Hoe overleef ik: (Trauma)therapie

liever zijn voor jezelf 3

Ik heb al jaren aan therapie achter de rug. En inmiddels is het zover, ik ben aan een nieuwe therapie vorm begonnen; exposure therapie. Een vorm van traumabehandeling die op zijn zachtst gezegd heftig is. Daarom vandaag hoe overleef ik: traumatherapie.

Lief zijn voor jezelf

En jezelf dus af en toe wat extra’s gunnen. Dus haal wat lekkers voor jezelf bij de supermarkt, maak een lekker kopje thee en neem even een momentje voor jezelf. Probeer te accepteren dat het even lastig is, maar dat dit ook de weg naar verbetering is. Gun jezelf de tijd om bij te komen en weet dat moeilijkere momenten er bij horen.

Gun jezelf de tijd

Dingen gaan niet in één week veranderen. Dus gun jezelf ook de tijd. Je gaat onderweg dingen leren maar moet het ook de tijd geven om een plekje te krijgen en nieuwe gewoontes aan te leren. De ene keer zal het sneller gaan dan de andere keer.

hoe overleef ik therapie

Oordeel niet

De ene sessie zal ‘beter’ gaan dan de andere keer. Dus probeer oordelen richting jezelf los te laten. Je bewandelt je eigen pad en het gaat zoals het gaat. Zie het als een leerweg waarin je stapjes vooruit zet, maar soms ook weer even achteruit. Of even stilstaat. Het kan allemaal.

Wees eerlijk

Naar jezelf, maar ook naar je therapeut. Geef het aan als het niet gaat. Als er wat speelt of als er twijfels zijn. Gooi het op tafel. Praat erover. Pas als je eerlijk bent begint het echte gesprek. De echte verandering.

Lees ook: ‘Eerst voor jezelf zorgen’, maar hoe dan?

Zorg voor een netwerk

Je hoeft en kan het niet alleen doen. Dus zorg voor een goed netwerk om je heen. Mensen op wie je terug kan vallen. Die je kan bellen als er wat is en die er voor je kunnen zijn.

En geloof in jezelf.

Liefs
Ilona

Credits voor het idee gaan naar mijn lieftallige begeleider Sanne.

16 reacties

  1. Soms moet je dingen even op een rijtje zetten om het overzicht te houden. Dit zijn hele mooie punten om in gedachten te houden, mét of zonder therapie. Want misschien is het hele leven wel een soort van exposure-therapie? Ik weet wel dat weglopen, uit angst of ongemak, bijna nooit de oplossing is. Hoe beter je leert omgaan met dingen die moeilijk zijn, hoe makkelijker het wordt. Dat weet ik. Maar dat gebeurt langzaam. Maar het wordt echt beter! Af en toe even achterom kijken hoever je bent gekomen! En dan ook lief zijn voor wie je toen was.

  2. Exposure therapie lijkt me inderdaad heel erg pittig. Mooi dat je deze punten benoemd. Mocht je het zwaar hebben dan kan je altijd deze blog er weer bij pakken als steuntje in de rug. Heel veel succes met je therapie. ?

    1. Daar heb je gelijk in. Zoals Jesse Laport zo mooi zegt
      ‘Als je aan wat je eigenlijk niet durft, toch bent begonnen,
      ‘Heb je met dat begin al gewonnen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *