Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

eigen illustratie stijl 2

Hoe je om kan gaan met de verwachtingen van anderen

eigen illustratie stijl 2

Veel mensen hebben verwachtingen; van zichzelf maar ook van anderen. Het is echter niet altijd even makkelijk om met deze verwachtingen om te gaan. Daarom vandaag een aantal manieren hoe je met de verwachtingen van je ouders, je docent, je baas of zelfs je vrienden om kan gaan.

Dit is jouw leven

Het is niet altijd even makkelijk, maar om te beginnen moet je jezelf afvragen wat jij wil. Iemand anders kan namelijk wel van jou verwachten dat je dat baantje in de supermarkt aanneemt of dat je een studie rechten gaat volgen, maar wat als jij dit niet wil?

Besef je namelijk dat dit jou leven is, je leeft het voor jezelf en in principe voor niemand anders. Het is leuk als anderen je steunen en achter je keuzes staan, maar laat je keuze niet van anderen afhangen. Probeer te luisteren naar je eigen gevoel en je hierdoor te laten leiden.

verwachtingen ruimte heelal galaxy illustratie

Niet te veel van jezelf verwachten

Onze innerlijke criticus is soms nogal geneigd torenhoge verwachtingen van jezelf te hebben, ook bij mij. De truc is echter, dat als je niet te veel van jezelf verwacht, je jezelf ook niet teleur kan stellen. Dus stel haalbare doelen op, en sta stil bij je overwinningen. En je zal merken, als je minder van jezelf verwacht, ga je ook meer nadenken over wat je van een ander verwacht.

Lees ook: Waarom het soms belangrijk is om geen f*ck te geven

Advies kan geen kwaad

En bij het maken van (belangrijke) keuzes kan het zeker geen kwaad om advies te vragen. Vooral als je zelf vastloopt kan het juist fijn zijn om een ander zijn mening over de situatie aan te horen.

Zorg er hierbij echter wel voor dat je hierbij je eigen verwachtingen schept, en niet meegaat in de verwachtingen van de ander.

eigen illustratie stijl 2 verwachtingen

Acceptatie

En soms is het nou eenmaal het makkelijkst om te accepteren dat je niet aan de verwachtingen voldoet. Of het hier nou gaat om de verwachtingen van je baas, je ouders of jezelf. Want ook jij bent slechts een mens, en mensen maken fouten. Mensen kunnen niet constant aan verwachtingen voldoen. Dus wees een beetje lief voor jezelf, en anderen. En probeer af en toe de situatie te nemen zoals hij is.

Vind jij het moeilijk om niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen?

Liefs,
Ilona

Volg me

Instagram | Facebook | Pinterest

11 reacties

  1. Ik vind verwachtingen ook altijd iets moeilijk. Er wordt de laatste tijd echt gewoon te veel verwacht van alles en iedereen en dat maakt me heel moe. Waarom mag ik niet gewoon leven volgens mijn eigen verwachtingen en dromen? Gelukkig weet ik het sinds kort sneller los te laten, uiteindelijk heeft het toch geen zin en wordt je er alleen maar verdrietig van dat je de verwachtingen niet haalt en mensen weer boos op je worden.

  2. Verwachtingen.. dat is toch iets waar mensen zo vaak hun schenen aan stoten.
    Zolang je je verwachtingspatroon laag houdt, kun je ook maar weinig teleurgesteld worden!
    Dus zo leef ik mijn leven, door niets te verwachten van mensen.
    En wat ze van mij verwachten?? Dat is hún idee, hún verwachting.. ik doe wat ik doe en leef mijn leven en als dat niet volgens hun verwachting gaat, dan is dat toch echt hún probleem!

  3. Verwachtingen, ik heb het maar losgelaten. Ooit zei een groot filosoof, wind mee is wind tegen als je de andere kant op wil. Soms moet je fouten maken om je te realiseren dat iemand toch gelijk had met een bepaalde keuze. Advies is leuk, maar mensen zijn vaak beledigt als je het niet aanneemt.

  4. Heel erg interessant, dit. Het moeilijke vind ik om een balans te vinden. Ergens wil ik namelijk wel rekening houden met (de verwachtingen van) anderen, maar ik wil ook mijn eigen beslissingen nemen. Bij advies heb ik inmiddels wel ontdekt dat je beter niet té veel mensen om advies kan vragen, want iedereen heeft weer een ander advies en uiteindelijk zorgt dat soms alleen maar voor meer twijfel. Ik vraag dus beperkt om advies, aan mensen die me écht goed kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *