Stel je voor; je krijgt de vraag of je een opdracht kunt doen, die net even wat uitdagender ofwel moeilijker is dan je gewend bent. Het lijkt je tof maar je begint ook direct te twijfelen aan jezelf. Of je dit wel kan, of je wel goed genoeg bent. Maar probeer te geloven in je eigen kracht. Hoe? Nou zo!

Door een foutje kan het zijn dat je dit artikel gisteren al voorbij hebt zien komen. Vandaag echter inclusief foto’s ;)
Schat jezelf op waarde
We zijn snel geneigd om ons bescheiden op te stellen. Complimentjes weg te wuiven en gewoon te doen wat we doen. Maar sta eens stil bij wat jij daadwerkelijk kan. Wat jij wel kan en een ander misschien niet. Voor jou voelt het als vanzelfsprekend, maar bekijk het eens vanuit de ogen van een ander. Waar voor mij tekenen bijvoorbeeld heel normaal is, vind een ander het haast magie hoe ik digitaal een tekening tevoorschijn weet te toveren.
Dus bekijk jezelf eens met een nieuwe blik. Kijk eens kritisch naar wat je kan. En kijk bijvoorbeeld ook naar wat je eventueel bij zou kunnen leren, om je potenties nog verder uit te kunnen breiden. En zo in je eigen kracht te komen staan.
Laat meningen los
Complimenten krijgen is leuk, maar er zit vaak ook een andere kant aan. Er zijn namelijk ook graag mensen die je wijzen op dat wat je (nog) niet kunt. Op dat wat minder goed gaat of dat wat nog meer aandacht nodig heeft. En natuurlijk, er is altijd ruimte voor verbetering. Maar door je alleen maar focussen op de negatieve kanten doe je jezelf te kort. Want je bent zoveel meer dan dat wat je niet kunt.

Zie fouten als een leerpunt
Fouten maken gebeurd nou eenmaal, het hoort erbij. Het is in het ene werkveld beter geaccepteerd dan een ander werkveld, maar we blijven mensen. En mensen maken nou eenmaal fouten. Maar hierbij geld hetzelfde als bij het vorige punt, focus je niet enkel op de fout. Kijk namelijk wat je van deze fout kan leren. Wat je mee kan nemen naar de volgende keer, zodat het dan wel goed gaat. Uiteindelijk leer je het meest van je eigen fouten.
Lees ook: Fouten maken mag | En wel hierom
Bereid je voor
Als je begint met een klus die voor jou gevoel misschien wel te hoog gegrepen is, begin dan met wat voorwerk. Lees je in, oefen of praat met mensen om je heen om zo een idee te krijgen van wat je te wachten staat. Want door je goed voor te bereiden en te weten waar je staat, is het een stuk makkelijker om in je eigen kracht te geloven. En zo ook voor anderen om in jou te geloven.
Hoe zorg jij ervoor dat je in je eigen kracht kan geloven?
Liefs,
Ilona
16 reacties
Wat fijn om te weten.
Mooi artikel! én mooie foto’s uiteraard! Fouten zien als een leerpunt vind ik een goeie. Heb er zelf soms nog moeite mee, maar naderhand lijkt me dat toch wel beter te lukken
Dankjewel! En dat is al heel wat toch?
Goed van jou om te benoemen dat complimentjes vaak worden weggewuifd. Veel vinden dat lastig en heeeel toevallig ken ik jou… hehe.
De kracht zit altijd in jezelf!
Mooi artikel! Ik denk dat het vooral belangrijk is om lief tegen jezelf te blijven. Je kunt inderdaad beter leren van je fouten, dan dat je er alleen maar boos of verdrietig over wordt.
Dankjewel! En dat is inderdaad een hele goede.
Fouten als een leerpunt zien is een hele goeie voor mij. Ik zie veel dingen als falen en dat neem ik mezelf dan ook echt kwalijk en dan kom ik al snel in een negatieve spiraal terecht. Je hebt dit mooi omschreven en fijne tips gegeven.
Erg herkenbaar, maar gelukkig zijn we ook maar mensen ;)
Heel mooi artikel (gave foto’s trouwens ook!), met veel herkenbare valkuilen. Complimentjes wegwuiven hoor en zie ik echt veel gebeuren (en doe ik zelf ook). Jammer, want complimenten zijn volgens mij heel goed voor ieder mens. Ook voor de gever trouwens, want complimenten ontvangen is een kunst, maar geven ook.
Dankjewel! En inderdaad, het helpt voor mij ook echt wel om complimenten of positieve gebeurtenissen op te schrijven om er echt even bij stil te staan.
Wat een goede tips! Ik herken dit heel erg. Ik onderschat mezelf in alles wat doe, zodat ik voor mijn gevoel niet kan falen. Als het dan mislukt, dan kan ik het op een of andere manier ‘goed praten’ voor mezelf. Ik mag daarom echt wat meer vertrouwen hebben en accepteren dat fouten maken niet erg is. Thanks voor het artikel!
Bedankt voor je mooie reactie. En inderdaad, je mag vertrouwen hebben in jezelf!
Hey, super goed gezegd. Iets wat ik veel te weinig doe. En vaak denk ik, dat vooral vrouwen veel meer twijfelen aan hun vaardigheden en dan ook ontevredener zijn omdat ze eigenlijk te weinig uitdagende opdrachten hebben. (kip-ei-probleem). Eén punt, dat je ook nog had kunnen noemen: negatieve opmerkingen verbergen vaak ook nog jalousie, en daar zijn vooral (ook weer) vrouwen onder elkaar goed in. Wat de een niet durft of kan, gunnen ze de ander ook niet. Dus ga gewoon met volle kracht voorwaards….
Het je deze inzichten overigens van dat P-Plan? Ik heb me daar ook maar voor aangemeld.
Dat is ook een hele goede! Vrouwen onder elkaar kunnen soms best krengen zijn.
En p-plan heeft me inderdaad echt wel goede inzichten gegeven, helemaal in combinatie met mijn therapieën. Tof trouwens dat je je er voor hebt aangemeld!
Daar moet ik nog hard aan werken. Voor mij is dit zelfs een van de redenen dat ik niet full-time wil freelancen. Uitdagende opdrachten krijgen is al spannend, maar jezelf ‘verkopen’ aan potentiele klanten (want ja, opdrachten komen ook niet vanzelf) is dus ECHT niet mijn ding. Slapenloze nachten heb ik ervan gehad.
Erg herkenbaar, alhoewel de ‘fake it till you make it’ mentaliteit wat mij betreft ook echt wel helpt. Geloof in wat je maakt, want als je er zelf niet in geloofd kan je niet van een ander verwachten dat hij of zij dat wel doet.