Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

tijd voor jezelf

Echt even tijd nemen voor jezelf | 5 tips

tijd voor jezelf

‘Maar als je dan even niks doet, heb je dan ook echt tijd voor jezelf? Of ben je alsnog bezig?’ Deze vraag zette me aan het denken en ik kon niet anders dan concluderen dat ik niet altijd even goed ben in echt tijd nemen voor mezelf. Daarom deel ik bij deze een aantal handige tips om mijzelf -maar hopelijk jullie ook- een beetje te helpen.

Neem het serieus

Neem je me-time even serieus als de tijd die je besteed aan andere dingen. Dus niet even snel een mailtje beantwoorden of even reageren op dat (werk gerelateerde) appje. Plan de tijd voor jezelf desnoods echt in in je agenda. Om deze tijd vervolgens dus ook echt aan jezelf te besteden en niet alsnog aan allemaal andere taken.

tijd voor jezelf to do

Thee en verder even niks

Ik drink dagelijks even een kop thee. Maar vaak doe ik dit terwijl ik aan het bloggen ben of een spelletje speel op mijn telefoon. Echt even in het hier en nu theedrinken, doe ik eigenlijk te weinig. Het is dus mijn doel om dit in ieder geval vaker te proberen. Gewoon even een kopje thee drinken en verder helemaal niks.

Lees ook: Verwachtingen bijstellen | Wanneer het anders gaat dan gepland

Telefoon op stil

Zelf zet ik -als ik gefocust bezig ben- mijn telefoon op niet storen. Zo staat ie helemaal op stil en hoor ik meldingen (en telefoontjes dus ook) niet binnenkomen. Al die vragen en mails kunnen ook wel even wachten. En als ik tijdens mijn tijd voor mezelf toch een spelletje wil doen of een video wil kijken, zet ik de niet storen modus ook lekker aan.

En tenzij je het nodig hebt omdat je een filmpje wilt gaan kijken, zou ik alle andere apparaten ook lekker uitzetten!

tijd voor jezelf niet storen telefoon uit

Taken doorschuiven

Iets waar ik helemaal niet goed in ben, is het doorschuiven van taken die nog wel even kunnen wachten. Als het deze week, of zelfs deze dag, op mijn to do lijst staat, wil ik het ook nu afronden. Maar inmiddels probeer ik mezelf hier iets meer ruimte in te geven. En af en toe een taak doorschuiven naar de volgende dag, of zelfs naar de volgende week.

Trek je comfi outfit aan

Make-up eraf, knot op je hoofd. Je joggingsbroek aan en lekker wegduiken in een comfortabele trui. Op deze manier ben je er helemaal klaar voor om even lekker te genieten van de tijd nemen voor jezelf.

Hoe zorg jij er voor dat je ook echt even de tijd kan nemen voor jezelf en niks anders?

Liefs,
Ilona

24 reacties

 1. Heel goede tips! Ik plan dingen als mijn nagels lakken of een gezichtsmaker opdoen ook allemaal in, zo weet ik precies wanneer ik momenten voor mezelf heb en ik er even niets anders tussen mag laten komen.

 2. Fijne tips! Vooral het inplannen van je ‘me time’. Soms plan ik het in mijn hoofd wel, maar loopt het toch net iets anders. Ik vind het ook wel lekker om mijn avondje dan alvast te bedenken: alvast een film of een boek uitzoeken en dan wat lekkers erbij :)

 3. Oh, ehhh. Ik kan dat eigenlijk heel goed, hoor. Ik begin de dag al met een kop koffie, in alle stilte in een nog donker huis. Zalig! En ik kan heel goed niksen, luieren, of gewoon dingen doen die ik leuk vind. Lezen of muziek luisteren of zo. Of douchen! Da’s ook echt me-time!

 4. Heel herkenbaar! Ik vind het ook moeilijk om tijd te nemen voor mezelf, zeker als mijn dochter er is, is dat echt een uitdaging. Dit zijn goede tips! Vooral je telefoon even wegleggen is er eentje die mij altijd heel goed helpt. :)

 5. Als ik tijd voor mezelf nodig heb ga ik me al snel afsluiten van mijn omgeving. Ik zit dan op een andere kamer en doe gewoon mijn ding, wat ik bv wil gedaan hebben.

 6. Ik leg mijn telefoon meestal in een andere kamer of ik zet mijn wifi uit. Me-time is bij mij ook wel mijn serie kijken of Netflix kijken. Dan heb ik wel wifi nodig, behalve voor Netflix. Dat valt te omzeilen door afleveringen te downloaden. Ik neem wel tijd voor mezelf maar vaak ben ik met duizend andere dingen tegelijk bezig. Dat moet gewoon stoppen. Als ik een boek aan het lezen ben wil ik gewoon lezen, en niet daartussen nog bedenken wat er allemaal nog moet gebeuren. Maar daar ben ik al stappen in verder dan afgelopen jaren, dus daar ben ik al heel blij mee.

 7. Mooie tips!
  Mijn telefoon staat sowieso altijd op stil, alleen als er iemand belt (en dat gebeurt niet vaak) gaat hij af. Heerlijk. Kan ik gewoon zelf beslissen wanneer ik zin heb om mijn appjes of mail te checken.
  Verder is mijn ultieme ontspan moment lekker op de bank kruipen met een boek.

 8. Ik ben graag op mezelf dus heb niet veel moeite om tijd voor mezelf vrij te maken. Maar als ik in de polder loop zie ik dat al als tijd voor mezelf omdat ik daar alleen met m’n hond loop.

 9. Herkenbaar en daarom plan ik altijd even een momentje voor mijzelf. Dan maak ik een wandeling of ik lees een hoofdstuk in een boek. Het is heel waardevol.

 10. Best herkenbaar ja, dat je soms toch bezig blijft. Mijn oplossing: lezen. Dan verdwijn ik even helemaal uit het hier en nu;). En succes met proberen taken doorschuiven. Vind ik één van de moeilijkste dingen die er bestaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *