Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

niet meer horen 3 illustratie depressie

Dit willen we niet meer horen (over onze mentale gezondheid) | Deel 2

niet meer horen 3 illustratie depressie

Regelmatig krijg ik onhandige opmerkingen naar me toegegooid, die me de neiging geven het gesprek direct af te kappen. Nou kan ik best begrijpen dat je soms niet zo goed weet wat je moet zeggen. Maar de volgende dingen kan je beter niet meer zeggen, want die willen we gewoon niet meer horen over onze (mentale) gezondheid.

En ja ik praat vanuit het ‘wij’ perspectief. Want ik heb op Instagram ook aan jullie gevraagd wat je echt niet meer kan horen. Dus hier komen ze; niet alleen mijn, maar ook jullie irritaties.

‘Je moet gewoon vaker mediteren!’

Leuk voor alle yogagoeroes die leven op groene shakes, maar mediteren is niet voor iedereen de key. Ik ben het er mee eens dat het je kan helpen een bepaalde rust te vinden, maar het werkt nou eenmaal niet voor iedereen. En problemen als een depressie of burn-out gaan over het algemeen wat dieper, dus je lost het niet zomaar op enkel met mediteren.

mental health depressie 3

‘Eet je wel gezond?’

Opnieuw iets wat helaas geen wonderen verricht. Net als mediteren kan gezond eten zeker bijdragen aan het oplossen van je mentale problemen, het kan dan ook zeker geen kwaad om je eetgewoontes eens onder de loep te nemen. Maar het zal je problemen niet op magische wijze doen verdwijnen.

Lees ook: Deze lessen leerde ik het afgelopen jaar (dankzij hulpverleners)

‘Als ik het kan, kan jij het ook!’

Voor mij betekent een depressie soms ook, dat de normaalste dingen opeens heel veel energie kosten. Gewoon eventjes naar buiten of wat drinken pakken is er dan niet bij. Als iemand me dan vertelt dat omdat hij/zij het kan ik het ook zou moeten kunnen, wil ik ze haast vragen of ze me op willen tillen en het dan het dan even kunnen doen. Misschien voelen ze dan enigszins hoe de last van een depressie voelt die ik elk moment van de dag met me mee draag.

psychiatrie kliniek illustratie depressie 1

‘Maar je hebt toch zo’n goed leven?’

Een mooie auto voor de deur, veel vrienden, een goede relatie, het betekent niet dat je dan niet ondertussen ook last kan hebben van mentale struggles. Een fijne achterban kan natuurlijk wel helpend zijn, maar het betekent niet dat het in je hoofd niet donker kan zijn.

‘Je studeert weer, dus gaat het toch goed?’

Dat ik inmiddels alweer een aardige tijd thuis ben van de opnames en school weer opgepakt heb, betekent niet dat al mijn problemen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Helaas niet. Dat iemand langzamerhand probeert het leven weer op te pakken, betekent niet automatisch dat de depressie (of een andere ziekte) opgeknapt is of helemaal weg is. Vaak is het een lange weg met een hoop ups en downs. En soms kan je ook niet anders dan school of je werk weer op te pakken, als je al langere tijd thuis zit.

En ik weet dat mensen het vaak goed bedoelen, maar niet altijd alles komt even goed binnen. Zoals bovenstaande uitspraken of die uit deel 1.

Wat kan jij niet meer horen over jouw ziekte/struggles?

Liefs,
Ilona

31 reacties

 1. Ten eerste, wat een prachtige tekeningen. Wauw! Zo mooi gemaakt.
  Vervelend dit soort opmerkingen, mensen denken altijd dat het zo makkelijk is.
  Liefs,
  Evelien

 2. Oké! Deze opmerkingen kunnen allemaal in de top 10 van kortzichtigheid. Was het maar zo simpel, hè? Ik kan me goed voorstellen dat je daar enigszins geïrriteerd door raakt. Bah!

  Ik merk vaak dat mensen weinig begrip hebben voor hoe Vriendje en ik leven. Hij kan erg weinig doordat hij hersenletsel heeft. Maar dat zie je niet aan de buitenkant. Dus de omgeving snapt vaak niet dat sommige dingen hem gewoon niet lukken. Waardoor hij soms ‘raar’ of onhandig doet. Of dat hij constant extreem moe is. Soms belanden we in rare situaties daardoor. In het begin vond ik dat rot. Nu niet meer. Laatst viel hij op een verjaardagsfeest gewoon in slaap, zittend aan tafel. Tja. Kan gebeuren. Ik heb hem gewoon lekker laten zitten. Ik zag de blikken wel, hoor. Maar ze hebben geen idee. Echt niet. En ik weiger om me er ook maar iets van aan te trekken. Ik hoop dat dat jou ook lukt.

  1. Ik vind het wel onwijs mooi om te lezen hoe je hier in staat. En het gaat mij ook steeds beter af. Sommige dingen snappen bepaalde mensen niet, en soms gaan ze het ook niet snappen. En dan kan je je er inderdaad het beste maar niks/zo min mogelijk van aantrekken

 3. Ehm…..
  Mensen die denken dat als je klaar bent met een behandeling voor kanker, dat je dan ook beter bent.
  Je bent toch klaar met de chemo?
  Je hebt je haar weer terug, dus het gaat goed met je?
  Het gaat goed met me, maar sommige vragen zijn zo dom.
  En inderdaad, om die reden ook veel contacten verloren.
  Jammer dan.

  1. Zo vervelend om te lezen. Uiteindelijk leer je in dit soort periodes wel je echte vrienden kiezen, alleen jammer dat het soms op zo’n harde manier moet.

 4. Depressie is een ziekte en niet een buitje omdat je wat problemen hebt op je werk. Je hebt ook geen burnout als je een week slecht slaapt en erg moe bent.
  paar maanden geleden vroeg mijn schoonzus hoe het met mij was dus ik dacht ik geef eerlijk antwoord. Zal mij bij haar dus nooit meer gebeuren, deed het al zo min mogelijk. Dat gezicht dat ze trok. en ze zei; jullie hebben alles wat je wil en nog zijn jullie niet tevreden.
  Ik was totaal van slag.
  Ik antwoordde; mijn beste vriendin heeft ook alles wat ze wil maar kreeg toch kanker, zo raar.
  Ik ben zo gekwetst omdat ik het zo erg vind dat ik niet serieus genomen wordt. Ben onderzocht door psychiaters, neurologen, dokters en psychologen maar iemadn met haast geen opleiding zegt; je hebt niks.

 5. Ach, weet je, ik probeer bij dit soort dommige opmerkingen altijd te kijken naar de intentie achter de uitspraak. Die is meestal goedbedoeld. Mensen hebben zelden de bedoeling om te kwetsen. Ze zijn gewoon niet wijzer.

 6. Als ik het kan kan jij het ook?! Echt hebben ze dat gezegd. Ik zou ze meteen vragen of ze visitekaartjes, logos en websites kunnen ontwerpen? Uh nee precies zo’n opmerking werkt dus niet. Zodra je maar weer ‘normaal’ werkt of naar school gaat dan is alles goed.

 7. Ik heb op het randje van een burn-out gestaan. En dat is iets waar veel mensen gewoon begrip voor hebben, maar er zijn ook mensen die denken dat omdat ik mijn leven terug heb opgepakt alles ineens super gaat. Nee. Sommige dagen zijn een hel en na een drukke werkdag ben ik kapot. Dan valt er weinig met me aan te vangen. Ik doe mijn job natuurlijk wel graag. Maar fulltime werken na zo’n ingrijpende tijd is niet zo gemakkelijk als ik het misschien laat uitschijnen. Desondanks doe ik mijn best alles te geven. Ook als dat helaas niet veel is.

 8. Heer herkenbaar!! Ik zit maandelijks ook te struggelen met mijn mentale gezondheid. Bij komt het door hormonen. Maar op sommige opmerkingen zit je inderdaad niet te wachten. Goed artikel

 9. Pff… hoe verder ik door bleef lezen, hoe groter mijn frustratie werd…
  Maar trouwens, je hebt een keuze hè, over hoe je je voelt. Je kunt je er ook overheen zetten, je focussen op andere dingen. (Ja, echt gehoord, meerdere keren. De eerstvolgende keer dat ik ‘m hoor, ga ik denk ik vragen of de elleboog die diegene in z’n neus krijgt ook een keuze was;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *