Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

mental health depressie 1 inzichten

4 inzichten die ik kreeg tijdens mijn opname

inzichten mentalhealth

Naast dat de periode van mijn opname een moeilijke en zware periode was, is het ook een ontzettend leerzame periode geweest. Ik leerde mezelf steeds beter kennen en weet beter waar mijn sterke en minder sterke kanten liggen. En vandaag deel ik een paar inzichten die ik kreeg tijdens mijn opname.

Ik verwachtte te veel van mezelf

Hoge cijfers, een goed sociaal leven, sporten en ondertussen werken aan mijn blog en freelance klussen doen. Lange tijd verwachtte ik veel te veel van mezelf. Ik stelde zulke hoge doelen, dat ze onbereikbaar waren. En dan was ik ook nog teleurgesteld als ik zo’n doel niet haalde. Op deze manier ga je niet bepaald beter over jezelf denken.

handletteren 2 inspiratie

Ik negeerde mijn gevoel

Inmiddels heb ik geleerd dat je spanning ver van te voren al kan aanvoelen. En dat je er eigenlijk al iets aan moet doen op het moment dat de spanning nog niet torenhoog is. Ik was echter zo gewend om mijn gevoel te negeren dat ik de signalen van mijn lichaam niet oppikte. Pas toen de spanning zo hoog was, dat het allemaal niet meer lukte, besefte ik me dat ik er wellicht iets aan moest doen. Inmiddels probeer ik dus dagelijks te evalueren hoe ik me voel en waardoor dat komt, om op deze manier spanningen op tijd de baas te kunnen zijn.

Lees ook: Een dag in een psychiatrische kliniek

Ik was te streng voor mezelf

Waar ik bij anderen snel met iemand meeleef en advies geef dat iemand het misschien eens rustiger aan moest doen, ben ik bij mezelf een stuk strenger. Wanneer iets niet wil brand ik mezelf af en wanneer ik een (daar is ie weer, onhaalbaar) doel stelde en deze niet haalde was ik zwaar teleurgesteld in mezelf. Maar waarom ben ik zo streng naar mezelf als ik dit totaal niet ben bij anderen? Omdat ik bang ben. Bang om anderen teleur te stellen, maar vooral om mezelf teleur te stellen.

bullet journal happy things en inspirerende quote

Ik nam te weinig tijd voor dingen die ik leuk vind

Druk met school, druk met werken en vooral druk met anderen het naar hun zin te maken was ik ook ontzettend goed in. Inmiddels besef ik me echter ontzettend goed dat dit mijn leven is, en ik dingen niet moet doen omdat anderen dat willen. Natuurlijk, het is hartstikke lief om eens boodschappen te doen voor je moeder. Maar waarom zou je naar een feestje gaan als je er helemaal geen zin in hebt. Waarom werk je je volledig uit de naad, omdat iemand anders te weinig aan een opdracht heeft gedaan.

Al met al heb ik inmiddels dus geleerd dat ik mijn leven leef voor mezelf en voor niemand anders. Ik ben enkel mezelf uitleg verschuldigd en moet dingen doen die ik leuk vind en mij energie geven. In plaats van constant te leven voor anderen.

Liefs,
Ilona

Volg me:

Instagram | Facebook | Pinterest

16 reacties

 1. Wat goed dat je dit over jezelf geleerd hebt. Ik vind de punten die je benoemd heel herkenbaar, er zit zoveel druk op ons leven tegenwoordig: een goede baan, sociale contacten, sporten, hobbies, reizen, huishouden ect. Mij werd het afgelopen maand ook even teveel en dat voelde ik gelukkig net op tijd aan, daarom werk ik nu 3 dagen in plaats van full time :) Even wat meer rust vinden.

 2. Er zit tegenwoordig ook enorm veel druk op mensen. We moeten mee met alles en alles gaat snel, sneller, snelst. En dan nog werk of school, je vrienden sport hobby’s.. Een mens zou eigenlijk van minder gek worden. Je leeft voor jezelf en niet voor anderen. Je moet het voor jezelf zo oke mogelijk maken. Maar ja, ik heb er ook niet altijd erg in als het er weer insluipt.

 3. Ik herken mezelf hier wel in. Ik had tot voor kort ook een vrij slechte periode en kon geen weg met mezelf. Het komt gelukkig goed door mijn nieuwe baan, maar ik weet ook dat ik werkpunten heb en daar zal blijven voor moeten werken.

 4. Precies dat is dus de reden dat ik nooit samen met iemand wil werken. Je hebt een goed inzicht gekregen in jezelf, dat gaat je vast houvast geven voor de toekomst.

 5. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om te veranderen maar het kan wel.
  Ik ben 3 keer zo oud als jij en met de tijd is alles veel makkelijker geworden.
  Net als jij altijd maar voor anderen bezig en opeens besefte ik; waar zijn die als ik ze nodig heb?
  Zodra hun problemen opgelost waren zag ik ze niet meer.
  Je moet niet in 1 keer willen veranderen is mijn ervaring maar je kan bijvoorbeeld beginnen met mensen die energie vreten uit je leven te bannen. Of niet meer naar verjaardagen of feestjes te gaan waar je geen zin in hebt.
  Ik hoorde eens iemand zeggen dat hij alleen maar met mensen om wil gaan die hem energie gaven. Dat vond ik een goede tip.

  Verder neem ik altijd een “weegschaal”mee zoals ik dat noem.
  Ik doe graag iets voor een ander maar krijg ik er iets voor terug?
  En dan bedoel ik bijv. een lief kaartje of iets anders wat mij weer blij maakt. Toont die ander ook belangstelling
  in mij?

  Heel veel sterkte met alles waar je mee bezig bent.
  Denk meer aan jezelf.

  Je kan pas goed voor anderen zorgen (die de moeite waard zijn) als je goed voor jezelf zorgt.

  zet m op.

  in mij?

 6. Prachtige inzichten! Misschien niet altijd even makkelijk om er ook naar te gaan leven, maar inzicht is al een heel ding. Ik herken trouwens wel wat je schrijft over tijd nemen voor leuke dingen. Dat heb ik ook jaren niet gedaan. Laat ik het zo zeggen: Ik knapte er niet van op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *