhaling of extra uitleg, we zijn nou eenmaal ook maar mensen.

moeilijke dagen doorkomen tips 2

Je emoties

Gevoelens komen en gaan, soms heb je er zelf de controle niet eens over. Je begint te lachen van de zenuwen, of bent op van de zenuwen. Misschien sta je wel te huilen om iets kleins dat fout gaat. Maar zolang je een ander geen pijn doet met je gevoelens, hoef je hier ook zeker geen sorry op los te laten.

Je eigen weg kiezen

Het is niet altijd makkelijk als je een andere weg inslaat dan iemand anders voor ogen had. Of wanneer je er samen voor zou gaan, maar je toch besluit een ander carrièrepad te bewandelen. Toch is dit jouw leven en moet jij tevreden zijn met wat je doet. Precies daarom zou je je ook niet mogen verontschuldigen over welke weg je kiest in het leven.

Wat is iets waar jij geen excuses meer over wilt maken?

Liefs,
Ilona

22 reacties

 1. Inderdaad! Er zitten hele goede bij. Vooral die over tijd voor jezelf. Heel belangrijk! Ik kom tot de conclusie dat ik erg weinig ‘sorry’ zeg. Hooguit als iets vergeet te doen wat ik beloofd heb. Maar verder eigenlijk nooit. Ik weet niet of dat goed of slecht is,

 2. Ik zou mij soms een hele dag staan excuseren omdat ik een taak niet heb afgekregen op het werk of omdat mij iets niet is gelukt. Ik weet dat het eigenlijk niet moet en ik mij nooit moet verantwoorden tegenover mensen die het goed met mij menen. En toch..

 3. Ik zal me wat verontschuldigd hebben voor het feit dat ik echt niet kon werken.
  Eigenlijk belachelijk.
  Maar zo voelde het wel.
  Niet fijn.

 4. Helemaal eens! Ik verontschuldigde me vroeger eigenlijk voor zowat alles maar ik las toen ook eens een artikel dat me aan het denken zette en waarin stond dat je je eigenlijk alleen moet verontschuldigen als je echt iets fout hebt gedaan of iemand gekwetst hebt. Ik denk daar vaak aan als ik weer eens sorry wil zeggen voor iets waarbij dat totaal niet nodig is.

 5. Mooi beschreven en je hebt helemaal gelijk.

  Tijd voor mezelf vind ik soms een lastige, terwijl niemand hier in huis het me moeilijk maakt. Maar als m ’n man dan eigenlijk heel begripvol zegt: “Je vind het ook gewoon lekker om alleen te zijn”, dan voel ik me meteen schuldig :-) Terwijl hij ook graag alleen is, dus hij vindt het niet zo erg.

 6. Heel mooi artikel. Ook zoiets waarvan ik vind dat je er nooit excuses voor zou hoeven maken: psychische en/of lichamelijke ziekte en de gevolgen daarvan. Je mag er misschien van balen dat dingen daardoor niet lukken, maar ik vind niet dat je je ervoor zou hoeven verontschuldigen. Toch gebeurt dat best vaak. “Ja, sorry, ik heb last van…, dus ik kan niet…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *