Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

lente 1 paardenbloemen pluis

Een dag in een psychiatrische kliniek

lente 1 paardenbloemen pluis

Een opname in een kliniek, het kan ontzettend helpend zijn. Ik merk echter dat veel mensen niet weten wat zo’n opname precies inhoudt. Daarom schets ik jullie vandaag een beeld van een doordeweekse dag in de kliniek.

De dagen verschillen qua programma en natuurlijk ook qua afspraken, daarom heb ik gewoon een random dag gekozen. Ik schreef al eerder over wat er achter de deuren van een kliniek plaatsvindt, maar vandaag ga ik er wat serieuzer op in.

08.00 begin van de dag

Om acht uur is het de hoogste tijd om op te staan. Ik kleed me aan en voor ik ga eten haal ik even mijn ochtendmedicatie op. Meestal is dit zo gebeurd, soms moet je achter aan sluiten in de rij. Hoort er ook bij.

08.30 dagopening

Om half negen verzamelt vervolgens iedereen zich in de woonkamer. Iedereen vertelt dan kort hoe zijn/haar nacht was en wat de planning voor die dag is.

09.00 wandelen

Een halfuurtje later kan je er voor kiezen om (onder begeleiding) te gaan wandelen. Dit is niet verplicht maar vind ik zelf wel altijd een lekker begin van de dag.

ontspullen 4

10.00 AT

Om tien uur beginnen op de meeste dagen de activiteiten. Op dinsdag beginnen we met AT (activatie therapie). Hierbij kan je op verschillende manier creatief aan de slag. Door bijvoorbeeld te mozaïeken, schilderen of te figuurzagen. Ik heb inmiddels een hoop verschillende dingen uitgeprobeerd maar figuurzagen blijft een van mijn favoriete bezigheden.

11.00 Sport & spel

Om elf uur kan je er vervolgens voor kiezen naar sport & spel te gaan. Dit valt onder PMT (psychomotorische therapie). Op de dinsdag gaan we echter niet met een thema aan de slag maar gaan gewoon even lekker sporten. Door te tennissen, voetballen of door de klimwand op te gaan.

psychiatrie kliniek illustratie depressie 1

12.00 Lunchen

Om twaalf uur is het vervolgens tijd om weer medicatie te halen en vervolgens aan te schuiven bij de maaltijd. ‘S middags en ’s avonds eten we gezamenlijk en doet steeds een tweetal een corvee; hier word op vrijdag een lijst voor gemaakt.

13.00 Psycholoog

Vorige week dinsdag was het tijd om naar de psycholoog te gaan. Ik had deze keer een afspraak met de psycholoog van de afdeling; voor uitslagen van een onderzoek (resultaat: nog meer onderzoeken). Normaal gesproken ga ik naar mijn eigen psycholoog op de polikliniek.

 kliniek_tie dye_verf 3

14.00 AT

Vervolgens is het weer tijd voor AT. In de middag zijn verder geen andere activiteiten dus kunnen we lekker twee uur aan de slag. Ik vind dit meestal een fijne afleiding en vind het leuk om steeds wat nieuws uit te proberen. Ik maakte dit shirt bijvoorbeeld ook bij AT.

16.00 Wandelen en langs de geitjes

Ik vind het zelf een fijne afleiding om te wandelen, dus na de laatste activiteit doe ik dit vaak ook weer. Ook ga ik dan altijd even langs de geitjes. Hier ga ik eigenlijk elke dag even langs. Om ze wat brood te voeren of om ze gewoon de dagelijkse portie aandacht te geven.

17.00 Dagafsluiting

We sluiten de dag om 5 uur af met een dagafsluiting. Hier vertellen we hoe de dag is gegaan en wat we die avond gaan doen. Na de dagafsluiting is het tijd om te eten.

inspiratie markers 3 tijger chinese meid

18.00 Tijd om te rusten

Na het avondeten trek ik me altijd even terug. Ik vind het heerlijk om dan te werken aan een artikel of om gewoon lekker te tekenen.

20.00 Film kijken

De dag sluiten we bijna elke dag gezamenlijk af. Met een hdmi kabel sluit ik mijn laptop aan op de tv, om zo een Netflix film te kunnen kijken. Het is vaak wel zo gezellig de dag gezamenlijk af te sluiten, beter dan de hele avond alleen op je kamer doorbrengen.

De activiteiten verschillen per dag, maar de planning is ongeveer gelijk. In de weekenden hebben we geen programma en kunnen we gewoon lekker iets voor onszelf doen of samen spelletjes spelen. Je word vaak wel meer geconfronteerd met het feit dat je in een kliniek zit, maar het is ook wel even lekker om uit te kunnen slapen.

Liefs,
Ilona

12 reacties

 1. Toevallig vandaag een onderzoek achter de rug. Ik heb zelf geen opname meegemaakt en hoop dat ook zo te houden, maar wat moet moet.

  Sport is toch wel een belangrijke factor ook voor mij om een en ander de baas te blijven.

  1. Jeetje, in ieder geval sterkte en snap dat je een opname liever niet hebt. Veel sterkte in ieder geval! En sporten is inderdaad een mooie manier om je te uiten

 2. Leuk om zo eens te lezen hoe een dag er uit kan zien! Of ja, leuk, interessant is een beter woord. Ik dacht ook dat je de hele dag therapie en gesprekken hebt maar dat valt goed mee blijkbaar. Met hoeveel mensen zie je daar eigenlijk?

  1. Dat valt inderdaad best mee, haha. En we zitten hier met 10 mensen op de groep, en nog eens 10 in de andere groep, maar die zie je alleen tijdens gezamenlijke therapieën

 3. Interessant inkijkje! Op het eerste oog had ik het idee ‘wat weinig “echte” therapie!’, maar ik denk dat zo’n sessie je wel echt uitput en dat wat meer rustige activiteiten dan meer dan welkom zijn.

 4. Interessant om te lezen, ik had al het een en ander via je instagram gezien maar vind t ook erg leuk om te lezen hoe het er nou echt aan toe gaat.

 5. Wat goed, zo’n overzichtje. Ik had bijvoorbeeld altijd het idee dat je hele dagen therapie hebt tijdens een opname, maar dat is dus niet zo. En dat figuurzagen ziet er echt heel ingewikkeld en creatief uit.
  En het ziet er misschien allemaal goed uit zo, toch zit niemand er voor zijn plezier, dus ik wens je veel sterkte daar.

  1. Bedankt ❤ en niemand zit hier inderdaad voor z’n plezier. Vind het overigens wel leuk om te horen dat het niet helemaal is zoals je dacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *