Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

stap terug is stap vooruit 1

Een stap terug is ook vooruitgang

We leven in een maatschappij waarin alles steeds sneller gaat, alles steeds beter moet en iedereen naar perfectie probeert te streven. Hierin zijn we nog wel eens geneigd onszelf voorbij te lopen. En juist hierom kan een stap terug tegelijkertijd een stap vooruit betekenen.

stap terug is stap vooruit 1

Wanneer het goed loopt op je werk of in je privéleven krijg je er vaak positieve energie terug voor al het werk wat je er in stopt. Je voelt je hierdoor beter over jezelf en zit beter in je vel. Ook heb je vaak veel meer rust in je hoofd.

Wanneer het niet goed loopt gebeurd er het tegenovergestelde. Alles kost je energie, je hoofd zit vol met gedachten en je voelt je minder goed over jezelf. Je hebt de zaken niet meer op orde en bent teleurgesteld in jezelf.

Per direct stoppen is geen oplossing en je hoeft het ook niet direct volledig over de kop te gooien. Maar het kan wel verstandig zijn om even een stapje terug te doen. Een stapje terug zodat je de situatie beter kan overzien. Zodat je alles rustig voor jezelf op een rijtje kan zetten. Zodat je jezelf de tijd kan gunnen om te beslissen hoe nu verder.

stap terug is stap vooruit  2

Een stap terug zetten kan voelen als falen. Maar probeer het te zien als iets tijdelijks. Om vanuit die stap terug uiteindelijk juist weer verder te kunnen. Jezelf verder te ontwikkelen en door te kunnen groeien. Soms moet je gewoon een stapje terug doen om het geheel beter te kunnen overzien. Om daarna weer met volle moed vooruit te gaan. En uiteindelijk juist verder te kunnen komen dan je was gekomen als je op dezelfde plek was blijven staan.

En dat doe ik zelf nu ook even. Even een stapje terug, terug naar de veilige omgeving van een opname op de acute psychiatrie. Om weer even mijn structuur terug te kunnen vinden en vanuit daaruit weer verder te kunnen gaan.

Liefs,
Ilona

29 reacties

  1. Heel goed dat je daar zo open over bent en je hebt helemaal gelijk. Bij mij betekent het vaak dat ik wat meer tijd alleen neem. Ik hoop dat het goed werkt, veel succes.

  2. Mooi geschreven! Realiseren dat je dit nodig hebt is eigenlijk al een geweldige stap voorwaarts, ook al voelt het als een stap achterwaarts.

  3. Goed geschreven en heel veel kracht en sterkte! Zodat je er sterker en wijzer er uit komt, en je je stage kunt beginnen en je studie kunt afronden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *