Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

zoekwoorden blog 4 grappig schermtijd verminderen

Je schermtijd drastisch verminderen | 6 Tips

Zelf maak ik de laatste tijd veel minder gebruik van mijn smartphone. En ik moet eerlijk bekennen, het geeft me zoveel meer rust. Meer inspiratie en ook nog eens meer tijd voor de dingen die ik fijn vind om te doen. Daarnaast heeft een hoge schermtijd een negatief effect op je gezondheid. De hoogste tijd dus voor een digitale detox. Lees je met me mee?

We brengen steeds meer tijd door op onze telefoon, helemaal sinds we van lockdown naar lockdown gaan. Het helpt ons in contact te blijven, maar heeft ook negatieve gevolgen. Je kan je down voelen, vergelijkt jezelf constant met anderen en het kan ten koste gaan van beweging. Daarom vandaag tips om eens wat minder aan dat scherm vastgeplakt te zitten.

Meldingen uitzetten

We worden dagelijks bestookt met tientallen, misschien wel honderden meldingen. De nieuwssites, social media en vrienden weten ons vaak prima te vinden. Maar je telefoon die constant af gaat en meldingen die constant binnen stromen zorgen er alleen maar voor dat jij vaker op je telefoon kijkt. Zet daarom dus overbodige meldingen uit, of zet je telefoon op niet storen als je bezig bent.

Tijdslimiet

Mocht je meer tijd spenderen op sociale media dan je eigenlijk wil, kan je een limiet instellen. Je hebt hier apps voor, maar de meeste apps bieden deze mogelijkheid zelf ook aan. Je krijgt dan een melding wanneer je de app langer gebruikt dan de bedoeling is.

instagram schermtijd instellen

Telefoon aan de kant

Lekker een boek lezen of juist even aan het werk? Leg je telefoon bewust aan de kant. Zet ‘m op stil of leg je telefoon letterlijk uit het zicht. Misschien een beetje onwennig, maar uiteindelijk zorgt het alleen maar voor rust. Even tijd voor jezelf in plaats van constant bereikbaar zijn.

Lees ook: Hier kan je beter géén energie insteken

Wil niet alles volgen

We zijn vaak nogal geneigd alles te willen volgen. Van alles up to date te willen zijn en de laatste nieuwtjes te willen weten. Maar waarom eigenlijk? Constant checken, nog even kijken of er updates zijn of het laatste nieuws bekijken. Het is niet nodig. De wereld vergaat niet als jij je telefoon even niet checkt. Doet wonderen voor je schermtijd.

Wil niet altijd direct reageren

Sommige berichten zijn belangrijk. Andere iets minder. Het is dus ook echt niet altijd nodig om direct te reageren. Je kan dus gerust je telefoon even wegleggen en een uurtje later op dat berichtje of die vraag reageren. En wees gerust, mensen wennen er vanzelf aan dat je niet zo snel meer reageert.

schermtijd verminderen

Verwijder waar je niet blij van wordt

We gebruiken een hoop apps, maar waarom? Omdat iedereen ze gebruikt? Omdat we bang zijn iets te missen? Maar wat als je hoofd alleen maar voller raakt en je er geen plezier meer aan beleeft. Dan kan je de keuze maken specifieke apps te verwijderen en het met minder apps te doen. Ik heb zelf de meeste social media apps ook niet meer op mijn telefoon. En ik kan je vertellen, het geeft een hoop rust.

Heb jij een hoge schermtijd of valt het eigenlijk wel mee?

Liefs
Ilona

Volg me voor meer ook op Instagram.

18 reacties

 1. Wat Daenelia zegt, denk ik ook. Bij mij valt het reuze mee. Maar als je inderdaad wilt minderen is je telefoon gewoon wegstoppen natuurlijk wel een perfecte manier. Mijn telefoon zit vaak gewoon in mijn tas. Meestal hoor ik ‘m niet eens. Da’s ook niet handig; ik krijg er regelmatig klachten over ;-)

  1. Op mijn computer/iPad ligt het ook aanzienlijk hoger maar dat komt ook omdat mijn werk grotendeel digitaal plaats vind, maar vind zelf dat er ook wel een verschil zit tussen werk en doelloos scrollen.

 2. Van 21.00-09.00 uur staat die op stil.
  Heb alleen wel de telefoonnummers van de kinderen er instaan als de uitzondering op die regel.
  Maar in geval van nood weten ze dat ze ons altijd op de vaste lijn kunnen bereiken.
  Ik zit best wel regelmatig achter de pc, of ook wel spelletje te doen op de telefoon, dat zou wel wat minder mogen dat laatste.
  Maar, er blijft genoeg tijd over voor andere dingen.

 3. Mijn telefoon staat altijd op stil. Behalve als ik bijvoorbeeld een appje verwacht van de twee dochters. Zodra die binnen is, gaat ie weer op stil. En alle meldingen staan uit.
  Ik kijk regelmatig op facebook, LinkedIn en Insta. Speel wat spelletjes en dat is het wel zo’n beetje.

 4. Overdag heb ik mijn telefoon op “focus modus” staan waardoor ik social media en het nieuws deactiveer. Ik kan het wel gebruiken maar is toch een extra actie die je dan bewust moet nemen, je zet de modus dan 5, 15 of 30 minuten op pauze. Verder hou ik het nu bij met de app Yourhour wat ook veel inzicht geeft. Ik zie dat ik geleidelijk elke maand wat minder minuten op m’n telefoon zit.

  1. Oeh goed bezig! Ik merk ook altijd dat het toch wel helpt inderdaad om zo’n modus aan te zetten, dan moet je ‘m inderdaad bewust uitzetten ipv dat je onbewust begint te scrollen.

 5. Meldingen staan bij mij al jaren uit. Ik tip sindsdien iedereen om dat te doen, want het geeft echt rust. Maar ik moet wel zeggen dat ik nog steeds veel te veel achter mijn telefoon zit. Ik kan vooral uren verdwalen als ik door Instagram zit te scrollen. Dan schrik ik als ik de uren zie. Aan de andere kant vind ik het ook wel een fijne vorm van ontspanning. Maar ja, blijft -net als ongeveer alle dingen in het leven;)- zoeken naar de juiste balans.

  1. Oh t is echt heerlijk rustig inderdaad zonder meldingen. Als het werkt voor ontspanning is er natuurlijk niks mis mee. Ik merkte vooral dat het mij niet hielp en dan is het denk ik wel belangrijk er wat aan te doen.

 6. Een heleeee hoge schermtijd! Haha. Uren op een dag, maar ik ben heel blij met je tips Ilona. Ik wil ook minder digitaal zijn en anders productiever. Dan heb ik ’s avonds meer tijd om te lezen.

 7. Nee joh, bij mij valt dat erg mee. Ik ben nog van de generatie die zonder smartphone of zelfs mobiele telefoon is opgegroeid! Ouwetantemodus aan: Ik heb wel eens een half uur staan wachten op iemand met wie ik had afgesproken omdat we elkaar dus niet konden bereiken – de ander had vertraging en zou een half uurtje later willen afspreken. Maar ik was al onderweg in de bus. En er was dus geen telefoon of app om te overleggen! Zo bizar!
  Maar … voor mijn werk zit ik wel de hele dag achter de pc en dat is ook een scherm. En (onder werktijd) reageer ik dan nog wel eens op blogs, als afleiding. … dus. Ik ga zo weer aan het werk. Echt. ;)

  1. Haha, dat kan ook. Ik moet zeggen dat ik -voor mijn generatie- ook echt verschrikkelijk slecht bereikbaar ben en heel weinig online ben, maar ik hou er gewoon niet zo van. Vind face to face contact ook veel fijner. En ik zit voor mijn werk ook veel achter schermen dus dan is geen schermpje ook wel eens fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *