Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

tijd voor jezelf

Een te volle agenda? Dit doe je eraan

Een overvolle agenda, we kennen het allemaal wel. Periodes waarin je to do lijst alleen maar langer lijkt te worden en de dagen te weinig uren bevatten. Het lijkt tegenwoordig haast ook wel de mode: een overvolle agenda. Leuk is echter anders. Daarom vandaag een aantal tips voor in dit soort periodes.

tijd voor jezelf

Grijp op tijd in

Ik was zelf altijd geneigd om maar door te gaan. Hard door te werken om alle deadlines te halen. En alsof het nog niet druk genoeg was, was ik ook niet te beroerd om een nieuwe opdracht aan te nemen.
Probeer echter op tijd te signaleren wanneer het te druk voor je is. Te druk is namelijk voor iedereen een ander begrip en alleen jij weet hoeveel je echt aan kan. De eerste truc is dus het doorhebben van waar de grens ligt en wanneer het echt ’te veel’ is.

Breng het in kaart en maak een planning

Vervolgens is het tijd om een overzicht te maken van alles wat er precies moet gebeuren. Het is handig om er ook direct bij te zetten hoeveel tijd je er voor nodig denkt te hebben. Op deze manier kan je namelijk een realistische planning voor jezelf maken. Niets is namelijk vervelender dan aan het eind van de dag concluderen dat je je lijstje nog niet hebt afgewerkt.
Het kan soms helpen om een ander er even bij te betrekken en samen te sparren over wat handig is.

tijd voor jezelf to do

Grenzen aangeven

Tijdens het maken van een planning kom je er soms achter dat je echt geen tijd meer hebt voor andere opdrachten. Of dat het eigenlijk allemaal net niet helemaal uitkomt. Het is dan een kwestie van grenzen aangeven. En dit betekent vaak ook dat kiezen voor het een, is nee zeggen tegen het andere.

Kiezen voor het ene, is nee zeggen tegen het andere

En ja, dit betekent dat je soms een opdracht af moet wijzen, hoe leuk deze ook is. Dat je nee moet zeggen tegen een vriend(in) of juist even moet kiezen voor jezelf. Niet altijd even makkelijk, maar helaas is het nou eenmaal zo dat je altijd keuzes zal moeten maken.

Tijd voor jezelf

Tijdens het inplannen van alle opdrachten en afspraken, moet je een ding niet vergeten. Namelijk om tijd vrij te maken voor jezelf. Ontspanning is ontzettend belangrijk, juist om je lichaam ook even bij te laten komen van alle inspanning. Dus vergeet vooral niet om eens een filmavondje, tijd om een maskertje in te doen of juist om lekker te gaan sporten in te plannen.

tijd voor jezelf to do

Lees ook: Echt even tijd nemen voor jezelf | 5 tips

Al met al een paar tips waarmee je hopelijk wat beter overzicht krijgt over dat wat er moet gebeuren. Het helpt mij enorm om sommige keuzes even samen te bespreken, je weet nooit met wat voor goed idee de ander aan komt zetten.

Lukt het jou een beetje om alles in balans te houden?

Liefs,
Ilona

18 reacties

  1. Ik probeer ook echt goed in te plannen en vooral niet te veel in te plannen, al ben ik dikwijls zo enthousiast dat ik toch ja zeg en dan soms wel met teveel werk zit. Maar dan durf ik ook wel op de rem duwen en zet ik een projectje even on hold.

  2. Mij lukt het best goed! Sinds een jaar of vier vind ik het redelijk gemakkelijk om ‘nee’ te zeggen tegen dingen. Ik plan expres niet veel afspraken met mensen in een week (gekeken naar een niet-coronaperiode), zodat ik zeker weet dat ik genoeg tijd heb voor mezelf.

  3. Tijd voor jezelf inplannen is een hele goeie! Mij lukt het goed om alles ingepland te krijgen. Vooral op mijn werk ben ik een kei in prioriteiten stellen. En ik bedenk me vaak ‘Nee is ook een antwoord’.

  4. Mijn agenda is bijna nooit te vol, omdat ik echt een ster ben ik plannen! :-)
    Vroeger ben ik te vaak over mijn grenzen gegaan, maar de laatste jaren probeer ik daar echt voor te waken en goede planningen te maken. Ook zeg ik vaker nee tegen dingen waarvan ik weet dat ze dan echt te veel voor me zijn op dat moment.

  5. Plannen plannen en nog eens plannen. Wat ik wel soms voorheb (en echt lastig is) is dat je bv vandaag gepland hebt om te stofzuigen om de volgende dag stof af te doen en schoon te maken, maar dat je die dag eigenlijk geen zin hebt om te stofzuigen. Echt lastig vind ik dat soms. Dan valt je planning ook helemaal in het water.. (wat ik niet wil zeggen is dat plannen geen goed idee is, integendeel! Ik ben ook voor het plannen en plannen en nog eens plannen)

  6. Ja ik kan dat, vooral omdat ik niet zo van het sociale meer ben. Is anders geweest tot mn vorige relatie kapot ging en ik verhuisde. Ik ben nu veel selectiever en ben al voor corona gestopt met verjaardagen bezoeken bijvoorbeeld. Eerst aan jezelf denken en je stoppen met verplicht voelen is echt waar het om gaat.

  7. Dankjewel voor dit artikel! Ik heb hier de afgelopen dagen heel erg mee geworsteld. Te veel afspraken en het eerste waar ik dan in schrap, is tijd voor ontspanning. En nee, dat werkt dus niet…

  8. Balans is voor mij vooral zorgen dat ik niet voor een te lange periode een te volle agenda heb. Een korte tijd veel te veel moeten doen vind ik soms best fijn, wanneer ik daarna weer tijd heb voor mijzelf. Maarja, op het moment heb ik veel te veel tijd voor mijzelf waardoor er niks productiefs gebeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *