Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

social media zelfbeeld

Hoe social media je zelfbeeld positief kan beïnvloeden

social media zelfbeeld

We horen de laatste tijd steeds vaker over de manieren dat Instagram je zelfbeeld op negatieve manieren beïnvloed. Dat het een onrealistische, perfecte wereld schept en alles om de buitenkant draait. Maar vandaag vertel ik je hoe je er zelf voor kan zorgen dat je social media een postieve omgeving is, ook voor je zelfbeeld.

Er schuilt meer achter een foto

Bedenk jezelf dat er meer schuilt achter die perfecte foto. Degene die ‘m geplaatst heeft, heeft wellicht een fotoshoot van twee uur gehouden, voor de perfecte foto geschoten werd. En iemand is niet zijn social media. We zijn geneigd op social media de positieve kanten van het leven te laten zien. Omdat dat is wat we graag met de wereld delen.

laptop instagram bullet journal

Wees kritisch in wie je volgt

De beste tip die ik je kan geven is toch wel dat je iedereen moet ontvolgen die jou een vervelend gevoel geeft. Die influencer die alleen maar fantastische foto’s plaatst, of een oud klasgenoot die inmiddels het leven heeft waar jij van droomt. Ontvolg deze mensen. Als ze jou een slecht gevoel (over jezelf) geven, zijn ze het niet waard.

Lees ook: Waarom ik niet zonder telefoon kan

Volg inspirerende personen

Ga op bijvoorbeeld Instagram juist op zoek naar de mensen die een positieve invloed op je hebben. Mensen die ook de minder mooie kanten van het leven belichten. Mensen die het laten zien dat het niet altijd even makkelijk gaat. Of juist artiesten die mooie illustraties maken. Maak van Instagram een veilige omgeving waar je geïnspireerd kan worden.

sim only 5

Laat de cijfertjes los

Het is niet altijd even makkelijk, maar laat die cijfertjes los. Het aantal mensen wat jou volgt, verteld namelijk niks over wie jij als persoon bent. Probeer het aantal likes en volgers ook niet te vergelijken met de getallen van anderen. Dit is jouw leven, focus je daarom op je eigen pad.
Instagram gaat ook experimenteren met het verbergen van het aantal likes. Je kan het zelf over een tijdje nog wel zien, maar anderen niet meer. En ik denk dat dit een belangrijke stap is wat betreft zelfbeeld en social media.

Is social media voor jou een inspirerende omgeving?

Liefs,
Ilona

Volg me

Instagram | Facebook | Pinterest

13 reacties

  1. Fijn stuk! Ik ga regelmatig ook door de accounts die ik volg en ga ook alleen maar voor mensen waarvan ik echt heel graag de updates wil zien en mensen die me een fijn gevoel geven over mezelf. De rest heb ik niet nodig :)

  2. Ik heb een tijdje geleden ook een Instagram clean up gedaan – iedereen ontvolgd waarvan ik geen happy gevoel kreeg. No hard feelings, maar gewoon beter voor mijn mentale gesteldheid, hihi (: Fijne tips en helemaal waar!

  3. Ik gebruik alleen Instagram en volg daar vooral katten. Inspirerend is het niet. Ik vind het leuk om af en toe een foto te delen die op mn website terecht komt. Maar als ik daarvoor een net zo makkelijke manier kan vinden dan ligt Instagram er wel uit.

  4. Vooral Instagram is voor mij een mooie, inspirerende omgeving, maar ik ben wel vrij kritisch in wie ik volg.
    Soms kunnen berichten me ook triggeren en dan kan iemand nóg zo aardig zijn, voor mijn eigen bestwil ontvolg ik dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *