Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

fouten maken mag 1

Fouten maken mag | En wel hierom

Of het nou op werk is of in je privéleven, we maken allemaal fouten. Maar naast dat dit heel menselijk is, kan het uiteindelijk ook juist goed voor je zijn. Dus waarom bang zijn om iets verkeerd te doen, als dit je uiteindelijk juist ook veel kan brengen? Want echt, fouten maken mag. En wel hierom.

fouten maken mag 1

Je leert er van

We kunnen nou eenmaal niet alles in een keer goed doen. En het zijn juist de fouten waar je het meeste van leert. Zo leer je namelijk in ieder geval hoe het niet moet. Naast dat dat waardevolle informatie kan zijn kan je door je fout(en) juist leren hoe het dus wel moet/mag/kan.

“De enige fout die je niet mag maken, is fouten vermijden”

Remko van der Drift.

Het is menselijk

We hebben overigens twee categorieën fouten. Degene die je maakt omdat het simpelweg niet helemaal goed ging, of de fouten die ontstaan door slordig werken. Ik richt me hierbij op de eerste categorie. Een categorie die we allemaal kennen en wat ons juist onderscheidt van robots. Dat we mensen zijn betekent namelijk dat het niet allemaal op de automatische piloot kan en dus dat we wel eens een foutje maken. Kan gebeuren.

moeilijke dagen doorkomen tips 1

Fouten zijn relatief

Voor jouw gevoel is de opdracht helemaal mis gegaan. Het klopt van geen kant en het is niet geworden zoals het had moeten worden. Maar het ding met fouten is, is dat iedereen er anders naar kijkt. Wat in jouw ogen een (grote) fout was, kan in de ogen van een ander ontzettend meevallen.

Lees ook: Dingen waar je je niet voor hoeft te verontschuldigen

Je kan er een taboe mee doorbreken

Dat ik graag taboes doorbreek hoef ik je niet meer wijs te maken. Maar dit kan een mooie zijn om in te zien dat je fouten mag maken. Om anderen te laten zien dat het niet altijd in een keer goed kan gaan en dat we allemaal fouten mogen en kunnen maken. Want zoals ik al zei, het hoort er nou eenmaal bij.

Hoe sta jij hierin?

Liefs,
Ilona

25 reacties

  1. Wat een mooie post. Ik vind inderdaad dat je van fouten leert en dat het je menselijk maakt, maar aan de andere kant baal ik ook enorm als ik een fout heb gemaakt en kan ik mezelf dit enorm verwijten.

  2. Mooi gezegd! Het is soms erg lastig om zelf fouten te maken, maar uiteindelijk is het altijd een leerproces. Niemand is perfect! Al kost het zelf soms een hoop relativeringsvermogen om de fout om te buigen naar een wijze les. ;-)

  3. Ik heb wel eens ergens gelezen dat in elk Perzisch tapijt een klein foutje zit. De wevers schijnen dat expres te doen. Want alleen een hogere macht maakt alles perfect. Dat vond ik wel mooi.

    Ik heb niet zo’n moeite met fouten van een ander. Voor mezelf ben ik veel strenger.

  4. Eigenlijk sta ik er een beetje ‘dubbel’ in. Een ander mag/moet van mij fouten maken. Dat vind ik geen enkel probleem. Maar op het moment dat ik dan zelf een fout maak, vind ik het vreselijk. Ik meet dus eigenlijk met twee maten.

  5. Ik zou zelfs zeggen: Fouten maken MOET als je echt iets van je leven wilt maken. Maar ja, ze zoveel mogelijk vermijden is wel een stuk comfortabeler :-)

  6. Ik vind het soms best lastig om te accepteren dat fouten maken erbij hoor – voor mezelf dan, bij anderen ben ik een stuk milder… – maar ik weet wel heel goed dat je nu eenmaal niet alles perfect kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *