Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

calm down minder moeten wordt willen

Hier kan je beter géén energie insteken

Energie moeten we toch een beetje zuinig op zijn. We laden ons dan wel elke nacht op (als we geluk hebben), maar onze energie is zeker niet onuitputtelijk. Er zijn dan ook zaken waar je beter helemaal geen energie meer in kan steken, puur omdat het je alleen maar energie kost in plaats van oplevert. Daarom vandaag een aantal dingen waar je beter geen energie meer in kan steken. Vanaf nu.

Wat zou kunnen gebeuren

Tja, dit is voor mij wel een hele herkenbare en iets waar nog steeds veel energie naar toe gaat. Alle mogelijke komsten tegen elkaar uitwegen, gesprekken van te voren voorbereiden en me bedenken wat er allemaal wel niet fout zou kunnen gaan. Het is een typisch autistisch dingetje om elke mogelijkheid voorbereid te hebben, maar we zijn ongetwijfeld niet de enigen die bezig zijn met wat zou kunnen gebeuren. Zonde van je tijd, want de enige manier om er achter te komen is, juist, gewoon doen.

Wat is geweest

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de toekomst. Het is al gebeurd, het is niet meer te veranderen. Dus het heeft eigenlijk geen zin hier energie in te steken. (tenzij je er dermate last van hebt dat je er echt iets mee hebt). Maar fouten kunnen niet ongedaan worden gemaakt, wat je wel kan aanpassen is hoe je er nu mee omgaat.

ademhalingsoefeningen slapen calm down 1

Domme pech

Soms gebeuren er van die dingen waar je weinig aan kan doen. Je laat per ongeluk dat kopje vallen wat je geliefde zo dol op was, je komt te laat op je werk en dan ligt ook het internet er nog uit. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal en is op dat moment weinig aan te doen. Het gaat weer over. Soms heb je nou eenmaal van die dagen waarop niks lijkt te lukken.

Negatieve invloeden

Volg jij bijvoorbeeld iemand op social media waar je eigenlijk alleen maar negatief door beïnvloed wordt, bedenk je dan eens of het wel handig is dat je diegene blijft volgen. Want het is zonde om jezelf constant te vergelijken, getriggerd te worden of je naar te voelen door wat een ander plaatst. Zeer onnodig ook wat de ontvolg knop is zo ingedrukt. Believe me.

Haast

Het klinkt misschien een beetje dubbel, want we willen in minder dingen energie steken om energie over te houden. En met haast hou je meer tijd over, toch? Maar tijd staat niet gelijk aan energie en je haasten kost meestal dan ook bakken met energie. Laat dit dus liever achter in dit jaar en doe het voortaan ietsjes rustiger aan. Dat mailtje kan over tien minuten ook getikt worden. Of morgen.

Lees ook: Luisteren naar je gevoel | Maar hoe dan?

Energieslupers

Oftewel de mensen die je energie kosten in plaats van energie geven. Dit is zonde en kost jou alleen maar bakken met energie, terwijl je er meestal niks voor terug krijgt. Het hoeft niet altijd perfect in balans te zijn, maar bij een goede vriendschap hoor je er toch ook wel energie uit te kunnen halen. Anders misschien toch eens over nadenken wat je er wel mee wil.

Wat wil jij volgend jaar achter je laten qua energieslurpers?

Liefs,
Ilona

Volg me voor meer tips en informatie rond mentale gezondheid ook zeker op Instagram.

24 reacties

 1. Heel mooi schrijven weer en ik stop geen energie meer in die niet zijn waarvan ik dacht dat ze waren. Verder leef ik met de dag en zie dan wel wat dag mij brengen zal. Heb geen Instagram dus ik volg je hier wel al reageer ik niet altijd maar lezen is net zo mooi toch? Je link van website heb ik manueel toegevoegd aan grote leeslijst ;)) Nu maar eens reageren met mijn andere website want ja ik heb er 2 en kan die niet beiden hier in vullen dus doe ik het maar om ene om.

 2. Das een mooie vraag. Ik ben ook iemand die alles op voorhand analyseert. Eens ik dan de ideale piste heb voor mezelf beginnen de ‘wat als’ vragen. Daar kruipt veel energie in. Ik krijg dat maar moeilijk afgeleerd, wat ik wel doe is dan praten met mensen die goed kunnen relativeren.

 3. Je hebt groot gelijk maar vooral die laatste heb ik dit jaar weer geleerd. Dat was precies wat ik me realiseerde bij iemand dit jaar. Diegene laat ik nu voor wat het is. Ik ben met een tweeling van 8 weggeweest inclusief koken en naar bed brengen en herinnerde me opeens het verschil. Leuk moe en vermoeid moe. Bedankt voor de reminder!

 4. Goede tips! Als ik pieker, vraag ik mezelf altijd af wat het ergste is dat kan gebeuren. En dan valt het eigenlijk best wel mee. Ik bedenk me ook graag dat heel veel dingen er over honderd jaar niet meer toe doen. Ik ben een kei in relativeren. Dat helpt ook heel goed. ;-)

  1. Dat is ook een goede! Ik vind de zin uit het nummer de echte vent, ‘En spijt is iets voor later en dan ben je bijna dood’ ook zo heerlijk relativerend, haha.

 5. Ja je hebt helemaal gelijk! Goede tips. En goed om ook bij stil te staan. Onbewust ben je toch altijd veel bezig met dingen om je heen. Maar ik kan ook heel erg gehaast zijn. Zo vervelend en het kost inderdaad veel energie. Goede tips om gelijk mee te starten!

 6. Het gevoel van haast en stress wil ik inderdaad ook steeds minder ervaren. Volgens mij ben ik daar in 2021 al best goed in geworden, maar het lukt niet altijd (misschien is dat ook wel onmogelijk). In ieder geval wil ik er in 2022 bewust mee om blijven gaan. Nog eentje voor het lijstje: jezelf vergelijken met anderen. Kijken waar anderen staan op jouw leeftijd en denken dat zij “verder” zijn en terwijl dat vaak niet eens is wat ik wil, kan ik dan toch aan het twijfelen slaan. Ik hoop dat je alle dingen uit je lijstje achter je kunt laten!

  1. Wat fijn om te horen dat het wel steeds beter gaat! Heel herkenbaar, ik merk dat ik het ook nog regelmatig doe, mezelf vergelijken met anderen. Terwijl iedereen toch zijn eigen pad bewandeld.

 7. Leer van je fouten, elke dag een schone lei.
  Vooral jezelf niet laten opjagen en nee zeggen als nodig is.
  Dit had ik ook eerder moeten doen, maar nu ben ik wel zover. Hans

 8. Die eerste twee zijn zó herkenbaar!
  Mooie blog dit. Ik hoop dat het je lukt om hier wat minder energie aan verloren te laten gaan, maar dat klinkt makkelijker dan het is. Vaak gaat het namelijk ongemerkt. Het is niet dat je er bewust voor kiest om daar eens energie in te stoppen;).

 9. Goed beschreven! Als ik bedenk hoeveel energie er bij mij op gaat aan het alles van tevoren helder willen hebben, alle mogelijke situaties moeten in mijn hoofd zijn langsgekomen, met natuurlijk voor alles alvast een mogelijke oplossing. En als het dan eenmaal zo ver is, valt alles eigenlijk altijd zo mee. En toch kan ik er niet mee stoppen. Hoe vaak ik ook al niet in mijn hoofd gesprekken al gevoerd heb, voor ze daadwerkelijk in mijn agenda staan.

 10. Klinkt goed, alleen bij “wat is gebeurt” begrijp ik de tekst niet. Bedoel je ipv “toekomst” niet “verleden”? Dan klinkt het logischer. Energieslurpers probeer ik zo veel mogelijk op tijd te ontdekken, dat ik ze ook tijdig kan vermijden. Lukt niet altijd zo goed, maar ik mag niet klagen. Succes met het vinden van energie.

 11. Ik heb nooit haast, ik ben altijd te vroeg ergens op een afspraak. Ik kijk ook niet achterom. Ik sta gelukkig positief in het leven, maar ook hier, shit happens… Opruimen en verder gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *