Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

jezelf terugvinden 2

Jezelf terugvinden: Tips uit eigen ervaring

De meeste artikelen die ik schrijf, schrijf ik vanuit mijn ervaring. Zo ook met dit artikel. Ik maak er geen geheim van dat ik al jaren kamp met psychische problemen. Iets wat hier regelmatig bij kwam kijken was dat ik mezelf compleet kwijt raakte in het ziek zijn. Niet meer wetend wie de echte Ilona nou eigenlijk was. Maar uiteindelijk vond ik mezelf weer terug. Vandaag een aantal tips die jou daar ook bij jezelf terugvinden.

Het kan misschien gek klinken, maar in de drukte van alle dag met alle verwachtingen die er van je zijn, kan je soms vergeten waar het voor jou echt om gaat. Dat is iets wat niet erg is, wat iedereen kan gebeuren. Psychische problemen of niet. Ik geef je vandaag wel wat tips die het hopelijk wat makkelijker maken om jezelf weer terug te vinden in de al dan niet hectische tijden waarin je jezelf even uit het oog bent verloren.

jezelf terugvinden 1

Jezelf op nummer één

Er zijn vaak veel mensen die heel veel van je willen. Maar probeer dat even van je af te zetten. Schrijf het even op en laat het voor wat het is. Ga terug naar de kern, naar jezelf. Naar wat jij belangrijk vind, nodig vind en vooral, waar jij behoefte aan hebt. Neem hier de tijd voor, doe het niet overhaast maar neem de tijd om bij jezelf stil te staan.

Ontdek wat je echt leuk vind

Vaak verlies je uit het oog waar het echt om gaat, door het vele moeten. Het is daarom vaak goed om dat los te laten en eens te kijken naar waar je behoefte aan hebt. Als je de tijd hebt, als niet moet en vooral waar jij zin in hebt als je de tijd voor jezelf hebt.

Lees ook: Balans in je planning | Zo doe ik dat

Probeer iets nieuws

Het kan ook onwijs waardevol zijn om hierbij nieuwe dingen uit te proberen. Hobby’s en activiteiten die je altijd al eens wilde proberen maar nooit de tijd voor had, of nam. Ga naar die cursus, volg een Do It Yourself video of ga zelf lekker aan de slag met iets. Ga op ontdekkingstocht en wie weet ontdek je nog eens nieuwe talenten. Misschien doe je meer dan jezelf terugvinden, ontdek je een nieuwe kant die je nog niet kende.

jezelf terugvinden 2

Even niet denken

We zijn onwijs goed in nadenken. Is het nuttig genoeg, kan ik het wel goed genoeg of heb ik er ook daadwerkelijk iets aan. Maar het kan heel nuttig zijn om alle gedachten eens even helemaal los te gaan en puur en alleen op je gevoel af te gaan. Daar komen soms zoveel waardevollere momenten uit.

Skippen

Ontdek je tijdens je zoektocht dat je wel heel veel dingen in je planning hebt waar je niet gelukkig van wordt? Dan wordt het de hoogste tijd hier wat aan te doen. Want je vind jezelf niet terug door door te gaan met dat wat jou niet gelukkig maakt. Tips om meer naar je gevoel te luisteren? Daar schreef ik dit artikel over.

Uiteindelijk is het vaak het belangrijkst om even terug te gaan naar de basis, jezelf. Terug te gaan naar je gevoel in plaats van af te gaan op alle gedachten die erover rond gaan. Tijd om te kiezen voor jezelf, je eigen geluk. Jezelf terugvinden is mogelijk.

Liefs,
Ilona

Voor updates kan je me volgen op Instagram.

18 reacties

 1. Jezelf op nummer een zetten is heel belangrijk. Ik doe de laatste tijd weer veel creatieve dingen en merk dat ik daar heel blij van word. Dus laat is soms andere dingen liggen om lekker te gaan zitten knutselen. Zit ik rustig te tekenen terwijl de vaatwasser nog leeg moet en er stof op de kast ligt. :-)

 2. Wat goed dat je dit met ons deelt.
  Ik moet zeggen dat ik sowieso wel goed ben in mezelf op nummer 1 zetten. Pas als ik goed voor mezelf zorg, kan ik goed zijn voor anderen.

 3. Dankjewel voor dit artikel! Ik herken het wel, dat je jezelf kwijt dreigt te raken. Bovendien vind ik het lastig dat ik in de toekomst niet hetzelfde werk zal kunnen doen als in het verleden. Wat je zegt over op zoek naar iets nieuws, raakt me. Dankjewel daarvoor. Misschien is dat het wel: mezelf niet terugvinden, maar e nieuwe versie vinden.

 4. ik doe alleen nog maar wat ik leuk vind :)
  en laat een ander dat niet voor mij bepalen
  ik weet niet wat skippen is , maar een mooie wandeling in de natuur maakt je hoofd leeg
  suc6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *