Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

dagstructuur ritme tips quarantaine 1

Het belang van een dagstructuur (juist nu!) + tips

We zitten inmiddels alweer een paar weken in quarantaine. Een paar weken waarin ons complete ritme en onze normale dagstructuur voor veel mensen is komen te vervallen. En dat terwijl dit zo belangrijk kan zijn voor je (geestelijke) gesteldheid.

dagstructuur ritme tips quarantaine 1

Het belang

Vooral als je nu geen werk hebt of niet naar school kan, is er een grote kans dat je hele structuur overhoop ligt. Een goede dagstructuur zorgt ervoor dat je beter slaapt en een normaal dag- en nachtritme behoud. Hierdoor zit je automatisch beter in je vel.

Daarnaast is je hoofd sowieso gebaat bij een vast ritme. Het zorgt ervoor dat je je rustiger voelt, dat je toekomt aan de dingen die je moet doen, waardoor je automatisch minder stress ervaart. En daarnaast voelt het natuurlijk ook heerlijk als je weer een paar taken van je lijstje af kan strepen.

bullet journal april spread maandoverzicht

Hoe zorg je voor een ritme?

Het begin is eigenlijk vrij simpel. Zorg voor een vaste tijd van opstaan en naar bed gaan. Je kan natuurlijk een uitzondering maken in het weekend maar als je een beetje structuur in je dagen wilt krijgen is dit het makkelijkst om mee te beginnen.

Lees ook: Haalbare doelen stellen | Mijn tips

Plan daarnaast drie vaste maaltijden in. Op deze manier zorg je niet alleen goed voor je lichaam, maar houd je -nogmaals- structuur in je dagen. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om samen met iemand anders te eten, al is het maar via de telefoon.

dagstructuur ritme tips quarantaine 2

En verder kan ik me voorstellen dat je genoeg te doen hebt. Schoolopdrachten, werk of je eigen blog, mits je die hebt natuurlijk. Plan blokken in waarin je hier aan gaat werken en doe dit ook daadwerkelijk. Plan wel voldoende (korte) pauzes in om er voor te zorgen dat je gefocust blijft. Zet je telefoon en afleidende dingen uit om alles uit het thuiswerken te kunnen halen.

En om jezelf niet te laten verrassen met lege gaten kan ik het ook aanraden om van te voren alvast een planning te maken. Zodat je globaal weet wat je kan verwachten en je een beetje in de gaten houdt of wat gedaan moet worden ook daadwerkelijk gedaan is.

Hoe zorg jij er voor dat je een beetje een dagstructuur houdt in deze gekke tijden?

Liefs,
Ilona

27 reacties

 1. Een goede dagstructuur is zeker belangrijk! Goede tips geef je ook, alleen is plannen geen sterk punt van me. Ik werkte al veel thuis en had wel een redelijke goede dagindeling en dacht dat ik het ook kon volhouden als fysio en werk zouden wegvallen. Dat pakte anders uit. Ik voelde me de afgelopen twee weken steeds minder optimistisch en de wolken in m’n hoofd werden steeds donkerder. Omdat werk en fysio wegviel werd mijn dag (net als bij veel mensen) een stuk leger. Na een goed gesprek met mijn coach heb ik nu weer een dagplanning waarbij ik me aan het einde van de dag tevreden voel. Had het idee dat ik maar wat deed en dat voelde niet fijn. Zij heeft mijn nieuwe planning gemaakt, met een goede balans tussen inspannen en ontspannen.
  En ik wilde een nieuwe energie, iets totaal nieuws proberen.
  Maandag ben ik begonnen met een thuis studie Praktische Psychologie. Niet omdat ik er echt iets mee wil doen, maar gewoon voor eigen ontwikkeling heb ik dit gekozen.

  Meteen al na de beslissing om het plannen uit handen te geven voelde ik me beter. Nu twee dagen gewerkt met mijn nieuwe planning en het gaat goed! Mijn hoofd is rustiger en ik heb een voldaan gevoel ervaren gisteren en vandaag. Al heb ik de neiging om te streng te zijn voor mezelf, ik ben tevreden. En dat voelt fijn! Hoop dat we binnenkort weer wat meer van het oude normaal terugkrijgen, maar ik heb er nu meer vertrouwen in dat de donkere wolken niet weer terugkomen.

  1. Wat fijn om te lezen dat je coach je er zo goed bij heeft kunnen helpen. Mooi ook dat je met een thuisstudie bent gestart!
   En wat fijn dat de nieuwe planning ook zo goed bevalt en je je er een stuk rustiger onder voelt.

 2. Fijne tips! Het is inderdaad belangrijk om een dagstructuur te hebben. Ik heb voor mezelf per dag ook elke dag doelen of taken opgeschreven die ik voor die dag wil vervullen. Dat helpt mij echt om de dagen door te komen.

 3. Goed bezig Ilona! Ik ben blij dat ik nog maar werken en anders probleem ik zoveel mogelijk te werken in dagdelen, waarbij ontbijt-lunch-avondeten herkenbare punten zijn in de dag.

 4. Op de dagen dat ik werk is structuur houden niet zo lastig omdat ik een ‘strak’ uurrooster heb vanuit m’n werk en dus niet anders kan dan die uren aan m’n laptop zitten. Op dagen dat ik niet werk vind ik het dan net weer fijn om wat minder structuur in mijn dagen te hebben.

 5. Ik vind een dagritme behouden op zich niet moeilijk, maar structuur behouden daarentegen veel moeilijker. Ik schipper nogal tussen werken, huishouden en mama zijn en daarvoor heb ik het gevoel dat ik de ganse dag uit alles en niets tegelijk doe, erg vervelend!

 6. Structuur is voor iedereen belangerijk. Opstaan, eren etc. is niet het probleem. Maar het 2e deel dat je noemt. Die to do lijst. Opstellen is niet moeilijk, maar ook werkelijk gestructureerd die afwerken…. dat ontbreekt wel eens bij mij. Succes met je dag!

 7. Dagstructuur is inderdaad belangrijk. Het gekke is dat ik mijn dagen nu echt anders ervaar, maar ik zat al anderhalf jaar zonder werk thuis. Toch een beetje gek dus… Daardoor doe ik nu ook echt mijn best om een dagstructuur aan te houden. Deed ik al, maar nu extra belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *